dinsdag 7 december 2010

Loge- of compartimentsyndroom (2)

Op 9 september 2009 berichtte ik over het loge- of compartimentsyndroom. Mijn sportfysiotherapeut maakte me attent op de mogelijkheid dat ik daar mogelijk aan zou kunnen lijden. De ernstige kramp die ik na ongeveer een half uur kreeg, uitsluitend tijdens wedstrijden, zou daarop kunnen duiden. De remedie was toen een operatie zoals op de gruwelijke foto bij het bericht te zien was.
Dat het inmiddels anders en nogal wat minder gruwelijk verloopt schrijft Marnix Tielbeek me:

Beste Wim
Sinds niet zo'n lange tijd fiets ik met een velomobiel (Mango 4) zodoende kwam ik ook via internet bij jouw site uit met het verhaal van je mogelijke compartiment syndroom. Nu wil het geval dat de sport artsen van het MMC ziekenhuis in Veldhoven hier een grote expertiese in hebben. Het loge- of compartiment syndroom is als eerste beschreven en gediagnostiseerd door één van de sportartsen in het Veldhovense ziekenhuis. Samen (met mijn persoon) meten we, door het in brengen van een dun slangetje, de druk in de spier die de klacht zou geven, je hebt meer spieren in je onderbeen dan je denkt.
Eerst meten we in rust, dan bij inspanning. Zijn de drukken verhoogd in rust of inspanning dan is dit te verhelpen door een kleine ingreep.
Er wordt onder narcose of ruggeprik twee kleine, 3 cm lange, incisie's (sneetjes) gemaakt in het onderbeen. Hierdoor heen gaat onder de huid een klein mesje die het vlies van de spier insnijdt een soort vliesje dat ook om de kipfilet zit om je een idee te geven van zo'n vlies. Vrij snel hierna moet je je weer gaan inspannen om te voorkomen dat het vlies weer dicht groeit. Wat betreft je leeftijd ben je nog jong genoeg om hiervoor in aanmerking te komen en hierdoor blijvend van je klacht af zult zijn. Voor de eerlijkheid, als dit loge syndroom de klacht veroorzaakt, dan heb je 75% kan dat je na de ingreep hiervan af bent.
De foto op je site van een open gesneden been komt niet overeen met de werkelijke ingreep, de ingreep is zo klein zoals ik beschreven heb.
Voor de goede orde, het loge- of compartiment syndroom als zodanig is langer bekend, het diagnostiseren dmv druk meting is als eerste door een specialist van het Veldhovense ziekenhuis beschreven. Tevens is het hierdoor ook duidelijk geworden dat dit niet altijd hoeft te ontstaan door ontstekingen en/of beenbreuken en bloedvat beschadigingen maar ook door veelvuldig gebruik van bepaalde spieren icm een te dik of te strak vlies rondom deze spier. Buiten dat het aan de onderbenen het vaakst gezien wordt komt het ook aan andere spieren voor. Bijvoorbeeld bij fanatieke motorrijders aan de rechter onderarm tgv het vele gas geven of bij vuilnismannen tgv het tillen van vuilniszaken. Ook bergbeklimmers zijn al als patiënt geholpen.
Voor meer informatie kijk op de site van Sportmax
en iets eenvoudiger qua uitleg Sportmax 2

1 opmerking:

  1. Dag Wim,
    Het is altijd mooi om op de hoogte te zijn van de laatste medische operatietechnieken natuurlijk.
    Maar als je er nu niet veel last van hebt zou ik het lekker zo laten.
    Ze zullen hiermee geen 2 scharen in je buik kunnen laten zitten zoals ik net op de radio hoorde maar je zal maar een antibiotica-resistente besmetting of iets oplopen...
    Ben je verder van huis!
    Mvg Mick

    BeantwoordenVerwijderen