donderdag 17 januari 2013

Hoe maak je je blog beter

Deze blog krijgt dagelijks veel bezoekers. Op een normale dag zijn er zo'n 700 bezoekers die rond 1000 pagina's lezen. Als er bandentests aan de gang zijn loopt het dagelijkse bezoekersaantal soms op tot 1300 bezoekers die tot 2000 pagina's lezen. Als je een teller op je eigen blog hebt, zul je waarschijnlijk zien dat een kwart tot een derde van de bezoekers aan je blog via dit blog komen. Dat vind ik leuk en ik nodig dan ook iedere velomobiel blogger die nog niet in mijn lijst voorkomt uit mij te laten weten of ie een bloglijst heeft en reacties mogelijk maakt. Dan neem ik die blog graag op in mijn bloglijst. Zo vergroten we het bezoek aan elkaars blogs.

Waarom komen er zo veel bezoekers naar een blog als deze? In december 2009 heb ik een enquete gehouden. Daaruit bleek dat vooral technische verhalen en bandentests belangrijk werden gevonden. Op plaats drie kwamen foto's. Pas op de vierde plaats stonden fietstocht verhalen. Op de vijfde plaats algemene velemobiel info. Op de laatste plaats, maar nog altijd met 12%, werden commentaren op de blogposts gewaardeerd.

Technische verhalen en bandentests worden nog steeds hoog gewaardeerd. Deze verhalen moeten wel kloppen. Ik besteed veel aandacht aan de manier van testen en probeer zoveel mogelijk uit te leggen hoe een en ander gebeurt. Dat geeft vertrouwen in de resultaten. Niet alleen bij de lezers, maar ook bij de industrie waarvan ik producten test. Onafhankelijkheid hierbij is een groot goed. De industrie krijgt geen gelegenheid om tests vooraf in te zien. Dat komt ze niet altijd goed uit maar dat moet dan maar.

Goede foto's worden erg gewaardeerd. Het helpt uiteraard dat ik vakfotograaf ben. Dat neemt niet weg dat iedereen kritisch kan kijken naar wat er in de blogs aan fotografie wordt opgenomen. Foto's moeten scherp zijn, met uitzondering van gewilde (beweging) onscherpte. De kleuren moeten goed weergegeven worden. De horizon moet recht zijn. Grote aantallen foto's met ongeveer dezelfde beeldinhoud vervelen snel. Beter enkele goede foto's dan stapels matige kiekjes.

Foto,s direct uit de camera op het web gooien kan natuurlijk. Maar met wat zorg zijn minder geslaagde foto's wel degelijk webwaardig te maken. De huidige camera's maken 10 miljoen of nog veel meer pixels. Als je op je blog grote foto's wil afbeelden, zeg 1600 x 1200 pixels, dan zijn dit nog geen 2 miljoen pixels. Dit betekent automatisch dat je van een 10 miljoen pixels grote opname slechts 1/5 deel nodig hebt voor publicatie op een blog. Fors uitvergroten gaat dan ook uitstekend. De opname in de vorige alinea is de hele opname, de deelvergroting staat hiernaast.

Heb je je goede camera vergeten, maak dan gerust opnamen met je mobieltje. De beste smartphones hebben al 8 miljoen pixels. De kans dat je wat meer moet nabewerken aan die foto's is groter. Camera's, of het nou mobieltjes of spiegelreflex camera's zijn, zijn domme dingen. Ze zien niet dat je een sneeuwfoto of een nachtopname maakt.

Camera's maken alles gemiddeld grijs. Sneeuwfoto's worden altijd te grauw, nachtfoto's te licht. Daarom zitten er op veel camera's zogenaamde 'scene instellingen'. Die instellingen zorgen bijv. bij sneeuwfoto's ervoor dat de opname wordt overbelicht. Nachtopnamen blijven donker bij de juiste 'nacht' instelling.
Als je je camera van de automaat afhaalt, moet je sneeuwopnamen met 2/3 diafragmawaarde 'overbelichten'. Laat je je camera op automatisch staan, en mobieltjes zijn nauwelijks te beïnvloeden, dan moet je je foto soms bewerken.
Als voorbeeld, niet om veroordelen maar zuiver als illustratie, twee beelden van één opname van Magic Bullet. De originele opname is te donker en wat contrastarm.
In een fotobewerkingsprogramma, ik gebruik het gratis meegeleverde Apple iPhoto, wordt met de knop 'verbeteren' de opname al veel beter. Horizon even rechtzetten, schaduwen wat oplichten en iets verscherpen. Dat lijkt veel werk, maar is een kwestie van enkele seconden. Ook in Windows zijn goede fotobewerkingsprogramma's beschikbaar. Uiteraard gebruik ik de foto van Magic Bullet met zijn toestemming.

Eerder al heb ik geschreven over het gebruik van foto's van derden. Dit zeker niet zonder meer doen. Stuur een mailtje naar de fotograaf met de vraag of je de opnamen mag gebruiken. Dat zal in 99 van de 100 gevallen goed gevonden worden. Zet wel de naam van de maker erbij. Het kan je zelfs op een dikke rekening komen te staan van professionele fotografen of persbureaus.

Is dat alles? Nou nee. Bloglezers willen alleen maar terugkomen als er regelmatig een bericht wordt gepost. Praktisch gesproken moet er toch wel wekelijks een berichtje komen.

En dan de tekst zelf. Taalfouten zijn, zeker als het er veel zijn, hinderlijk bij het lezen. Zelfs taalpuriteinen maken fouten en dat is niet erg als het beperkt blijft. Je kunt er tijdens het typen van de tekst rekening mee houden dat Google Vertaal er iets van kan maken voor je buitenlandse lezers. Korte zinnen en weinig lange tussenzinnen maken het voor Google Vertaal doenlijk. 45% van de lezers van deze blog zijn buitenlanders waarbij Belgen het grootste contingent vertegenwoordigen. Duitse en Amerikaanse lezers volgen de Belgen op de voet.

Als laatste de commentaren. Een blog zie ik als twee-richting verkeer. Bloggers die commentaren niet toelaten nemen het bloggen naar mijn mening niet serieus. Commentaren moeten altijd geplaatst worden, ook als het kritische commentaren zijn.
Scheldpartijen en dergelijke worden niet geplaatst, maar daar heb ik nog nooit last van gehad. Op reacties moet vlot worden geantwoord.

Als je met deze tips rekening houdt kan het zomaar gebeuren dat je blog drukker wordt bezocht.


20 opmerkingen:

  1. Hij is weer goed Wim, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Wim,
    Leuk! Ik had idd makkelijk de foto kunnen recht zetten en uitsnijden. Belichting, contrast en scherper maken gaat ook wel, met iets minder gemak dan een profi fotograaf, maar kleuren aanpassen vind ik echt lastig en kost me soms een eeuwigheid.

    Nog een truc om heel veel meer lezers te krijgen: Wim Schermer die een link naar je blog op ligfiets.net laat zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Wim,
    Your advice about blogs and pictures is great. I am a new Velomobile owner and a new Blogger. I have learned a lot about both by reading your blog. Thank-you.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zet mij dan maar in je lijstje met blogs :-)
    Trouwens, de batterijen van Therm-Ic die jij hebt voor je zoolverwarming, zijn die ook apart te kopen? Ik heb er gisteren gekocht en dat is één geheel (staat ook op mijn blog)
    goeten Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klopt allemaal. Verklaart ws. ook dat het bericht "Vijf bar pure ontspanning" (http://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2012/03/vijf-bar-pure-ontspanning.html)over de Marathon Plus op mijn "Mooi Geel Is Niet Lelijk" weblog het meest gelezen is. Vermelding op ligfiets.net doet ook wonderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Pieter,
    Zoals je in mijn posting kan lezen neem ik alleen blogs in mijn bloglijst op die zelf ook een bloglijst hebben. Die staat niet op jouw blog. Dat is de reden dat jouw blog niet in mijn bloglijst voorkomt.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Pieter,
    M.b.t. de Therm-IC voetverwarming. De losse accu's zijn te koop bij: de importeur in Nederland:

    Van Bergen Sports Int. B.V.

    Bas Marskamp

    Ondernemingsweg 10

    3641 RZ MIJDRECHT

    bas@vbsi.nl

    tel. +31 297 284400

    fax. +31 297 288256

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi Wim,

    möchtest Du meinen Blog auch in Deiner Liste aufnehmen?

    http://quest370.blogspot.de/

    Beste Grüße, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Inderdaad verwijzing van Wim's site is het continue leeuwendeel van het bezoek op mijn Blog. Alleen als Ligfiets.net iets oppikt wat ze interessant vinden en linken krijg ik even nog veel meer bezoekers. Overigens is de site van Mooi geel is niet lelijk een goede 2e bron en google de derde ;-)

    De reacties op de Blog zijn nog nooit vervelend geweest hoewel ik het ook weleens aan de stok heb met een taalpurist (Inquisiteur ter bestrijding van ketterij tegen de Nederlandse taal Mick natuurlijk;-)

    Ook merk ik hier en daar weleens reactie in levende lijve, meestal onuitgesproken. Dat krijg je als je een indruk neerzet die niet altijd alleen maar positief is. Wat je intikt op een Blog kan ver reiken...







    BeantwoordenVerwijderen
  10. Helaas, de importeur van Therm-ic zal je niet verder kunnen helpen want Therm-ic is vorig jaar failliet gegaan. Zelf heb ik het internet doorzocht naar de losse Therm-ic Li-ion battery packs, 7.4v 950 mAh, maar nergens kunnen vinden.
    'k Heb daarom bij Sportolino.de twee stuks Therm-ic PowerPack Basic gekocht. Deze maken gebruik van de standaard herlaadbare NiMH AA-batterijen. De voordelen (inlegzooltjes met ingebouwde voetverwarming blijven bruikbaar) wegen wat mij betreft op tegen het nadeel van hoog gewicht.
    In het algemeen kan worden gesteld dat het een riskante zaak is om gadgets te kopen met merk/model specifieke batterijen. Daar is vaak wat mis mee zoals korte levensduur en/of geringe capaciteit, en dergelijke specifieke accu's blijken niet meer te koop te zijn als ook het model v/d gadget uit de verkoop wordt gehaald. Bijv. CatEye heeft daar 'n handje van.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. HI Robert,
    Steht jetzt drauf.
    Grüss,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Wijnandt,
    Ik heb ook de Therm-IC basic met de 4 AA accu's. Werkt op zich goed. Je moet evenwel zelf voorkomen dat je accu's helemaal leeg raken. De accu's worden zo grondig leeg getrokken dat ze er door beschadigd raken.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Wim,

    Goed stuk, hier zal ik zeker wat van meenemen. Als pas begonnen blogger maak ik me ook schuldig aan een paar door jouw aangestipte zaken die beter kunnen. Foto's is zoiets, ik heb geen programma daarvoor en zet ze dus recht van de camera op de blog. Zinnen kunnen inderdaad soms wat korter.
    Als je een tip hebt voor een goed fotoprogramma voor Windows 7 hoor ik het graag!
    Bedankt voor de nuttige tips!

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nav opmerkingen hierboven:

    Bloggers die op zoek zijn naar een gratis programma om snel door je foto's te bladeren en ze ook nog eens snel en eenvoudig te bewerken raad ik Picasa (van Google aan). Ook te koppelen aan je Picasa webalbums zodat je vanuit Picasa snel fotos in je blog kan krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een goed blog dient inderdaad van goede en relevante inhoudt te zijn voorzien. Dat moge duidelijk zijn. Daarnaast ben ik ook zeker van mening dat een artikel in correct Nederlands geschreven moet zijn. Helaas zie ik in jou stukken vaak spatiefouten. Toegegeven, de meeste mensen snappen wel wat er bedoelt wordt, maar correct Nederlands is het niet. Zo zitten er in jou verhaal al minstens 3 stuks. Tip: wees niet bang om woorden aan elkaar te schrijven, ook al zegt de spellingcontrole dat ze niet correct zijn.

    - velomobiel blogger
    - fietstocht verhalen
    - scene instellingen

    De regeltjes nog eens rustig nalezen.

    Groet,
    Wilfred - spatienazi ;-) - Ketelaar

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hi Wilfred,
    Je hebt gelijk v.w.b. de eerste twee, de laatste zou beter zijn met een koppelteken.
    Maar let op, spatiefouten zijn m.i. acceptabeler dan d/t fouten :). Lees je reactie er nog een keer op na.
    Hoe dan ook. Jouw commentaar is nuttig en maakt blogs alleen maar beter.
    Groeten,
    Wim


    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo,

    Uiteraard hebben jullie beiden helemaal gelijk, maar als antitaalpurist vind ik dit soort spellingsregels pure muggezifterij.
    Ik heb na de laatste uitgave van het "groene boekje" de moed opgegeven om de nederlandse taal te begrijpen. Toen pannekoek veranderde in pannenkoek hield het voor mij helemaal op.
    Een bepaalde niet nader te noemen blog staat regelmatig vol met spelfouten, en dan wel zodanig dat het eigenlijk weer komisch is om te lezen. Dat noem ik dan positief benaderen! Gaan emmeren over spatiefouten en d/t gebruik is spijkers op laag water zoeken, dat kan best weer veranderen bij een volgende uitgave van de groene taalpuristen bijbel. Dat is dan m.i. weer een negatieve benadering van mensen die er plezier in hebben om af en toe wat te schrijven, en hun beleving te delen. Het wel of niet maken van een marginale fout doet daar niets aan af.
    Maar goed, dit alles is slechts mijn bescheiden mening, daar hoeft niemand het mee eens te zijn.

    Met vriendelijke groeten,
    Antitaalpurist Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. bloglijst;
    Mijn computer is zo verouderd dat er een oude browser opstaat die veel van blogger niet ondersteunt. Ik heb het nu aangepast op het werk, na de uren natuurlijk :-) zodat ik ook een bloglijst heb, het was me zelfs niet opgevallen dat ik dat nog niet had.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dag Pieter,
    Prima gelukt. Je staat nu in mijn lijst en dat zal je, mits je natuurlijk zo nu en een berichtje maakt, veel meer bezoekers opleveren.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen