zaterdag 8 mei 2010

Kettingrol vervangen

Vanavond de kettingrol vervangen. Dat is alléén een lastig klusje omdat vooral tijdens de montage een extra handje prettig is.
Als ik de beide inbus boutjes los heb valt de kettingrol direct van zijn plaats. De pees is te ruim geworden, mogelijk door de olie van de ketting. Je ziet dat de ketting teveel op het aluminium van het rolletje heeft gelopen.
Nu de kettingrol eruit is, is het mogelijk te kijken of het rolletje met voldoende bereik over het asje kan schuiven. De variatie tussen de meest gebruikte versnellingen, het middenblad en grote blad voor, en de versnellingen 1 tot en met 9 achter leveren een verschil op van 7 mm. Het rolletje kan binnen dat bereik netjes over het asje schuiven. Hierdoor ligt de kettingrol altijd precies in de lijn van de kettingloop.
De montage gaat toch vrij makkelijk als de spanning van de ketting wordt afgehaald. Kwestie van klein blad voor en klein blad achter schakelen. Om te voorkomen dat de rol van zijn plek verschuift leg ik een doek verzwaard met een gereedschap klem erop.

3 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Wim. Kees is dus niet onmisbaar, bij het sleutelen. Kan ik met een gerust gevoel rondje Frankrijk doen. Adieu mon amie ! Kees

marcel beekmans ( beekie ) zei

nu al vervangen? je heb de fiets pas net...

Wim Schermer zei

Ha de Kees,
Kees is niet onmisbaar, maar wel heel handig.
Fijne rit gewenst, ook aan Marian en jullie andere reisgenoten.
Groeten,
Wim