zaterdag 8 mei 2010

Geax Tattoo barst bij 6 bar

Vanavond zie ik dat mijn achterband, de Geax Tattoo heel zacht is. Het Franse ventiel lijkt goed aangedraaid dus de binnenband even door het water gehaald. Toch geen lek, dus het spul er maar weer omheen gelegd. De band centreert niet helemaal goed, even doorpompen maar. De band mag volgens opgave van de fabrikant 4,5 bar hebben. Ik pomp door tot 5,5 bar, maar de band blijft een lichte slag houden. Tegen 6 bar hoor ik de band op zijn plaats ploppen. Dat ploppen gaat evenwel door en even later explodeert de band met een geweldige knal. Dit is zeer onverwacht, tot nu toe blijken banden meerdere bars druk boven hun maximum moeiteloos te verdragen. De Geax Tattoo kan hier dus niet tegen en blijkt precies langs de richting van de diagonale versterking te zijn gescheurd.
Na de goede test van de Geax Tattoo hebben Kees, Jan en ik ieder zo'n band om de eigen fiets gelegd en rijden daar fijn mee.
Voor mij betekent dit 'reden' ermee. Er zijn geen Tatoos meer ten huize van de fam. Schermer dus zoek ik op zolder naar een alternatief. Ik kies voor de Schwalbe Furious Fred, ook een lichtlopende band.

5 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Wim. Wordt dit ook een onderdeel van het testen ? De hieldraad gewoon even behandelen met Swalbe Easy Fit en de lastigste band komt goed op de velg te liggen. Groeten Kees.

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Dat was weer een aanslag op je oren :-)

Gr
Rob

Rene van den Berg zei

Ik heb ook vorige maand een Geax Tattoo Light erom gelegd en 900 km verder ben ik er ontzettend blij mee. Ik heb het idee dat ie echt een stuk sneller is dan de PM die er eerst om zat. Wel me aan de 4.5 bar maximum gehouden... "Keerzijde" is dat ik binnenkort naar Dronten moet om een groter tandwiel te laten plaatsen want ik kom geregeld versnellingen te kort. Afgelopen week toch in 47 minuten van Den Helder naar Bergen gesjeesd (41,9 km per uur gemiddeld) maar het kan nog harder.

Ik laat wel weten wanneer ik die kant op wil, dan kunnen we met een groep gaan toch?

René

Wim Schermer zei

De band lag er op zich goed om. Hij kan gewoon de druk van 6 bar niet aan.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi René,
Ja, de Tattoo is inderdaad duidelijk sneller. Wel ook kwetsbaarder, maar dat weet je van tevoren.
Het laten plaatsen van een groter tandwiel voor betekent wel dat je het kleine blad niet meer kunt schakelen.
Als je ons laat weten wanneer je naar Dronten rijdt, kunnen we zien of we mee kunnen.
Groeten,
Wim