maandag 9 april 2007

Olympus SP550UZ

Deze week heb ik de Olympus SP550UZ digitale camera ontvangen. De eerste testrapporten zijn niet lovend. Olympus heeft veel marketinglawaai gemaakt over de specificaties van de camera. www.dpreview.com komt met een totaal oordeel, above average, boven het gemiddelde, tot een kritisch oordeel.
Waarom dan toch zo'n camera kopen? Welnu, om de volgende redenen.
1. Het zoombereik is extreem, van 28 mm groothoek, een eis voor mij, tot 504 mm tele.
2. Een zeer effectieve anti-vibratie, de chip beweegt.
3. Heel groot LCD scherm voor het beoordelen na de opname.
4. Zeer comfortabele bediening, de camera houdt perfect vast.

Kan de Olympus de Canon Powershot S70 die ik tot nu toe in de fiets gebruik, van zijn voetstuk stoten? Ik maak een aantal foto's met beide camera's. De verschillen zijn duidelijk. De Canon is iets koeler van toon, de Olympus is wat 'warmer'. De scherpte van de Canon is minder als het aankomt op langere sluitertijden. Hier wint de Olympus het riant. De Canon gaat maar tot 100 mm, de Olympus tot 504 mm. Juist die langere brandpuntsafstand is aantrekkelijk. Volgens de testrapporten gaat het hier fout. 'De scherpstelling zit er soms naast, ook al geeft de camera het groene bolletje'. Dat heb ik niet kunnen constateren, al moet gezegd dat ik alleen met mooi zonnig weer heb gefotografeerd. Die lange brandpuntsafstand maakt foto's mogelijk die anders domweg niet te maken zijn. Het verwijt dat er soms kleurverschuiving, chromatische abberatie, optreedt aan de randen bij grote contrastverschillen is terecht. Kijk maar rechtsboven bij de kop van de gans, daar zit een lichtgroen zweempje.
Opnamen al rijdende in de Quest zijn allemaal scherp, dankzij de vibratie-reductie. Dat is een belangrijk voordeel, want dat doe ik nog wel eens.
Al met al ben ik heel tevreden met de Olympus SP550UZ. Moet het mooier en beter dan heb ik altijd nog de Nikon D200. Deze zwaargewicht neem ik evenwel niet mee in de Quest.
De opnamen die je hierbij aantreft zijn zonder enige processing rechtstreeks uit de camera's. De foto van de kop van de gans is op de volle resolutie. Let op het druppeltje water op zijn kop.
De bovenste foto van de Quest is met de Canon Powershot met 1/25 sec. De Olympus kiest hier terecht een iets hogere ISO waarde van 100 ASA, maakt de opname met 1/60 en geeft een beter resultaat.

3 opmerkingen:

  1. De eerste resultaten vallen zeker niet tegen! Altijd een plezier om je fotografie te bekijken.

    Bij welke brandpuntsafstand en iso-waarde was de kop van de gans gefotografeerd? Druppeltje glimt mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Philip,
    De ISO waarde staat op 50 en de brandpuntsafstand is 84,25 mm, de maximale zoominstelling van 504 mm naar kleinbeeldmaatstaven gemeten. Sluitertijd 1/640 en diafragma 4.5. Gewoon alles op automatisch.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook als eenvoudige en onpretentieuze amateurfotograaf heb ik m'n eigen keuze gemaakt voor m'n nieuwe tweede digitale camera, ter vervanging van m'n alweer 7 jaar oude Sony DSC S70. Aanvankelijk viel m'n keus op de Pentax K100D met smc FA 77 mm / 1,8 Limited objectief. Maar omdat dat objectief niet meer leverbaar lijkt te zijn heb ik besloten om de Nikon D40X met Nikkor 85 mm / 1,4 objectief.
    Dit alles naar aanleiding van m'n ervaringen van heel vroeger met een Leicaflex / Summicron combinatie, en m'n ervaring dat ik liever geen zoom-objectief wil, en ook graag met de hand scherpstel.

    Het is dus heel belangrijk om zoals Wim dat noemt, het marketinglawaai te kunnen negeren en je eigen keus te kunnen maken op basis van je persoonlijke argumenten.

    Dat geldt trouwens ook voor 'n fiets...

    BeantwoordenVerwijderen