maandag 27 juni 2022

De filosofie achter de bouw van de Different


Onze uitdaging is een nog efficiënter vervoermiddel ontwerpen en bouwen voor een mens, dan een velomobiel nu al is. We willen geen racemachine bouwen, maar een voertuig waarmee je met zo min mogelijk menselijke energie, comfortabel en veilig  van A naar B kan.

Per definitie is een velomobiel al heel effectief in al zijn uitvoeringen. Echter, ook de moderne velomobiel laat nog wel wat steekjes vallen. Wij denken dat het nog beter kan.


Als eerste moet de luchtweerstand zo klein mogelijk zijn. Daarom hebben we eerst een mooi aerodynamisch profiel gekozen. Hij moet daarbij zo smal mogelijk worden. Ook moeten er zo weinig mogelijke gaten in de carrosserie zitten en de gaten die wel nodig zijn, moeten zo klein mogelijk blijven. Hier moet je bij een reguliere ( FWS, voorwielbesturing) velomobiel al een keus maken. Wil je smal, dan moet je kiezen voor “open” wielkasten. Wil je “gesloten” wielkasten, dan moet hij breder worden.


Wij maken hier de keuze voor smal én gesloten wielkasten. Dan maar geen FWS. Bovendien zijn dan ook de grote gaten in de bodem rondom de wielen niet nodig. 

Nog een voordeel, als de voorwielen niet sturen, hoeven ze ook geen toespoor of uitspoor te hebben, maar kunnen ze gewoon recht gemonteerd worden. Dit geeft minder rolweerstand.

Ook willen we af van die lange ketting naar het achterwiel. Dat scheelt gewicht, we hebben dan ook geen kettingrollen nodig waarin energie verloren gaat, en de voelbare kettingflex verdwijnt. We gaan het linker voorwiel aandrijven, met een korte ketting en een speciale derailleur met verschuifbare cassette en hebben daardoor altijd een korte én rechte kettinglijn.

Helaas heeft dit alles ook een nadeel. We zullen nu met het achterwiel moeten sturen. Een hele uitdaging, maar het feit dat er een Duitse velomobiel  bestaat (Velayo) , waarvan er 42 rondrijden,  geeft ons het vertrouwen, dat het kan. Na eerst een eigen idee te hebben geprobeerd, hebben we uiteindelijk toch gekozen voor een variatie op de uitvoering van  de Velayo en deze blijkt goed te werken. De uiteindelijke sleutel tot zijn fijne rijgedrag, rustig  en betrouwbaar, vonden we door de stuurinrichting een variabele overbrenging te geven. 











 

zondag 12 juni 2022

Photo comparison DJI Mini 3 Pro on 12 MP and 48 MP

The new DJI Mini 3 Pro has the possibility to make photos in 12 MP and in 48 MP.
Some YouTube reviewers think that 48 MP is more or less a marketing gimmick. 
Some say that it is actual a 12 MP sensor and that there is hardly an improvement in photo quality with 48 MP.

As a professional aerial photographer, I disagree with the reviewers. If you make two photos, one in 12 MP and one in 48 MP the difference in quality is really stunning. 
It is true of course that you don't always need the extra quality of the 48 MP photo. But if you need the extra quality for large prints or partly enlargements it is fantastic that the Mini 3 Pro delivers.

The first series of photos is made from an altitude of 240 feet of the village of De Woude in the Netherlands. The enlargements are very small parts of the overall aerial photo.
Left you see the 48 MP enlargement, right the 12 MP enlargement.

I find the difference really stunning


Left 48 MP, right 12 MP


Mini 3 Pro 48 MP



Mini 3 Pro 12 MP


Detail left lower half
Left 48 MP right 12 MP


Detail lower right corner
Left 48 MP right 12 MP


Detail mid left
Left 48 MP right 12 MP


Detail mid left
Left 48 MP right 12 MP


Het Kombof 45 MP


Left 12 MP, right 48 MP