Morgen gaan een aantal dozen met Lexan naar de diverse bestellers. De vierkante doos is prima om het Lexan in te bewaren. Lexan is licht UV gevoelig en zal zonder bescherming t.z.t. craquelé kunnen gaan vertonen. De rol in de doos is met drie plakbandjes vastgeplakt. Snij deze plakbandjes door en trek de tape er niet af. Doe je dit wel, dan zal de beschermfolie eraf gaan.
De foto hierbij toont enkele modellen. Drie stuks voor op de rand van het instapgat, één voor op de schuimkap. Je kunt deze versie verlengen, staat ook aangegeven, om zijwind uit oren en hals weg te houden. Alle vizieren hebben lippen die je kunt ombuigen in de gewenste hoek. Praktisch is om de lip precies op de buignaad te pakken met een combinatie tang. Dan ombuigen en vervolgens met de hand doordrukken tot op het Lexan. Om een hoek van 45 graden te verkrijgen, moet het Lexan wel helemaal doorbuigen tot het plat tegen het Lexan van het ruitje stuit. Dit buigen kan koud gebeuren. Tot nu toe zit de plastic beschermfolie aan weerskanten op het Lexan. Pas als het vizier helemaal klaar is dan pas de beide folies verwijderen.
Het kopiëren van de tekening die hier boven staat kost € 3,60. Daarom heb ik de schets nauwkeurig gefotografeerd en kun je de foto afdrukken op de goede maat. Je hoeft niet de hele tekening af te drukken. Het kan in delen, en zelfs de helft is al goed. Als je één helft afdrukt en een tweede afdruk spiegelt, heb je hetzelfde resultaat. De modellen zijn niet loupe zuiver, en louter een uitgangspunt. De werking is in alle gevallen wel prima.
Wil je een grotere afbeelding van de tekening, deze staat hier:
Als je met een scherpe schaar het vizier hebt uitgeknipt, buig je de lippen de goede kant om. Vervolgens plak je klittenband op de lip en ook het contra klittenband met schutpapier kleef je alvast op het klittenband. Dan de kuiprand schoonmaken met thinner of wasbenzine. Verwijder nu het schutpapier van de klittenband en kleef de klittenbandjes op de kuiprand. Als laatste verwijder je de beschermfolies aan beide kanten. Veel succes.
NB. Allert Jacobs van Velomobiel.nl wijst me er terecht op dat het schoonmaken met thinner van een standaard polyester velomobiel prima gaat. Een gespoten fiets kan zeker niet met thinner worden schoongemaakt. De thinner lost lak namelijk direct op. Wasbenzine kan op goed gedroogde lak wel worden gebruikt.