donderdag 22 februari 2018

0 op de meter ...


Nee, niet op de meter van de Quest. Die staat ruim boven de 50.000, kilometers wel te verstaan.
Met 0 op de meter bedoel ik ons huis. Het milieu staat bij ons thuis hoog op de agenda. Elke kilometer die er gefietst kan worden, met Quest of speed pedelec, wordt er gefietst. Goed voor het lijf en goed voor de planeet. Zonnepanelen op onze mooie klassieke stolpboerderij is voor ons een no-go. Op de carport is het wel OK. Daar liggen nu, vrijwel onzichtbaar, 8 heel fraaie LG 320 Wp flat fusion panelen, totaal 2.560 Wp.


Er wordt door huize Schermer niet gevlogen, we hebben al geluidshinder genoeg van het milieubelastende en belachelijk goedkope vliegen. We rijden beperkt met de auto, een elektrische Tesla. Ons huis is bij de bouw nu ruim tien jaar geleden voorzien van een grondwater warmtepomp. Zeer goede isolatie en warmteterugwinning uit de ventilatielucht leveren een huis op dat 15% beter presteert dan een Passiefhuis. Gas hebben wij al jaren niet meer.

Maar al dit comfortabele moois kost wel elektriciteit, totaal per jaar rond 13.500 kWh, inclusief de kilometers van de Tesla. Zelf opwekken van deze elektriciteit hebben wij al jaren op ons verlanglijstje staan. Met een flinke investering in MeeWind, wekken wij per jaar 205.000 kWh op, voldoende elektriciteit voor 60 gezinnen. Toch voelt dit meer als een belegging dan als groen bezig zijn.




In Marken-binnen, een klein dorpje vier kilometer bij ons vandaan, hebben enkele inwoners een zogenaamd postcoderoos project opgezet. Inwoners in dat postcodegebied, inclusief bewoners van de aangrenzende postcodegebieden kunnen samen een coöperatie vormen. Die coöperatie legt 280 zonnepanelen op het dak van een schuur van een veehouder in de Starnmeer. Dat is hemelsbreed maar drie kilometer bij ons vandaan. Wij zijn, met nog 14 andere mensen, lid geworden van die coöperatie en hebben 37 van de totaal 280 zonnepanelen van 290 Wp gekocht. Totaal gaan deze 10.000 kWh per jaar opwekken. Die panelen zijn de afgelopen week op het dak van de veehouder gelegd en gaat de installatie eind deze maand stroom leveren aan het elektriciteitsnet.


Van die 10.000 kWh krijgen wij de volledige 12,5 eurocent per kWh energiebelasting terug van de belastingdienst. Deze regeling geldt voor 15 jaar. Daarnaast leveren de panelen natuurlijk ook stroom op die wordt verkocht aan GreenChoice. Daarvan keert de coöperatie 10 euro per paneel per jaar uit. Dit samen is voldoende voor ruim driekwart van onze jaarlijkse energiekosten. De 8 panelen op het dak van de carport leveren 90% van het verbruik van de Tesla op en dat is gelijk aan het laatste kwart van de energierekening.
Per saldo een 0 op de meter huis.


Wil je zien wat wij allemaal gedaan hebben om dit technisch voor elkaar te krijgen, ga dan even naar woude6.blogspot.nl.






5 opmerkingen:

Quezzzt zei

Ik hoorde over dit onderwerp grappig genoeg vandaag ook op de radio, zonnepanelen op andermans dak. Of andermans panelen op jouw dak....

Dat gevlieg ben ik ook heel sterk tegen, en ze willen hier natuurlijk het 2e vliegveld van Nederland starten om de prijsvechters op te dumpen, maar mijn gemeente en veel inwoners en wijkbewoners zijn sterk voor omdat ze denken dat het hen financieel iets zal brengen !

Ik vermoed dat die pas tot inkeer komen als ze daadwereklijk merken wat voor een onrust door lawaai, en gevolgen van uitstoot geeft. En dan is het onomkeerbaar. Het is maar 3 km van Lelystad af, als de wind eens niet van Lelystad richting vliegveld waait maar andersom krijg je al die onverbrande kersosine, fijnstof, roet e.d. zo over de heel stad heen....en nu al is het stikstofdioxide gehalte in heel Nederland te hoog !

Danweer...ik ben duidelijk een "NOT IN MY BACK YARD !" persoon wat niet eerlijk is tov mensen die rond Schiphol wonen.





Eric Winn zei

Did you consider exploring what Tesla offers for your farm house? Looks like they have a version that looks very similar to your current roofing material:

https://www.tesla.com/solarroof

-Eric

Wim Schermer zei

Hi Eric,
I did consider it, but the price will be very much higher than the way we did it now.
In fact you have to completely replace the current roof for the Tesla equivalent.
Our roof is now 10 years old and replacing it will not happen within 50 years from now.
Best regards
Wim

Anoniem zei

Als huurder van een huis, waar ik van de woningbouw geen panelen op mag leggen "omdat die er ook weer af moeten als u weggaat en dat is veel te duur voor u" ben ik heel blij met de postcoderoos.
Nu nog iets verzinnen hoe ik vloerisolatie buiten de woningbouw om geregeld krijg.
Ik zou al blij zijn als woningbouw afspraken maakt met een anderhalf keer zo dure aannemer, zodat het met toestemming gedaan kan...maar ja, het mag niet he. Verhuurder heeft niet in de gaten dat een deel van de huurders in milieu wil investeren.

Wim Schermer zei

Je zou, mits er een kruipruimte is, 50 cm schuimchips onder de vloer kunnen laten storten.
Die kunnen er ook weer uitgezogen worden.

Het is een grof schandaal dat woningbouwverenigingen niet meewerken aan verduurzaming.
Dat kunnen ze nog even volhouden tot ... ze er toe gedwongen worden. En dat duurt geen 5 jaar meer.