zondag 2 november 2008

Eerste test Canon G10 - Nikon D40X 18-200

Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig naar de verschillen tussen de nieuwe Canon G10 en de Nikon D40X met 18-200 VR objectief. Dat de Canon met de groothoek stand beter zou scoren dan de Nikon staat op voorhand vast. De Canon maakt 50% meer beeldpunten. De Canon heeft een gematigder zoomobjectief, namelijk 5x zoom, tegen de Nikon 11x zoom. Je mag verwachten dat de Nikon op 200 mm een beter resultaat zal geven. Er hoeft namelijk veel minder vergroot te worden dan bij de Canon. Effectief heeft de Nikon met zijn 1.5x vergroting een brandpuntsafstand van 300 mm, de Canon 140 mm.
Maar .... kijk goed naar de foto's.

De eerste foto is het totaal overzicht op 28 mm van het uitzicht vanaf ons huis naar de overkant van de Markervaart. Het witte motorbootje precies in het midden is het detail van de telefoto's.
De tweede foto is met de maximaal ingezoomde Canon gemaakt.
De derde foto is met de maximaal ingezoomde Nikon gemaakt. De beide opnamen zijn op de grootste lensopening gemaakt, resp. 5.6 voor de Nikon en 4.0 voor de Canon. De Nikon opname is belicht op 400 ASA met 1/640ste sec. De Canon opname is gemaakt op 125 ASA met 1/325ste sec.
De afbeelding van de twee foto's samen zijn deelvergrotingen van de beide opnamen. De bovenste foto is van de Nikon, de onderste van de Canon. De Nikon opname is uitvergroot tot 2532 x 1323 pixels. De Canon is veel sterker vergroot tot een uitsnede van 1358 x 765 pixels. Let niet op de houten meerpaal voor de lamp voor de motorboot. Deze is bij de Nikon onscherp doordat de langere lens is scherp gesteld op de motorboot. Dit is ook wel gebeurd met de Canon, maar door de kortere brandpuntsafstand is de scherptediepte bij de Canon veel groter waardoor de Canon de paal wel scherp afbeeldt. Dit is de Nikon uiteraard niet te verwijten.

De resultaten zijn ontnuchterend, voor Nikon dan. Ondanks de sterke telelens en ondanks de veel mindere vergrotingsmaatstaf, legt de Nikon het volledig af tegen de kleine compacte G10. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de draden van de elektriciteitsmasten. De Nikon worstelt om ze nog enigermate af te beelden, de Canon laat ze glashelder zien.
Eerlijk gezegd, dit had ik niet verwacht. Ik had wel verwacht dat ik met de Canon G10 winst zou boeken bij alle brandpuntsafstanden tot gematigd tele, maar dat de Canon zelfs de Nikon op zijn langste brandpuntsafstand zou verslaan is een totale verrassing voor mij.
Betekent heel simpel dat de Nikon D40X en de 18-200 op Marktplaats.nl zullen worden verkocht.
Helemaal geen reflex meer? Jawel hoor, de D200 heeft al een nieuwe baas gevonden en zal worden opgevolgd door de Nikon D700.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ah, weer een nieuwe camera.

Ik ben enorm benieuwd naar testresultaten met verschillende ISO-waarden. Ik hoor G10-gebruikers al klagen dat alles boven de 200 ISO teveel ruis laat zien.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat we hier op de blog nu weer foto's in 4:3 formaat te zien krijgen. De, vaak mooie, landschapsfoto's die je maakt doen het volgens mij beter in 3:2.

Veel plezier met de G10 en verblij ons met mooi beeld.

Groet, Philip

ps
Ik vind de foto's van de Nikon er beter uitzien. Zowel in kleur, witbalans als scherpte

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Boven 200 ASA komt er uiteraard meer ruis in. Wil ik dat niet, dan komt er straks een D700 die op dit gebied een kampioen is.
De verhoudingen in het beeld zijn natuurlijk makkelijk aan te passen.
De kleur en witbalans liggen zo dicht bij elkaar dat dit in iPhoto met een kleine aanpassing 100% te vergelijken is. De testplaatjes heb ik bewust niet gecorrigeerd. De Nikon opnamen zijn naar mijn gevoel te warm.
De scherpte kan wat mij betreft niet over gediscussieerd worden. De Canon is op alle fronten veel scherper. Eerlijk gezegd wist ik natuurlijk al dat de 18-200 niet super was, maar dat een compact met slechts de helft van de brandpuntsafstand scherper is, dat valt me wel tegen van de Nikon.
Gr. Wim

Okkie zei

Stomme vraag van een levenslange beginner: Als de onscherpe meerpaal te verklaren is door de kleinere scherptediepte van de Nikon, waarom die electriciteitsdraden dan niet?

En is er niet veel meer belangrijk dan de prestatie op maximaal zoom-niveau? Zo slecht doet die D40 het toch niet? Of is de belangrijkste reden dat je die weg doet, dat je al een goede grote zware camera hebt, waardoor deze tussen wal en schip valt?

Wim Schermer zei

Okkie,
Scherptediepte naar achteren neemt 2x zo snel toe als naar voren. De Canon brandpuntsafstand van de Canon is veel korter. Hierdoor neemt de scherptediepte ook toe. Voor een correct scherpte vergelijk moet je alleen op het bootje en de lantaarnpaal letten.
De prestaties op alle brandpuntsafstanden zijn van belang. Het is overigens niet de D40X die de onscherpte veroorzaakt, maar de 18-200 lens. Behalve onscherpte heeft de lens ook last van vignettering en van kussenvormige vertekening, vooral bij lange én korte brandpuntsafstanden. Ik had de D40X gekocht voor in de fiets. Een heel goede reflex zoals de D200 en straks de D700 blijf ik sowieso gebruiken.
Gr.
Wim

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Ik heb nog eens zitten kijken in de menu's van de G10.
Er zit ook een hoog-resolutie stand in van 4439 x 2500 pixels. Er zit dus wel een breedbeeld stand in.
Gr.
Wim