zaterdag 25 maart 2006

Morgen landelijke ligfietsdag ...... zonder ligfiets

De vele lezers van deze blog hadden natuurlijk al een lovend verhaal over de nieuwe Quest verwacht. Ik eigenlijk ook. Echter.....de fiets staat nog in Dronten. Vrijdag heeft Theo van Andel van Velomobiel.nl gewerkt aan mijn fiets. Het is een stevige klus om de 48 LEDs netjes in te bouwen. Er is nog even discussie over de knipperautomaat. De spanning van 7.2 V zou weleens teveel kunnen zijn voor de 6 V automaat. Ik neem de gok maar en vraag Theo een 6 V automaat in te bouwen. Theo is vrijdag alleen en neemt ook alle telefoontjes aan. Ymte is onderweg naar Duitsland om spullen te halen. Hoe dan ook, Wim fietst op de enige landelijke ligfietsdag dus niet :-(
Maandag is de grote dag. Later in de middag ga ik met de grote Mac Support bus de nieuweling ophalen.
Morgen veel plezier jullie allemaal tijdens de eerste echt lekkere fietsdag van dit jaar.

3 opmerkingen:

WFvN zei

Hoi Wim,

Een zéér eenvoudige manier om de knipperautomaat te 'beveiligen' is een diode (zwaar genoeg) in serie nemen met de automaat. De diode neemt 0,7V weg waardoor nog 6,5V over blijft. Een volle 6V accu geeft ook al snel 6,5V, dus je zou dan veilig moeten zitten.
Je hebt 48 LEDs waarvan als ik me niet vergis elke keer 4 in serie. Dat zijn dus 12 strengen. Per kant is dat 6 strengen. Stroom van 20 mA per streng? Dan kom ik op een stroom van 120 mA voor één kant laten knipperen.
0,7V * 0,12A = 0,084W
De diode hoeft dus niet eens extreem zwaar te zijn. Neem een diode van 0,5W en je hebt zeker geen problemen lijkt me.
Het is maar een suggestie, kost geen drol.

Wijnandt zei

Op 't eind dus nog 'n echte cliffhanger om de spanning flink op te voeren. Wij als trouwe en oplettende lezertjes zullen volgende week je bevindingen bestuderen!

Wijnandt -lekker gevelomobield vandaag bij wisselvallig weer.

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Ik heb totaal geen verstand van electronische spullen. Kees van Malssen is hier mijn meester. Ik zal het Kees voorleggen. Dank voor de tip.
Wim

Ja Wijnandt, de afkickverschijnselen gecombineerd met gewichtstoename confronteren me wel stevig met een lange periode zonder fiets.
Wim