dinsdag 21 december 2010

Banden en velgen test, tire and rim review 2

Vandaag testen we voor het laatst op de huidige locatie. We hebben er een stevige klus van gemaakt. Een overzichtje:
- 100 uitrolproeven
- 150 banden oppompen en/of wisselen
- 3000 meter door Kees op de knieën op de meetkar afgelegd
- 100 complete labels geschreven, op de grond geplakt, daar beschreven en vervolgens opgenomen
- 300 keer tot op de grond gebukt voor labelbehandeling.

Wat heeft het opgeleverd?
Ik zal band voor band, van langzaam tot snel de revue laten passeren.

Schwalbe Kojak 35 mm
De Schwalbe Kojak 35 mm is de standaard gemonteerde band onder elke nieuwe Quest. Wij hebben de band getest op zowel de standaard velg van 19 mm en de brede velg van 25 mm. Op de 19 mm velg loopt de band zo'n 10% verder dan met de 25 mm velg. Smalle banden hebben dus geen voordeel, eerder een nadeel van een brede velg. De band monteert zowel op 19 als op 25 mm velgen prima.

Vredestein HPV
Deze slick loopt lichter dan een Kojak op 25 mm velg, maar iets zwaarder dan dezelfde Kojak op 19 mm. Voor de extreem lage prijs, je koopt bij Velomobiel.nl 10 HPV's voor de prijs van 1 Kojak, een band die ondanks de soms beperkte levensduur nog steeds bestaansrecht heeft. De montage gaat wat moeilijker, maar is zonder gereedschap te doen. Er is geen verschil in uitrolafstand tussen 19 en 25 mm velgen.

Schwalbe Stelvio
Deze band was voorheen de keuze van veel wedstrijdrijders. Nu blijkt dat de band voorbij gestreefd is door onder andere Durano en Continental Grand Prix. Op de Kojak en HPV na zijn alle geteste banden sneller, zelfs de dikke slof Perfect Moiree.

Vredestein Perfect Moiree 47
Opvallend is dat deze band voorheen prima monteerde op standaard velgen. De huidige Perfect Moirees laten zich niet goed monteren op standaard 19 mm velgen. Op 25 mm velgen laten de banden zich evenwel zonder meer uitstekend monteren, ook zonder montage vloeistof. Zoals al eerder getest lopen deze dikke sloffen uitstekend. Op 4 bar al sneller dan de Kojak op 6 bar, zonder meer uitstekend. Daarom terecht een veel gemonteerde band op de Strada en veel andere ligfietsen. De Perfect Moiree heeft baat bij de 25 mm brede velgen. Wel stuitert op slecht wegdek de band door zijn hoge gewicht nogal. Dit wordt nog versterkt door zwaardere 25 mm velgen en 90 mm remtrommels. Op normale tot goede wegdekken is de band heel comfortabel, op 4 bar ook op slechtere wegdekken.

Continental Grand Prix
Deze band is de directe concurrent van de Schwalbe Durano. Tot 7 bar is de GP sneller dan de Durano, vanaf 8 bar en hoger is de Durano sneller. De bandjes leggen makkelijk om. Heel bijzonder is dat ook deze Continental niet recht blijft lopen op het testparcours. Ook nu weer wijkt de band naar links uit.

Continental Grand Prix race
Deze band met bruine wangen is een supersnel bandje voor wedstrijden op een schoon circuit. Geen anti-lekbescherming maar wel snel. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Durano op dezelfde druk nog een fractie sneller is.

Schwalbe Durano
Een makkelijk monteerbare band die vooral bij drukken van 8 bar en hoger snel is, sneller dan de Continental Grand Prix.
De Durano is terecht de wedstrijdband op bochtige circuits en op hoge snelheden.

GoCycle (Vredestein)
Deze band bewijst keer op keer dat dit een van de snelste banden is die momenteel wordt gemaakt. Zelfs speciale wedstrijdbanden als Continental Grand Prix en Schwalbe Durano worden moeiteloos door de GoCycle voorbij gestreefd.
We hebben getest met en zonder latex in de binnenbanden. De verschillen zijn verwaarloosbaar klein.
Zelfs op een halve bar onder zijn maximum druk van 5,5 bar (site GoCycle) loopt de GoCycle maar liefst 40% lichter dan de Durano en Grand Prix op 8 bar, hun officiële maximum druk. De levensduur van de GoCycle is 6000 tot 8000 km.
Daarom is de GoCycle, ondanks de beperkingen in de stuuruitslag, mijn favoriete voorband.

Michelin Nuna band
Dit superlichte bandje dat voorzien is van opvallend blauwe wangen, is jarenlang de favoriete band geweest van de solar race auto's die jaarlijks door Australië racen. Dat dit bandje licht loopt is wel duidelijk, hoewel hij niet eens veel sneller is dan de GoCycle. Niet te koop, ik kreeg deze van Hans Wessels, maar als vergelijking leuk om een keer mee te testen.

Michelin XCR Road 26
Deze Michelin is een prachtig gemaakte slick als achterband voor velomobielen. Loopt op 5 bar al sneller dan de Grand Prix 26 op 9 bar. Voor zover ik kan zien geen anti-lek erin, dus bij wedstrijden latex gebruiken.

De berekeningen zijn dit keer wat ingewikkelder omdat niet van alle banden drie exemplaren voorhanden waren. Dit betekent dat er enkele tientallen berekeningen moeten worden gemaakt.

Ik wil graag de sponsors Fietspunt.nl, Velomobiel.nl, M5 ligfietsen en InstallatieWerk Noord-Holland bedanken voor hun bijdrage aan deze rolproeven.
Kees van Hattem en Jan Geel dank ik hartelijk voor hun niet aflatende inzet om de talloze uitrolproeven tot een succes te maken.

12 opmerkingen:

kegge13 zei

Hoi Wim

Een bredere velg geeft een bredere band en dus weer wat grotere krachten op de velg bij gelijke druk. Wellicht moeten we daarover ook wat kennis gaan opbouwen. Waar ligt voor de velg de grens?

Wim zei

Hoi Wim,

Wat een ongelooflijke klus. Mijn complimenten. Ik vind het altijd weer heerlijk om al die resultaten te bekijken.

Ik heb een vraagje: Ik heb even gegoogeld, maar ik kan de Michelin Road RC 26 nergens vinden. Wel de Michelin WildRun'R Advanced Light MTB-Asphalt Folding Tire en de Michelin WildRun'R MTB-Asphalt Wired Tire. Bedoel jij één van deze banden? Ze zijn te koop bij www.bike24.com

Groeten, WimH (een andere Wim)

simply red zei

Hoi Wim,

Ik sta te kijken van de prestatie van die Go-Cycle banden. Dat zo'n 50 band in een wielkast van een Quest past verwondert me trouwens ook. Ik ga hem, als mijn Racers op zijn, toch maar eens kopen. De M racers verdienen trouwens wel een hertest. Ze zijn nooit op 2 bar boven de max druk getest en volgens mij zijn ze nog steeds erg snel. Mooie maat ook, 40-406.

Groeten en bedankt voor al dat werk,

Paul Dijs

Wim Schermer zei

Hi Theo,
Ik denk dat de krachten op de velg juist lager worden. De band wordt veel minder ingesnoerd en 'trekt' bijgevolg minder haaks op de velgrand.
Als ik die velgen zo zie, ik rij er nu in mijn tweede Quest mee, totaal dus ruim 20.000 km, blijft het prima heel, zelfs nog nooit een spaakbreuk gehad.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi Wim,
Het is om precies te zijn, de XCR Road.
Ik zal dat ik mijn stukje aanpassen.
Groeten,
Wim

Mick zei

Dag Wim,

Bedankt (ook Kees, Jan en Sebastiaan natuurlijk) voor het testen.
Ook prettig dat je per band eea nog even samenvat want ik lees dat graag (liever dan tabellen te lezen).
Ik ben blij dat de HPV's "nog bestaansrecht hebben"! Anders reed ik nu immers op 19/25mm kale velgen rond met de trike & Alleweder!

Mvg Mick

Sake zei

Wim,
Bij de GoCycle banden vermeld je latex *in* de binnenbanden. Bedoel je daar antilekvleistof mee?

Wim Schermer zei

HI Sake,
Inderdaad, anti-lek vloeistof.
Groeten,
Wim

Piet zei

Dag Wim,

Er zijn slechts weinig 26 inch banden die de 20 inch GoCycle verslaan. Waar zit het geheim van de smid?

Wim Schermer zei

De band is breed en hoog, dus een klein en vrijwel rond contactvlak op de weg. Dit in tegenstelling tot smalle banden die een ovaal contactvlak hebben. Deze lange ovaal heeft meer weerstand.
Daarnaast zijn de wangen extreem dun en soepel. Het loopvlak daarentegen is vrij hard en vervormt weinig.
Overigens vermindert bij heel hoge snelheden het voordeel van de GoCycle banden weer door de grotere luchtweerstand. Aero-dynamische wielkappen kunnen hier een positieve rol spelen.
Groeten,
Wim.

Anoniem zei

hallo wim, Ik vroeg me af af je dit al gelezen had!
http://www.bentrideronline.com/messageboard/showthread.php?t=66881

Fijn dat je al die onderzoeken doet.
Goed nieuwjaar monique

Wim Schermer zei

HI Monique,
Eerlijk gezegd niet. Ik zal de mensen van Bentrider antwoorden.
Groeten,
Wim