woensdag 27 juli 2022

New Carbon maakt geel fietsje voor dochter Tour de France winnaar


Jan Reus, de maker van de racekappen voor Velomobielonderdelen.nl, en een van de mensen van Carbon Repair in Enkhuizen, kreeg een eervolle opdracht om een kinderfietsje in Tour de France geel te spuiten.

Dit fietsje is voor de twee-jarige dochter Frida van Jonas Vingegard, zoals bekend de winnaar van de gele trui in de Tour de France. Het fietsje is op dinsdag 26 juli uitgereikt aan Jonas in het hoofdkantoor van PON, de importeur van Cervélo.



 

zondag 17 juli 2022

Bandentest Continental Contact Urban, Vredestein Perfect Moiree 35 en Tireglider

Nieuwe standaard DF, A7 en Snoek band? 
3 km/h sneller dan Contact Speed!

Wie een nieuwe DF, Snoek, A7 of willekeurig welke nieuwe velomobiel bestelt krijgt deze standaard uitgerust met Continental Contact Speed banden. Bij de laatste test kwam deze band er matig tot redelijk uit, zeker geen hoogvlieger. De moderne velomobielen kunnen niet uitgerust worden met de comfortabele en snelle GoCycle banden. Veel eigenaren van deze nieuwe generatie velomobielen zoeken soms vertwijfeld naar snelle en comfortabele banden. Tot nu toe lukte dat niet, of ... nu toch wel?


Een van die al lang naar een comfortabele en snelle smalle band zoekenden is Mick Leemans. Hij kocht voor een klein bedrag een groot aantal Vredestein Perfect Moiree 35 mm banden. Ook heeft hij enkele Continental Contact Urban banden. Dit zijn banden voor speed pedelecs en andere elektrische fietsen.
Opvallende specificatie is 180 TPi. Dat is normaal een kenmerk voor snelle en meestal ook dure banden.
Of ik de beide banden eens wilde pendelen, vooral omdat de Urban banden rond 20 euro per stuk kosten.
Zaterdagmorgen komt Mick met de vier banden in twee tassen met de roeifiets aan op De Woude.


Eerst pendelen we de Contact Urban. Het effectief 33,7 mm brede en ook 33,7 mm hoge bandje legt makkelijk zonder hulpmiddelen om. Het gewicht is met 280 gram redelijk laag. Er wordt een maximale druk van 7.0 bar opgegeven. We gaan pendelen met 5.0, 6.0 en 7.0 bar.

Al bij de eerste test staan we beide verbaasd over het lange pendelen van de Urban Contact. Na 5 proeven op 7.0 bar komt er een gemiddelde van 67,1 seconden uit. Dat is spectaculair voor zo'n smalle band.
Op 6 bar pendelt de Urban maar 1 seconde korter, 66,1 seconden dus. Zo mogelijk nog spectaculairder.
Op 5.0 bar pendelt de band 63 seconden, nog steeds heel heel goed.
Bij alle drukken pendelt de Urban 11 seconden of 20% langer dan de Contact Speed.
Nou rij je met deze Urban banden geen 20% sneller. De rolweerstand bepaalt bij ongeveer 30 km/h rond 50% van de totale weerstand. De snelheidswinst is dus 10% als je rondom Urban Contact banden hebt.
Rij je mooi 33 km/h met de Urban Contact en 30 km/h met de Contact speed met precies dezelfde inspanning. Zouden de mannen van Velomobiel.nl en InterCitybike zich dit realiseren?
Rij je veel harder dan 33 km/h dan wordt de winst van de Urban Contact uiteraard minder doordat bij hogere snelheid de luchtweerstand een grotere rol gaat spelen.

De ontwerpers van de Different, Piet Kunis en Jan Reus hebben gekozen voor de mogelijkheid van 3 GoCycle banden. De rolweerstand is 39% lager dan van de Continental Contact Speed die standaard op de meeste velomobielen - moet - worden gemonteerd. De Different rijdt bijna 36 km/h waar een DF, A7 of Snoek met dezelfde inspanning 30 km/h rijden.
In mei testte ik de 26" achterband van de Urban Contact. De 50 mm brede versie kwam al bijna op het niveau van de 5 mm bredere Schwalbe Almotion. Al met al is Schwalbe kennelijk niet meer geïnteresseerd in de velomobiel markt.


Mick wilde ook de Vredestein Perfect Moiree pendelen. Ik kan me herinneren dat dit voorheen al een trage band was. De Moiree is met 434 gram erg zwaar voor een 406 band. De band is 34 mm breed en 32 mm hoog. De band legt makkelijk om maar het oude probleem dat de band niet goed rond loopt is nu ook weer aan de hand. Voor het pendelen maakt dat niet uit, prettig rijden doet het evenwel niet.


De eerste pendelbewegingen laten geen twijfel. We zien direct dat dit dramatisch slecht is. Op 6.0 bar, een halve bar harder dan de maximum opgegeven druk van 5.5 bar, staat de pendel al bij 43,7 seconden stil. Op 5.0 bar wordt dat 42 seconden en op 4.0 bar wordt het een tergende 38,9 seconden. Het oordeel is snel geveld, de Vredestein Perfect Moiree 35 is een trage en zwaar achterhaalde band die helemaal onderin de lijst eindigt.


Veelvuldig wisselen van banden en met het testen van banden gebeurt dat heel vaak, is niet het prettigste deel van het karwei. Op de site van Saukki zag ik een stukje over de Tireglider. Hij bleek daar handig mee om te gaan. Het stukje plastic in Engeland besteld, en inderdaad, het werkt best makkelijk en snel. Het beschadigt de binnenband niet zo makkelijk als een gemiddelde bandenlichter. Een aanrader dus.