maandag 8 augustus 2011

Het ei van Columbus: zuignapjes

Er komen steeds meer race- en toerkappen. Velomobielonderdelen.nl heeft er inmiddels 55 verkocht. Gebruikers zijn enthousiast en ook ik rij er steeds vaker mee. Er is alleen één probleem. Als je uitstapt moet je ergens met de kap heen. Vasthouden gaat niet, je hebt beide handen nodig om uit te stappen. De kap is zo licht dat ie heel makkelijk wegwaait. Ik haal regelmatig kappen op bij Jan Reus, maar moet eerlijk toegeven dat als ik bij het instappen de kap even los moet laten, deze soms van de gladde neus van de Quest af glijdt. Lichte lakschade aan de splinternieuwe kap is dan soms het gevolg. Jan extra werk en ik mag onverrichterzake naar huis fietsen.
Jan heeft een mogelijke oplossing voor dit probleem, een zuignap. Jan heeft een zuignap waaraan zijn moeders handdoek in het ouderlijk huis hing, ontdaan van zijn haakje en aan een klittenband vastgemaakt. Dat werkt, maar ik krijg de zuignap met geen mogelijkheid los. Omdat het idee me goed lijkt, ga ik uitzoeken of commercieel verkrijgbare zuignapjes mogelijk wel aan ons doel voldoen.
Bij verschillende leveranciers vraag ik monsters aan. Dat doen kennelijk meer afnemers want ik mag alle monsters gewoon betalen.
Geen nood, de zuignapjes zijn niet duur, de verzendkosten wel.

Uiteindelijk vind ik een zuignap die werkelijk precies aan ons doel voldoet. Het nog geen 1,5 gram wegende 30 mm kunststof zuignapje gaat zonder enige druk op zowel droog als nat oppervlak als een huis vastzitten. Zet je nagel tegen de rand van de zuignap en het laat onmiddellijk weer los.
Het is echt magisch.
Het volledig van zacht transparant kunststof gemaakte oersterke zuignapje wordt bevestigd op een stukje 5 cm breed haakjes klittenband. Dit stukje klittenband met zuignapje kleef je vast aan de laatste centimeter van de standaard aanwezige klittenbanden van de schuimkap of race- of toerkap.
Als je nu uit de fiets wil stappen leg je de kap voor je op de fiets en raak de twee zuignapjes even aan. Daarmee zit de kap direct muurvast op de neus van de velomobiel en zal niet meer wegwaaien. Als je uit de fiets bent en je wil het instapgat afdekken, maak je de zuignapjes weer los en zet je de kap weer met de zuignapjes vast. Dat werkt bij een korte pauze veel sneller dan al grabbelend de klittenbanden aan de binnenkant van de kap vastmaken.
Al met al een heel fraaie oplossing voor een lastig probleem. Want het werkt natuurlijk met alle kappen, de normale schuimkap en alle toer- en racekappen.
Ik heb een setje van drie zuignappen al op haakjes klittenband bevestigd. Prijs inclusief verzendkosten is € 7,50 en vanaf nu te bestellen op Velomobielonderdelen.nl.

8 opmerkingen:

Pé Koomen zei

Wim, jij blijft een meester in het vinden en aandragen van verbeteringen en vernieuwingen m.b.t. luxe gemak en snelheid.

gr.Pé

Bicky zei

zouden je die zuignapjes niet kunnen gebruiken om het minivizier vast te zetten? Of zouden deze teveel wind vangen?

Wim Schermer zei

Heb ik inderdaad naar gekeken. Het geheel wordt dan teveel van de body afgetild en dat is natuurlijk niet gewenst.
Groeten,
Wim

Quesjer zei

Hoi Wim,

That sucks!!
Geniale oplossing.

Groet van Quesjer

Quemo zei

Zuignapjes is een idee. Mijn voorkeur blijft uitgaan naar magneten. Nadeel ten opzichte van de zuignapjes is wel dat magneten duidelijk zwaarder zijn maar dat neem ik voor lief.
Voordelen zijn dat je niet meer met klittenbandjes hoeft te prutsen of met nagels zo'n zuignapje los hoeft te maken. Verder werken de magneetjes ook op afstand dus maak een aantal magneten onder de rand van het schuimdekje/de racekap, een gelijk aantal onder de neus en een gelijk aantal onder de rand van het instapgat en het dekje/de racekap kan je op beide plekken vast leggen en weer losnemen zonder extra handelingen.

Over de werking is Allert J. in ieder geval enthousiast want de laatste keer dat ik er was moest hij het even aan Eva laten zien (zelf had hij het al eerder een keer gezien).

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Magneten is ook goed mogelijk. Maar voor deze toepassing is een zuignapje wel heel makkelijk. Het zuignapje kan werkelijk overal op een glad oppervlak worden gezet. In de fiets achter je schouders wil je misschien geen magneten hebben. Het zuignapje weegt nog geen 1,5 gram en voel je nooit.
En het magische is dat je niet hoeft te pulken aan het zuignapje. Je nagel er tegen aan en hij gaat los.
Groeten,
Wim

Tom zei

Hallo Wim,

Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen van Ymte. Dit omdat hij ook vrij lang is?

Zou je die kunnen melden op je site.

vriendelijke groet,

tom hospes

Wim Schermer zei

Hi Tom,
Ymte constateerde in een eerste korte ritje geen snelheidsvoordeel. Wel heb je een shawl minder nodig meldt hij. Hij gaat vandaag nog wat meer testen.
Groeten,
Wim