dinsdag 4 december 2012

Bandentest overzicht en correctie Cr waarden

Na de test met de banden van de HVA heb ik alles in de tabellen bijgewerkt.
Uit reacties op mijn blog, onder meer van Ful Valstar, lijken de Cr waarden te gunstig. Zoals beschreven heb ik de door mij gevonden waarden gerelateerd aan de waarde die Michelin opgeeft voor de 'blauwe Nuna' band. Deze waarde is 0,00200.

21 december 2010 hebben wij deze blauwe Michelin band met de meetwagen gemeten op 0,00273. Dat is een stuk minder gunstig, maar wel realistischer. De Cr waarden in de tabellen zijn nu hierop gebaseerd. Overigens moeten zelfs deze waarden met reserve worden bekeken. De test met de meetwagen is gedaan op een gemiddeld gladde tegelvloer. Op een gewone asfalt ondergrond zal de blauwe Michelin band mogelijk langzamer zijn en dus ook alle andere banden omdat die gerelateerd zijn aan de blauwe Michelin band. De onderlinge verhoudingen tussen de geteste banden veranderen niet. Het lijstje blijft precies gelijk.

Waarom Michelin zelf zulke gunstige waarden opgeeft is me een raadsel. Hoewel Michelin zelf met 8,5 meter de grootste rollenbank heeft, kun je de Cr waarden niet vertrouwen. Schwalbe werkt met een trommeldiameter van 80 cm, Continental met 150 cm. Dezelfde band getest op elk van deze machines zal een andere Cr waarde opleveren. Niet alleen de diameter, ook de ruwheid van het oppervlak van het 'wegdek' op de trommel is van grote invloed. Zoals Ful terecht opmerkt zijn er voor metingen aan fietsbanden geen normen. Deze zijn er - ISO 28580 - wel voor autobanden.

En als straks de fietspad goten klaar zijn, zullen er weer nieuwe en andere gegevens worden vastgesteld. Velomobiel.nl zal deze week 4 stuks 180 cm profielen maken met handvatten en ophangpunten voor wielen. Als de profielen hier zijn, zal ik er een bodem in maken van betontriplex. Eén bak met asfalt zal rond 45 kg wegen. Dat raap je niet zomaar van de garagevloer op. Met handvatten en twee wielen aan de andere kant zijn ze wel verplaatsbaar.

7 opmerkingen:

Alwin Visker zei

Morgen Wim,

Raar dat die Racer zo tegenvalt tov de andere Marathon's.

Magic Bullet zei

Beste Wim,
Mooi overzicht. Met mijn pas gekochte Mango (Kojak&Durano's) door de sneeuw ben ik heel benieuwd wat de nieuwe Supreme 20 inch op 19mm en 25mm doet. Dat zou weleens DE winterband kunnen zijn: goede lekbescherming, goede grip, goed comfort en dan ook nog een lage rolweerstand, mits hij net zo goed op 20inch als op 26inch is...
groet Okke

Ace maxs zei

thanks for your informations!!
keep posting and happy blogging!

Anoniem zei

Thanks for this interesting overview.
In the table, the Minits Though (Tough?) is mentioned with 23mm width and 150g weight. Is this correct?
On http://www.panaracer.com/urban.php#minits_tough I only found 32mm version, with the Minits Lite being 170g, and the Minits Tough being 210g.

Wim Schermer zei

Anonymous,
I think you are right. It must be the Minits Tough 32 mm.

Sjorsz zei

Op onderstaande site worden de michelin radiaalbanden te koop aangeboden. maat 40-406: 172EURO per stuk ex. b.t.w (maar dan zijn ze nog niet in nederland). http://www.eshopsem.com/

Wim Schermer zei

Sjorsz,
Dit is de bekende Shell shop waar alleen deelnemers aan de Shell Eco Marathon mogen kopen.
Geen toegelaten deelnemer dan ook niks te koop.