In het voorjaar van 2012 besteedde ik aandacht aan een nieuwe ontwikkeling op pedaalgebied, het 3AX pedaal. Klik op http://wimschermer.blogspot.nl/search?q=3ax om deze berichten te vinden. Na heel veel onderzoek en talloze proefmodellen is het 3AX pedaal nu zover dat het op de markt kan worden gebracht.
Stefan van Eijk, de bedenker van het pedaal, heeft mij in een vroeg stadium benaderd voor informatie en om eens goed naar de Bebop pedalen te kijken. De eerste ronde 3AX proefmodellen leken sprekend op een groter Bebop pedaal. Inmiddels zijn ze gebaseerd op het LOOK pedaal.
3AX heeft enkele dagen geleden de pedalen gelanceerd op Kickstarter.com. De campagne is te vinden op: https://www.kickstarter.com/projects/918995238/3ax-clipless-bike-pedals
De doelstelling is om in 30 dagen 50.000 dollar bijeen te krijgen. Het succes is nu al bijzonder groot, na 3 dagen staat de teller al bijna op 25.000 dollar.
Even een terugblik. Het 3AX pedaal is het enige pedaal waarbij de voet tijdens de pedaalslag enkele graden naar links en rechts kan kantelen. Hiermee wordt bereikt dat voeten en knieën nauwkeurig een natuurlijke stand aannemen op het pedaal. Hiermee verloopt de krachtoverbrenging op het pedaal effectiever met een iets hoger rendement dan met normale pedalen.
Op donderdag 30 mei was in het Pillek in Amsterdam een kick-off meeting. Daar zag ik het compleet nieuwe pedaal voor het eerst. Een prachtig pedaal dat nu heel verfijnd doet wat Stefan vanaf het begin voor ogen had.
De 3AX pedalen zijn voor 299 US dollar geen koopje, dat kan ook niet als je ziet hoe ze gemaakt zijn. Op Kickstarter zijn ze nu te bestellen voor 199 US dollar.
Heb je tijdens het fietsen last van je voeten of je knieën en helpen zelfs de Bebop pedalen je niet, dan zijn 3AX pedalen mogelijk een oplossing voor je.
Wim, is het mogelijk om Bebop schoenplaatjes te monteren onder SPD schoenen (ik heb schoenen van Vaude waarin de SPD plaatjes verzonken zijn, zodat je er normaal op kunt lopen. het is geen bezwaar als ik wat van de zool zou moeten wegsnijden). De laatste tijd heb ik lichte knieklachten. Ik vind de 3AX pedalen erg mooi, maar ik vind het onhandig als er van die bulten onder je schoenen zitten.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Marco.
Groot nadeel van Look pedalen en SPD-SL zijn de plaatjes die slijten als een gek. Lossen deze pedalen dat probleem ook op?
BeantwoordenVerwijderenHi Marco,
BeantwoordenVerwijderenJa, de Bebop plaatjes zijn SPD compatible.
Dag Belle,
BeantwoordenVerwijderenEerlijk gezegd weet ik het niet. Als de plaatjes ook van plastic zijn, dan zou dit zo maar kunnen.
Het kunnen lopen op schoenen met plaatjes is eigenlijk een beetje abnormaal. Racefietsers doen dit helemaal niet, wij velomobielrijders willen dat wel en liefst de hele dag. Gek volk die velomobilisten :)
Wim, wat zit er precies van LOOK in?
BeantwoordenVerwijderenDe oude LOOK pedalen waren ergonomisch en technisch erg goed, vooruitstrevend en betrouwbaar.
De laatste modellen heb ik op gebied van de lagering geen hoge pet van op.
De titaniumversie was is uitgevoerd met lagers die niet tegen het Nederlandse klimaat kunnen.
De afdichtingen zijn slecht en voor wedstrijd gebruik in regen en winters waren zij niet geschikt of je moest drie tot vier setjes per seizoen op je cranks schroeven. Destijds was Rentmeester de importeur en garantie of coulance ho maar.
Dag Willem,
BeantwoordenVerwijderenDe 3AX pedalen hebben alleen de vorm van de aansluiting met de schoen. Verder zit er niks van Look in of aan.
De plaatjes van LOOK gebruiken lijkt me een goede keuze: klikt prettig in en uit en zijn behoorlijk te krijgen. Op goede fietsschoenen kan je niet lopen, dus slijtage komt vooral van in- en uitstappen. In een velomobiel is dat beperkt, en daar zijn voor LOOK beschermplaatjes voor. Op een open fiets gaat het harder met de plaatjes, omdat je daar ook bij verkeerslichten aan de grond zult moeten.
BeantwoordenVerwijderenOp de kickstarterpagina staan ook claims over efficiencyverbetering. Dergelijke metingen zijn notoir lastig en sterk afhankelijk van het bemeten individu. Ik ben wel benieuwd welke nauwkeurigheid ze claimen op de efficiency meting. Alleen de winst in de ergonomie lijkt me voldoende om de pedalen interessant te maken, efficiencyverbetering leidt alleen maar af.