maandag 19 februari 2018

Trainingsrit met de Sony SV200v op hoge snelheid

Donderdagmiddag 22 februari is het prachtig fietsweer, volle zon, een graad of 3 Celsius en weinig wind. We gaan nu eens kijken hoe lang de continue video link tussen de Sony en de iPhone X stand houdt. De iPhone zit in een Lexan houdertje op de rechterwielkast.

Het ritje is mijn standaard rondje van 31 km dat ik zo'n drie tot vier keer per week rij. Het onderstaande filmpje van zondag is vervangen door een filmpje van donderdag. Het rammelen van de camera is nu verholpen en de horizon staat nu recht. Het is mooi om te zien hoe de Steadycam de beelden bovenop de racekap bijna altijd mooi stabiliseert. Alleen als de camera hard rijdend over slechte fietspaden heen en weer wordt gerammeld is er aan de randen van het beeld iets van te zien. Op drempels werkt de stabilisatie ook prachtig en zelfs het door het trappen ritmisch heen en weer bewegen van de Quest wordt keurig weggefilterd.


Ik kan de camera met de iPhone aan- en uitzetten. Ook kan ik de beeldhelderheid continue wijzigen.
Maar ik wijzig helemaal niks, gewoon de standaard FullHD op 30 beelden per seconde.

Ik rij flink door zonder echt hard te hoeven werken. Snelheid is op de lange stukken 43 tot 48 km/u en even tot 55 km/u als ik het diepste deel van de polder in rij. Het is heel vermakelijk om continue te zien wat je aan het filmen bent. Is natuurlijk niet echt nodig omdat dit de opnametijd wel flink zal beperken.

Als ik 32 minuten van mijn rit erop heb zitten, ik rij dan langs het Noord-Hollands kanaal, zegt de iPhone dat ik de verbinding moet verbreken. Ik doe dit en zie straks wel of de camera nu helemaal uit is gegaan of toch het filmen voortzet.

Thuis blijkt dat de camera de videolink ruim een half uur volhoudt en de camera dan ook echt leeg is en stopt met opnemen. Dat zal nog wat langer worden als de accu wat vaker wordt opgeladen. De beelden bevallen me weer goed. De Steadycam techniek van Sony corrigeert zelfs de heen en weer gaande trapbeweging. Ook flinke sprongen bij drempels wordt door de Steadycam techniek van Sony wonderbaarlijk goed opgevangen. De Quest is continue veel meer in beweging dan de beelden doen vermoeden.

Vanmiddag laat ik de camera zonder videoverbinding met de iPhone opnemen. Dat houdt ie net geen 2 uur vol. De accu is nog maar twee keer opgeladen en heeft zijn maximum capaciteit nog niet bereikt. In de toekomst zal ie 2 uur zeker halen. Ik bestel in China een viertal reserve accu's met een dubbele lader, kost helemaal 14,95 euro.

De camera ratelt licht in de behuizing. Met drie stukjes PVC tape zorg ik er voor dat de camera nu stevig vastzit in de behuizing. Precies op tijd realiseer ik me dat ik één stukje tape iets langer moet laten om de camera uit zijn behuizing te trekken.De kwaliteit van de beelden op YouTube wordt een stuk minder. Vooral kleine details in de schaduw als takken en gras worden al snel wolkerig. Rij je in het open veld dan, er zijn dan minder beelddetails, dan is de weergave op YouTube vrij goed.

Ter vergelijking twee identieke beelden van afgelopen zondag, één is een schermafdruk van de film, de opname eronder is van YouTube. Vooral in slecht licht situaties blijf de originele film prachtig, YouTube maakt er dan een rommeltje van.

10 opmerkingen:

Erwin zei

Hoi Wim,

Heb je al gekeken naar Vimeo i.p.v. Youtube om je filmpjes online te zetten en in je blogs te embedden?

Groet

Erwin en Tante Lies

Wim Schermer zei

Hi Erwin,
Nee, nog niet aan gedacht. Je ziet op Youtube ook wel mooie filmpjes. Kennelijk wordt daar dan voor betaald.
Ik ga Vimeo eens bekijken, dank voor de tip.
Groeten,
Wim

Marcel Tisseur Q817 zei

Hi Wim,

ik heb dezelfde camera net besteld.
Wim kun je mij een linkje sturen waar je die extra batterijen in China besteld en welke het dan zijn ???

Groet,
Marcel

Wim Schermer zei

Hi Marcel,
Mijn enthousiasme is aanstekelijk, je bent niet de eerste die 'm bestelde na mijn ervaringen.
De accu's en lader heb ik besteld bij AliExpress.
https://nl.aliexpress.com/item/4x-NPBX1-NP-BX1-NP-BX1-Batteries-LCD-Charger-For-Sony-DSC-RX100-DSC-WX500-IV/32763394213.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.pI0oGS
De accuutjes zullen zeker niet de kwaliteit van de originele hebben. Ik ben evenwel niet bereid om 39,60 euro voor één los accuutje te betalen.
Groeten,
Wim

Belle zei

Hoeveel pixels maakt YouTube er dan van? Want je kan in HD plaatsen. Bedenk ook dt accu’s nu door de kou veel korter meegaan. Ik merk dat vooral nu met het navigeren op de iPhone. In plaats van een dag gaat die nu maar iets van 2 uur mee! Ook de fietsaccu is veel eerder leeg.

Wim Schermer zei

Dag Belle,
Het is 1080 pixels, dus HD. Je kunt ook zien aan het wieltje rechtsonder in het venster dat het HD 1080 is.
Ik denk dat YouTube meer compressie toepast vooral bij beelden met heel veel takken en gras. Op beelden met veel lucht en gelijkmatige structuren is de kwaliteit veel beter.

Quezzzt zei

Na iedere bewerking gaat de kwaliteit achteruit is mijn ervaring, ook al was het HD opgenomen en zijn de orginele beelden kraakhelder.

Vooral al je er meters en muziek in wilt zetten heb je nog een stap extra en lijdt het uiteindelijk beeld op YouTube er flink onder.

Wim Schermer zei

Quezzzt,
Dat klopt. Maar ik bewerk helemaal niks. De video is vanaf het kaartje geupload naar YouTube. Er is geen intro toegevoegd, er is zelfs niks ingekort. Is m.i. een kwestie van compressie.

Arnold zei

Ha Wim,

Mocht je toch willen gaan bewerken dan kan ik je Davinci Resolve aanraden (https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/), ik gebruik dat sinds kort om muziekvideo’s mee te bewerken en die tool heeft hele fijne controle over de output kwaliteit. O.a. de volgende video mee bewerkt : https://www.youtube.com/watch?v=au3oy3uq_AI

Werkt op de Mac en er is een gratis versie.

Wim Schermer zei

Hi Anold,
Ik wil in principe niks bewerken. Het cameraatje is alleen mee om eventueel bewijs bij een calamiteit vast te leggen. Ik kan met Quicktime Player makkelijk stukjes film eruit knippen en als MP4 bewaren.
De video's die ik upload veroorzaken een enorme datastream, vooral door gras en takken. YouTube reduceert die datastream door compressie. Beelden die weinig data inhoud hebben blijven goed.
De video die je noemt hakkelt enorm qua beeld. De muziek is prachtig. Mogelijk dat mijn 9 jaar oude MacBook Pro 17 het niet meer bij kan houden.
Groeten,
Wim