vrijdag 28 januari 2011

Grote medische sportkeuring

In december j.l. sprak ik een grote medische sportkeuring af. Door een sterfgeval in de familie is dit toen niet doorgegaan. Vandaag meld ik me bij het SMA Alkmaar, lokatie Broek op Langendijk voor een grote medische sportkeuring. Waarom zou ik dat willen?
Het fietsen, zelfs heel hard fietsen, gaat me prima af. Het 'probleem' is een heel lage hartslag gedurende de nacht van 32 tot 33 slagen per minuut.
Sportarts Frank Nusse, een bekende naam in de sportwereld, ontvangt me hartelijk. We praten wat over Apple, over wonen, we wonen vlak bij elkaar, en de reden van mijn bezoek. Voorafgaand aan het bezoek moet ik 3 pagina's A4 met informatie invullen.
Dan volgen er een groot aantal checks, uitblaasvolume, bloeddruk, bloedonderzoek en controles van spieren, gewrichten en evenwicht. Frank luistert omstandig naar mijn hart.
Dan mag ik mijn fietsschoenen aantrekken voor een maximaaltest op de ergometer. Ik krijg een flink aantal sensoren opgeplakt die worden verbonden met de ECG-computer. Helaas klikken de SPD pedalen niet in en moet er met toeclips worden gefietst. Dat gaat niet lekker en ik schiet er dan ook al snel uit.
Elke minuut wordt het fietsen zwaarder. Begonnen wordt met 90 Watt en trapfrequentie 80. Er komt steeds 30 Watt weerstand bij.
Helaas kan ik alleen maar duwen en nauwelijks trekken aan de pedalen, de gladde Sidi schoenen dreigen steeds uit de toeclips te schieten. Frank houdt me continue op de hoogte over het getrapte vermogen en de hartslag. Bij hartslag 140 trap ik 270 Watt. Ik krijg nog twee zwaardere stappen voor mijn kiezen. Bij hartslag 165 trap ik 330 Watt en maak ik net de tijd vol. 360 Watt zou ik waarschijnlijk nog even volhouden maar met de slechte schoenbevestiging vind ik het wel mooi zo.
Het herstel gaat prima en we kunnen de resultaten bespreken.
Het ECG toont in het begin wat 'overslagen'. Dit vindt Frank niet alarmerend, de meeste mensen hebben dit. Bij grotere inspanning verdwijnen de overslagen en wordt de hartfrequentie volkomen regelmatig.
De bloeddruk en andere bloedwaarden zijn uitstekend. De urinestaal geeft goede waarden. Het uitblaasvolume is met 5 liter 24% hoger dan normaal voor mannen van mijn leeftijd.
In dit licht ziet Frank geen probleem met mijn lage hartslag 's nachts. Ik hoef dan ook niet naar de cardioloog.
Na een uur kan ik me weer aankleden en de frisse buitenlucht in.

7 opmerkingen:

Sebastiaan zei

Goed nieuws dus! Altijd mooi te horen dan je gezond bent en geen verborgen gebreken onder de leden hebt.
Gewoon doorgaan dus!

Groet,

Sebastiaan

Gerrit zei

Misschien helpt dromen over fietsen tegen de lage hartslag s,nachts.
Ik krijg in verband met BHV en ademlucht ,ieder jaar zo een keuring dus kwaad kan het niet. , ben alleen vergeten hoeveel watt ik trap en die longvolume bepaling vind ik erg lastig.

Willem zei

Dat is mooi Wim, netjes en goede waarden voor een duursporter altijd goed zo'n APK tje! ik trap de 360 watt bij een Hf, van 172 en dit houdt ik net geen 2 minuten vol maar het is ook ruim voldoende voor mijn brandweerkeuring (moet min. 275 watt trappen) ook op die fiets kun je alleen met gewone sportschoenen fietsen.
Maar dit zijn voor onze leeftijd mooie waarden.
zoon Lars heeft vorige week 450 watt getrapt bij een Hf. van 185 en in het seizoen trapt hij 510 watt (zit nu nog in trainings-opbouw fase) en is nog maar 22 jaar.
Gr.Willem

Wim Schermer zei

Hi Willem,
Ja, Lars is wel een heel sterke buffel.
360 Watt lukt mij, na de hele reeks met 30 Watt oplopend, op dit moment net geen minuut. Ik heb een Life Fitness ligfiets hometrainer waar ik dit nauwkeurig kan meten. Wel is de voorwaarde dat ik ingeklikt ben. Dat ging bij de dokter helaas niet. In de winter maakt mijn 'wintervacht' me 3 kg zwaarder, ook niet goed voor een maximaal hoge VO2max.
Ben jij al 63 jaar? Ik schat je jonger in :).
Groeten,
Wim

simply red zei

Hoi Wim,

De test die je deed was een maximaaltest. Goed om je maximale hartslag en je maximale vermogen te testen. Laat ik echter niet merken dat er een uitspraak gedaan wordt over je VO2 max ;-). Je uitblaaslucht is niet gemeten, dus moet je voor een indirecte VO2max test een submaximale Astrandtest doen: 6 minuten een vast vermogen trappen bij 50-60 omwentelingen per minuut. De hartslag mag vanaf de 5e minuut niet meer dan 2 slagen. veranderen. Er moet een zogenaamde steady state bereikt worden. Volgens de standaard mag je niet met klikpedalen werken en trekken aan je pedalen.
Overigens petje af voor je behaalde maximale vermogen!

Groeten,

Paul Dijs

Wim Schermer zei

Hi Paul,
Er is door de sportarts niks gezegd over VO2max. Die was alleen geïnteresseerd in mijn klacht en daar ben ik wel in gerustgesteld.
Op mijn eigen Life Fitness ligfiets hometrainer, daar zit een speciaal programma voor op, had ik vastgesteld dat ik bijna een minuut maximaal 360 Watt kan trappen.
Zonder trekken aan de pedalen kom ik thuis ook op de in de keuring vastgestelde 330 Watt.
Kunnen we straks weer lekker hard fietsen :).
Groeten,
Wim

Willem zei

Wim, nee ik ben 52 dus heb nog wat te gaan maar door het wielrennen en de laatste jaren mountainbiken nog wel explosief met versnellingen en heb daardoor een snel herstel, en ook ik weeg nu 2-3 kg zwaarder dan in de zomer. V02max op deze wijze bepalen is een benadering en geen wetenschap, overigens wordt bij mijn duikkeuring wel de zuurstofopname gemeten dmv. verschil van de02 tussen in- en uitgeademde lucht het was in februari 2010 54 en vlgs. de geneesheer goed.
Belangrijkste voor jou is dat je zorgeloos kunt stampen "Indurain"! overigens kom ik zelden boven de 85-87% van mijn max in de Quest.
Ik weet dat de renners in Leuven testen afnemen met
het eigen pedaalsysteem op de ergometers en een vetmeting doen onder water want die Belgen zijn zo gek nog niet
Gr.Willem

Gr.Willem