zaterdag 17 februari 2018

Eerste resultaten Sony AS200v action cam


Vanmiddag ontvang ik de Transcend MicroSD kaartjes van Amazon.de en plaats er een in de Sony camera. Op de iPhone X verschijnt direct het beeld van de Sony. Op de iPhone kan ik alles instellen wat ook op de camera kan. Met de iPhone is het veel makkelijker dan de kleine lettertjes op het schermpje van de Sony.



Ik plak de Sony in zijn onderwater behuizing met een paar stukken ducktape bovenop de racekap. Dat is qua trilling niet de beste plek maar mogelijk gaat de Steadycam stabilisatie van de Sony dit oplossen. De zon staat al laag maar ik ga toch een kort stukje rijden om te kijken of alles werkt. Een eerste meevaller is dat de camera met de iPhone te bedienen is dwars door de carbon racekap heen. Ik hoor de camera boven mijn hoofd zelfs met een geluidje inschakelen als ik de rode knop op de iPhone indruk. Op de iPhone kun je continue de opnamen bekijken.

Ik rij de pont op en sla linksaf richting het grote parkeerterrein. Dan van de dijk af omlaag naar het parkeerterrein. Oops, de weg is helemaal kapotgereden en er zitten gaten in van 20 cm diep. De Quest schraapt zelfs een keer met de tunnel over de weg.

Thuis haal ik vol verwachting de opnamen uit de camera en zet deze in mijn al 9 jaar oude Apple MacBook Pro 17. De kwaliteit van de videobeelden is fantastisch. Terwijl de Quest heftig in beweging is blijven de beelden stabiel. Vooral op het kapotgereden parkeerterrein, de Quest dreigt daar zelfs even om te kiepen, zijn de beelden nog steeds stabiel.

Het lezen van kentekens gaat ook uitstekend tot zeker 30 meter afstand, meer dan prima. De bovenstaande opname is geen foto maar een schermafdruk van een videobeeldje.
Al met al is het resultaat ver boven mijn verwachting. Sony is voor dit soort camera's GoPro wel heel ver voorbij, zeker in deze prijsklasse onder 150 euro. De meest betaalbare GoPro in dezelfde prijsklasse heeft zelfs geen enkele vorm van stabilisatie.

Met 30 beelden per seconde kan er meer dan 8 uur gefilmd worden. De camera kan nu vast gemonteerd worden. Of ik dit met de plakstrip ga doen of toch maar een schroefje door de kap, daar ben ik nog niet uit.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit cameraatje vinden. Zet wel het geluid uit of zacht, dat is gewoon te goed. De Youtube beelden zijn helaas wat minder dan de originele beelden.

Edit 18-2-2018. Het ratelende geluid blijkt veroorzaakt te worden doordat het cameraatje in de waterdichte behuizing kan rammelen. Een stukje tape zal dit wel oplossen.
Ook op hoge snelheden van 43 tot 50 km/u blijven de beelden perfect.