zaterdag 8 december 2012

'Schwalbe feestje voorbij'

Tot nu toe is het testen van banden vooral een Schwalbe feestje. Toegegeven, Schwalbe heeft veel keus en we zien dat er hard gewerkt wordt om banden beter te maken.

Vredestein, lange tijd een gewild merk waar het ging om de Perfect Moiree, ziet dit natuurlijk met lede ogen aan. Matthijs Leegwater, hij is testrijder voor Vredestein, schrijft op zijn blog dat het Schwalbe feestje voorbij is. Zover is het nog niet. Wel komen er een aantal Vredestein banden naar De Woude om mee te doen in de komende testen. Vooral de Black Panther zou wel eens hoge ogen kunnen gooien.

Verder staat er een interessante test op het programma met tubeless banden. Hans van Vugt van Elan stuurde me een aantal binnenbanden en Schwalbe Doc Blue latex vloeistof. De bedoeling is om de binnenbanden, zij zijn een maat te krap voor 406 velgen, in de lengterichting open te knippen en te monteren op de velg. Dan een buitenband erop en vullen met latex. Op deze manier krijg je een soort 'poor mans' tubeless systeem dat de rolweerstand verder zou kunnen verlagen.

8 opmerkingen:

André zei

hoi wim

dat tubeless systeem lijkt mij lastig als je spaken zou moeten vervangen
als ik het goed begrijp krijg je zo een bijna massieve band

liegender_robert zei

Hallo Wim,
Du machst einen tollen Job. Vielen Dank für den aufwändigen Reifentest.
Bin schon gespannt auf die nächsten Ergebnisse.
Gruß Robert (Quest534)

Wim Schermer zei

Spaken vervangen? Ik rij nu meer dan 100.000 km in een velomobiel. Ik heb nog nooit een spaak vervangen.
Groeten,
Wim

Henk-Jan zei

Ik verwacht wel wat van tubeless, maar ben erg nieuwsgierig. Ik verwacht dat de melk in de band toch zal remmen, zeker bij de lage snelheid van de pendel.

Misschien nog belangrijker: tubeless bij echte kou levert volgens velen toch wel problemen op, het spul bevriest niet direct maar werkt ook niet goed meer. Wisselend per merk melk weer...

Wim Schermer zei

Henk-Jan,
Misschien is tubeless in de winter voor woon-werk verkeer geen goed idee. Michelin Protek Max biba's zullen dan geschikter zijn.
Zomers en voor wedstrijden kan het misschien wel het verschil betekenen.
De 70 gram latex melk doen op een pendelgewicht van 80 kg vrijwel niks.
Groeten,
Wim

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Even over de spaken.
Ik heb veel minder kilometers gemaakt dan jij.
Maar bij kilometerstand 10000 zijn er bij mij al 3 spaken in het voorwiel vervangen, omdat die gebroken waren

Gr
Rob

Michiel zei

Hoi Wim,

Zijn er nog plannen om ook de Schwalbe Marathon Supreme (2012) op 20 inch te testen? Ik heb deze banden nu als 'winterband' voor (black panther achter) en mijn VM is niet meer vooruit te branden. (34-37 km/u ipv 40 - 45). Kijk dus ook met spanning uit naar de resultaten van de Black Panther;-)

Vind mijn 'observatie' wel apart, gezien de testresultaten van de supreme op 26"...

Groet,

Michiel

Wim Schermer zei

Hi Michiel,
De Supreme in 20" staat niet in mijn lijstje.
Ik heb evenwel een lijstje en voeg deze er wel aan toe.
Nog geen garantie dat ik ze ga testen. De schuur ligt nu vol banden die allemaal overnieuw op de nieuwe fietsgoten moeten worden getest.
Groeten,
Wim