zondag 20 juni 2010

Garmin Topo Benelux

De meeste routes bereid ik voor met de planner van de Fietsersbond. In het buitenland gebruik ik bij voorkeur Google Earth.
Het is niet altijd mogelijk om een route voor te bereiden. Dan is het prettig als je een routeerbare kaart hebt die je langs de kortste en/of snelste weg naar je bestemming voert. De OSM Fietsmap doet dit redelijk goed, al worden langere routes al gauw het slachtoffer van geheugentekort in de Oregon.
Dat moet de Garmin Topo Benelux beter kunnen.
Rob Kaag, hartelijk dank nog Rob, is zo vriendelijk om me met de krankzinnige installatie te helpen. Er moet namelijk een Windows PC, en die heb ik niet, aan te pas komen om kaartmateriaal voor de Macintosh te converteren. Het installeren op de PC van Topo Benelux is al een hele procedure waar je zonder handleiding niet uitkomt. 16-cijferige codes van het programma, 10-cijferige codes van de Oregon en dan nog een 10-cijferige code in de software van de Oregon moeten allemaal foutloos worden ingetikt. Vervolgens moet je via een internet verbinding het geheel bij Garmin aanmelden om uiteindelijk een hele lange code te krijgen die tenslotte het spul in werking stelt.

Dan moeten alle kaarten nog worden geconverteerd naar Mac formaat en kan de kaart op de Apple en de Oregon worden gezet.
Dit soort installaties is eigenlijk schandalig ingewikkeld en neemt een paar uur in beslag. Het is goed te begrijpen dat TomTom zo succesvol is, het is daar allemaal een enorm stuk gebruiksvriendelijker. Garmin is toch wel in staat om software te maken om dit via de Mac af handelen?
De laatste verrassing is dat de uiteindelijke kaart weliswaar een naam heeft, 'family-1725', maar Garmin geeft er stiekem een andere naam aan. Zonder enige waarschuwing overschrijft Mapmanager van Garmin al aanwezige kaarten met dezelfde naam. Met deze aktie van Garmin raak ik mijn OSM kaarten van Ierland met hoogtelijnen in één keer kwijt. Gewoon allemaal heel slecht werk van Garmin.

En werkt Topo Benelux goed? Het werkt snel en ook lange routes worden vlot uitgerekend. De routes die Topo Benelux je voorschotelt zijn soms goed, soms gaat het over Keulen en Aken. Kijk maar eens naar de twee schermafbeeldingen van een identieke route van De Woude naar Castricum. Hemelsbreed is de route 7,28 km, maar er zit een meer tussen. De ene route is gemaakt met Topo Benelux en gaat via de zuidzijde van het Alkmaardermeer. Dit levert een route op van 17,8 km. Daar zit ook een stuk weg tussen waarmee je met de fiets niet mag komen. Tenslotte gaat de route van het mooie fietspad naast de Provinciale weg Uitgeest - Castricum af om dwars door Uitgeest te gaan. Totale onzin dus.
Dat doet de OSM fietsmap beter. Die kiest de goede weg via de pont in Akersloot en is maar 13,6 km lang. Het is dus zaak om de routes die Topo Benelux je voorschotelt kritisch te bekijken voor en tijdens je rit.

9 opmerkingen:

Struikelaar zei

Je kan twee kaarten laden. Eén in je apparaat en één in je extra sd kaart.
Ze krijgen namelijk allemaal dezelfde naam.

Onroute is erg goed, beter dan openmap.

Theo Z zei

Voordat je je gal spuwt over de Garmin Topo, zal je eerst eens moeten kijken wat de doelstelling van deze kaart is.

Wat ik bedoel is dit: ik heb de OnRoute fietskaart. Deze routeert alleen over zogezegde mooie routes (... OnRoute staat voor 'vrijetijdsnavigatie'. Of liever: is bedoeld voor iedereen die niet zo snel mogelijk van A naar B wil. Maar juist een mooie route wil volgen...). Het gevolg is dat je kilometers omrijdt, want routes langs (snel)wegen horen niet bij 'mooie routes'. Bij mij in de buurt gaat de route enkele kilometers over bospaden (mooi hoor!), terwijl ik langs de weg deze afstand enkele honderden meters is (ook mooi langs de bosrand met uitzicht op huize Waterland - Velsen).

Dus ... wat zijn de doelstellingen van de Garmin Topo?

Wim Schermer zei

Omdat het om routering met topografische kaarten gaat, mag ik hopen dat routes me langs logische en toegelaten routes naar mijn bestemming brengt. Wil ik langs toeristische routes, had ik wel Onroute gekozen.

Garmin zegt er zelf van:'U kiest een bestemming op de kaart en het toestel leidt u er via landweggetjes, fiets- en wandelpaden heen. Op het scherm ziet u aan de hand van pijlen, waar u af moet slaan. Zoeken naar de juiste afslag is niet meer nodig.'

Wim Schermer zei

Je kan net zoveel kaarten plaatsen als het geheugen van de Oregon groot is. Je moet de kaartgroepen alleen een afwijkende naam geven. Garmin gooit zonder waarschuwing belangrijke kaarten weg.
Ik heb het over Topo Benelux, niet over Onroute. Die laatste is bewust erg toeristisch.

Theo Z zei

Wim (eigenlijk: Garmin) zegt: 'U kiest een bestemming op de kaart en het toestel leidt u er via landweggetjes, fiets- en wandelpaden heen...'

Lekker vaag! Dan is OnRoute eerlijker (het duurde alleen even voordat ik begreep dat ik meer omwegen zou maken).

Maarten zei

Blij dat ik van de aanschaf heb afgezien. Stemmen met je portemonnee heet zoiets. De ondersteuning door Garmin voor Mac's lijkt nog altijd sterk op een dikke middelvinger. Natuurlijk hebben ze last van illegale kopieën, maar op deze manier wordt het gemakkelijker om een illegale kopie te gebruiken. Kan Rob diezelfde kaart nu nog wel op zijn eigen GPS installeren, wellicht door een extra kopie van de kaart aan te schaffen, de kaart is immers aan de GPS gekoppeld. Onduidelijk, en met ongewenste neveneffecten.

Ik ben benieuwd welke route op dezelfde verplaatsing door de fietsrouteplanner gevonden wordt (in kortste route kom ik voor 'De Woude' - 'Castricum' (de plaatsnamen, zonder verder toevoeging op 13,5 km. Makkelijk doorfietsen komt op 14,6 km.

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Ik heb het graag gedaan hoor.
Was ook gewoon gezellig op de Woude.

Ik lees net op de site van Futurumshop het volgende
2010-05-10 09:26:24
De City Navigator software is de opvolger van de Metroguide software. Deze kaarten kunt u ook op 1 sd-kaart plaatsen. In dat geval moet u beide kaarten wel tegelijk vanaf uw computer op de GPS plaatsen. Wanneer dit niet gebeurd, zal de eerste kaart weer overschreven worden. Claudia - Futurumshop.nl (support@futurumshop.nl)

2010-05-09 12:12:40
Een prima GPS! Ik ha dhiervoor een etrex legend en het verschil is enorm. Ik heb ook eeb vraag Ik heb twee kaartproducten voor deze gps Citynavigator nt 2010 en European Metroguide v6. Zit hier nu veel verschil in? Ik dacht namelijk dat de metroguide gedetailleerder is en meer geschikt voor bijvoorbeeld wandelen. Kan ik beide kaartsystemen tegelijkertijd onder 1 directory zetten op de mini sd of is het beter twee sd's met de producten apart te gebruiken. (pdeswart@hetnet.nl)

Hopelijk kun je hier iets mee.

Gr
Rob

simply red zei

Hoi Wim en anderen,

Stel je Garmin in op "voetganger" en onroute stuurt je via de kortste route naar je bestemming. Pas als je het toestel instelt op fiets of auto pakt hij de mooie dus touristische (en langere) routes. Het is wachten op een zo op maat in te stellen routeplanner als de fietsersbond heeft. Gat in de markt ?

Groet,

Paul Dijs

klaas de jong zei

Ik heb sinds een paar dagen de garmin edge 800. Pracht apparaat. Ken de Oregon ook, maar deze is echt meer voor het fietsen..In een recensie over het apparaatje (dat me echt goed bevalt) las ik het verhaal van een racefietser. Hij navigeerde niet met een fietskaart; maar met een motorkaart! De motorkaart is voor toerrijders die mooie tochtjes belangrijker vinden dan snelheid . Dus… al met al… ideaal voor de velomobiel! En het klopt; hij routreert (OnRoute voor Motoren) geweldig; zoekt mooie kleine weggetjes op zonder enorme omwegen. Ook voor langere tochten lijkt de kaart me prima te gebruiken. Routes maak ik in Mapsource om deze vervolgens als “koers” weg te schrijven op de Edge. De Edge kan zelf natuurlijk ook routreren, maar op de pc heb je meer overzicht.