Ik berichtte eerder dat ik wat Icebreaker spulletjes had gehaald bij Zwerfkei in Alkmaar. Icebreaker wordt gemaakt van merino wol.
Het merinoschaap heeft wel 10x meer wollen draadjes per cm2 op zijn lijf dan een gewoon schaap. De wol is dan ook zeer fijn en kriebelt niet.
Vanmorgen trek ik een slip en hemd met korte mouwen van de dunste, type 150, aan. Daarover alleen een dunne lange broek en een Oldo shirt met lange mouwen. Voor een rondje Schermer en Beemster ga ik vanmorgen op pad. Het is 8.5 gr. C en de kap met vizier gaat erop.
Er zijn veel racefietsers op de wegen en een tweetal waagt het in Schermerhorn om aan te pikken. Bij 43 km/u laten de helden het al afweten.
In de Beemster staat een veld, ik denk dat het vroege tulpen zijn, al in bloei. Oops, de camera vergeten. Dan maar een plaatje met de iPhone. Ik ben lekker warm en merk dat de afkoeling merkbaar minder is dan met kunststof onderkleding.
Op de Oostdijk haalt een mevrouw met een VW Polo mij heel langzaam in. Tegelijkertijd komt een wielrenster ons tegemoet. Dat gaat niet goed! De mevrouw geeft geen gas en de wielrenster begin te muiten. De automobiliste snijdt mij vervolgens en ik ga dus ook tekeer tegen zoveel onbenul.
Na 48 km in anderhalf uur ben ik via Purmerend weer thuis.
Merino wol: uit de laatste discussie anderhalve maand geleden op de ligfietsmailinglijst kreeg ik het idee dat merino wol vooral goed was in het opnemen van veel vocht en niet zozeer in het doorgeven ervan naar de buitenste (odlo) laag.
BeantwoordenVerwijderenKan je daar nog iets over zeggen? Wat is je indruk?
Mijn indruk is dat merino wel goed in staat is vocht naar de buitenste laag te transporteren. Mijn Odlo shirt met lange mouwen was behoorlijk nat terwijl het Icebreaker shirt duidelijk minder vochtig was.
BeantwoordenVerwijderenMijn vrouw constateerde ook dat het Odlo shirt duidelijk natter was dan normaal.
Groeten,
Wim