maandag 21 september 2009

Velomobiel.nl is niet gek

Vandaag samen met Kees de aanpassing gemaakt met twee extra kettingrolletjes. Ymte stuurde me een aangepast asje waarover de beide rolletjes kunnen schuiven. Het lipje waar nu alleen nog de derailleurkabel achter moet blijven, is een kleine centimeter meer naar rechts gelast. Ik heb uit aluminium 8 mm een asje gemaakt waarover de achterste rol kan schuiven. Twee gaatjes van 4 mm worden links en rechts naast de tunnel geboord. Het asje is zover afgekort dat het dunne kettingkapje er zonder contact overheen kan vallen. De kettingbuis wordt door midden gesneden en het grootste deel verwijderd. Het kortste stukje tromp ik met de föhn uit en de ketting wordt door Kees weer aan elkaar gezet.
Na inbouw, we hebben de stoel eerst verwijderd, ziet het er allemaal fraai uit.
Werkt het ook?
Nee!
De heerlijke rust die, op een soms tikkende geluidje bij de derailleur na, aan boord heerste, is op slag verdwenen. De kettingrolletjes maken een ratelend geluid. Wel fietst het uitstekend. Ik denk niet dat 1 Watt minder weerstand vast te stellen is, maar tussen de oren .... Kennelijk is de zeer vlakke hoek waaronder de onbelaste ketting het kettingwiel raakt de oorzaak. Ik probeer vanavond het rolletje vlak achter de andere twee rollen te monteren. Dit gebeurt provisorisch met wat ducktape. Deze wijze van monteren kan op deze plek overigens niet, de stoel landt er op. Het levert geen verbetering op. Blijkbaar is het gemis aan druk op de rol een nog belangrijkere oorzaak dan alleen de vlakke hoek.
Vandaar de kop boven dit artikel:'Velomobiel.nl is niet gek'. Die vermaledijde kettingbuis doet zijn werk wel degelijk goed en in alle rust.
Morgenochtend rij ik naar Dronten om .... weer een volledige kettingbuis te halen en te monteren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Wim,

Ik denk dat het wel kan werken, alleen dan heb je zachte rolletjes nodig, iets met voering, zover ik het kan zien zijn het harde rolletjes, wat het geluid veroorzaakt.
In mijn eerste velomobiel (de Flevo Alleweder zat een rolletje met een zachtebehuizing, zeg maar harde binnnenkant met lagers en de bekleding/rand was zacht. de eerste spanners in de Quest hadden dat ook (20" Quest) Als je die zou kunnen krijgen in dezelfde maatvoering, wordt lastig, dan heb je wat je wil.

Gr. succes en tot zaterdag
P. de Rond.

Wim Schermer zei

Hi Peter,
Mogelijk is met zachtere rolletjes het geluid minder. Ik wil evenwel helemaal geen geluid. Daarom de kettingbuis er weer in. De weerstand van de kettingbuis is maar heel weinig meer dan van de twee extra rolletjes.
Groeten,
Wim