zondag 22 november 2009

Hoogteprofielen route in Engeland en Ierland

Enkele lezers van mijn blog waarschuwen me goed rekening te houden met veel klimmen en dalen. Nu ben ik er wel een beetje mee vertrouwd, op de rit naar Giessen kregen we ook de nodige hellingen voor de kiezen. Maarten Sneep biedt aan het in Google Earth ontbrekende hoogteprofiel alsnog te berekenen.

Maarten schrijft:
Het duiveltje schuilt in de details. Ik heb elke 50 meter een routepunt laten uitrekenen tussen de opgegeven routepunten, en de daarbij behorende hoogte opgezocht. Dat geef een kleine 7000 punten op Newcastle - Stranreaer, en ruim 38000 voor het rondje, eh, de ronde. Vervolgens een grafiek gemaakt van de hoogte tegen de afstand. Let op: de horizontale schaal verschilt vrij sterk, dit kan de perceptie nogal beïnvloeden.

5 opmerkingen:

Maarten zei

Eigenlijk zijn de pdfjes van die grafieken nog veel leuker: het origineel is gemaakt op een breedte van 140 cm, kan je zelf kijken hoe gedetailleerd je het wilt hebben…

Maarten

Wim Schermer zei

Ik heb inderdaad gezien dat ze heel gedetailleerd zijn.
Die kan ik niet op de site zetten, behalve natuurlijk als download.
Groet,
Wim

Wijnandt zei

Is het mogelijk -bij voorkeur geautomatiseerd met mogelijkheid tot handmatig ingrijpen/corrigeren- om de hoogteprofielen om te rekenen naar hellingpercentages?

Wim Schermer zei

Hi Wijnandt,
Volgens mij moet dat mogelijk zijn. Als je hoogte en afstand heb, kun je de hoek en dus het hellingpercentage uitrekenen.
Maarten, klopt mijn verhaal?
Groeten,
Wim

Maarten zei

OK, beperkingen van de onderliggende data: de hoogtekaart heeft een horizontale resolutie van 90 meter (wereldwijd, dat is al een erg groot bestand). Door die resolutie krijg je bij het bepalen van de helling erg veel ruis en fouten, bijvoorbeeld omdat opeenvolgende punten in hetzelfde vlak vallen, of een waarde slechts beperkt representatief is voor het grid-vlakje.

In het profiel valt het resultaat nog mee, maar als je verschillen gaat nemen, en die op elkaar deelt (wat je voor een helling doet), dan rijsen de fouten de pan uit.

Dus: in principe is het mogelijk, maar in de praktijk zitten er zoveel limitaties in de onderliggende data, dat ik er niet aan zou beginnen. De waarden die je er uit krijgt zijn niet nauwkeurig. Maar ik zal Wim nog een berichtje sturen met het resultaat.