donderdag 28 december 2017

Carbon Quest Jan Geel


Jan Geel uit Oostwoud rijdt al vele jaren met een glasvezel Quest. De jaren gaan tellen en dan is het een voordeel als een lichtere en stijvere Quest het makkelijker maakt om een hoge snelheid te bereiken en aan te houden. Een carbon Quest moet dat gaan doen. Jan is een onwaarschijnlijk handige techneut, wat zijn ogen zien kunnen zijn handen maken.
Het ligt dan ook niet voor de hand dat het een nieuw exemplaar wordt. Dat hoeft ook niet, er crasht zo nu en dan weleens een Quest en met zo'n fiets gaat Jan aan de gang.


Het resultaat mag er zijn. Jan combineert de voordelen van nieuwe ontwikkelingen zoals de deuk in de motorkap voor een beter zicht dichtbij, een flinke ventilatiekoker in de neus en hoger aangebrachte verlichting met talloze eigen ideeën over stroomlijn en optimale krachtoverbrenging in de aandrijving.


De vraag of de nieuwe Quest sneller is dan de oude, moet Jan nog ontkennend beantwoorden. We filosoferen wat en ik denk dat ik weet waar het aan ligt. Die nieuwe verlichting is wel heel mooi, maar het zijn wel luchthappers die de verkeerde kant op staan. De lampbehuizingen staan wel mooi hoog voorop maar daar verstoren ze de luchtstroom ernstig. Een eenmaal verstoorde luchtstroom heeft een negatief effect over de hele lengte van de fiets. Mijn inschatting is dat als Jan de lampen weer in romp integreert, hij het snelheidsprobleem heeft opgelost.


Er zitten talloze aanpassingen op Jans' fiets, niet alleen bij deze maar ook op alle eerdere fietsen. Zelfs in de tijd dat Jan nog met een Alleweder reed had hij daar al spectaculaire verbeteringen in aangebracht. In die tijd, we praten nu over meer dan 15 jaar geleden, kwam ik Jan, rijdend in mijn Mango, voor het eerst tegen op de dijk van het IJsselmeer bij Medemblik. Ik had behoorlijk wat moeite om die Alleweder, Jan reed daar al tussen 35 en 40 km/u mee, bij te houden.


Opvallend zijn de spiegelbehuizingen met ingebouwde knipperlichten. Ook de tunnel achter het hoofd is opnieuw vorm gegeven en voorzien van verlichting en afvoer van warme vochtige lucht aan de achterzijde. Piet Kunis maakt me erop attent dat de reclameteksten op de Quest van Jan er volledig met de hand op zijn geschilderd. Geen stickers, maar geheel en al uit de vrije hand. 
Al met al een bijzondere fiets van een bijzondere man.


5 opmerkingen:

  1. Met een carbon Quest komt hij makkelijker op gang na iedere stop of afremming, en klimmen gaat ook makkelijker. Voordelen die ook intact blijven met zulke lampen.

    Die lampen zou ik dus lekker zo laten, het is een erg mooie en unieke Quest zo.

    Je vraagt je trouwens wel af waarom vm.nl niet met ( optionele ) onderdelen zoals een top met zo'n deuk in de neus komt. Misschien iets voor jouw webshop Wim ? ( minus de lampen kappen dat is iets te geprononceerd voor algemene smaak denk ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtige upgrade voor de Quest!
    Zoals ik ook met de DF merk is het veel ontspannender voor je ogen om niet steeds zo ver voor je uit te hoeven staren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit, is erg mooi geworden en die upgrades? lekker zo houden Jan rijd toch geen wedstrijden, zal alleen wat extra energie kosten op lange ritjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Willem,
    Toch is die snelheid wel bepalend voor Jan, hij kocht die carbon Quest juist om makkelijker hoge snelheden te halen en vast te houden. Hij rijdt bijv. de oliebollentocht met zijn oude, lichter rijdende, glasvezel Quest.
    Ik denk dat die lampenkappen er wel af gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat ook nog wel even genoemd mag worden over deze "kunstenaar". De reclametekst op de zijkant van de fiets, zijn geen stickers, maar heeft Jan er met de hand op geschildert

    BeantwoordenVerwijderen