woensdag 14 februari 2018

Sony Action cam AS200v


Vorige week werd ik weer aangevallen door één van de Rottweilers van de boer in de Schermer. Met een harde knal stoot het beest zijn kop tegen de linker voorkant van de Quest. Daar is gelukkig het laminaat versterkt voor het steunpootje van het crankstel. Ik stap uit en zie de hond snel afdruipen naar het erf. Er lijkt geen schade te zijn.

Na twee nare incidenten met automobilisten en de hond in één maand, ben ik er wel klaar mee. Ik voel de behoefte om dit soort zaken vast te gaan leggen. Op onderzoek wat de beste oplossing is. Een dashcam valt al snel af, die zijn niet waterdicht en hebben allemaal 12 volt nodig.


Een action cam lijkt de beste oplossing. Maar wat is daar een gigantische keus in. Een GoPro zou het kunnen worden. Maar ik zie al heel snel dat GoPro inmiddels achter de feiten aanloopt. Fletse kleuren, korte accuduur, helemaal bij koude en veel ruis als het wat donkerder wordt. Ook kunnen de betaalbare modellen geen accu wisselen. GoPro gebruikt ook geen merk objectieven en hoewel ze lang de markt domineerden zijn er nu betere alternatieven.

Er zijn tientallen action cams te koop, al voor een paar tientjes. Maar wat heb je aan een goedkoop apparaat als je verder dan 5 meter geen kenteken meer kan lezen.

Sony heeft de zaken beter voor elkaar. Uiteraard is de Zeiss Tessar lens prima, maar vooral de beeldstabilisatie is helemaal top. Ook de sensor is een zogenaamde backlit versie. Dat betekent dat een Sony in vrijwel donker nog uitstekende beelden geeft waar het bij een GoPro gewoon donker is.

Er zijn natuurlijk heel dure Sony cams te koop die ook in 4K filmen. Maar met 4K heb je niet alleen een dure camera, maar ook dure microSD kaartjes nodig. 4K filmen betekent heel snel ook heel veel Gigabytes aan data. En de stabilisatie werkt niet op 4K. Full HD, dus 1980 x 1020 pixels, is voor mijn doel uitstekend.

De keus valt op een Sony AS200v. De camera is standaard al 'splashproof'. In de levering van CameraNu.nl zit er ook een echt onderwaterhuis bij. Twee kleefvoeten en zelfs een gratis handstatief completeren de levering. In de doos zit als aardigheidje een ruitkrabber. Tja, dat stadium heb ik met een op afstand aan te zetten interieurverwarming al een aantal jaren achter me gelaten.
Prijs voor dit alles is 149 euro incl. verzendkosten.

Bij Amazon.de bestel ik twee 64 Gb Transcend microSD kaartjes voor 23 euro per stuk. Deze kaartjes komen er in de testrapporten steevast als beste uit. Bij Amazon.de heb je boven 29 euro geen verzendkosten.

Nu nog even uitvlooien of ik de camera op de racekap zet of op de neus van de Quest.
Als ik wat beelden heb laat ik ze hier uiteraard zien.