dinsdag 6 januari 2015

Carbon - Kevlar helmpet van 114 gram


Het VeloTilt team bestaat uit een aantal creatieve geesten. Handige geesten ook.
Neem nu Jan Reus, de kappenman. Jan kan met carbon en kevlar toveren. Die kunst heeft ie recent aangewend om een helmpet te maken van carbon en kevlar.


Waarom een carbon/kevlar pet? Omdat een gewone pet bij inspanning al gauw een zweterige bedoening is. Bij een 'harde' carbon pet kun je makkelijk een langere klep maken en met padding een kleine afstand creëren tussen je hoofdhuid en de pet. Ook het bevestigen van krachtige LEDs en een accu is op een katoenen pet een stuk lastiger. Tenslotte is een pet van carbon veel lichter dan een katoenen pet.


Jan gaat als volgt te werk. Hij rooft een badmuts van zijn vriendin en zet die op zijn kwa haar dunner wordende schedel. Met gips wordt de hele muts ingesmeerd en dan is het even wachten tot dit droog is. Om een beetje ruimte tussen het hoofd en de pet te creëren, wordt de gipslaag opgedikt. Dan wordt van een stukje schuim de klep gemaakt. Vervolgens wordt de pet in glasvezel en epoxy gezet.


Na flink schuren en polijsten wordt deze contramal in de zwarte lak gespoten. Als alles er glad en strak uitziet gaat de contramal in de lossingwas. Als die droog en spiegelglad is wordt de mal gemaakt. Tenslotte gaan er twee laagjes carbon/kevlar weefsel in expoxy en met een plastic zakje wordt het geheel vacuum gezogen. Na een halve dag drogen komt de pet uit de mal.


Inclusief 2 LEDs met bedrading en padding weegt de pet met comfortabel grote klep niet meer dan 114 gram. Je voelt de pet totaal niet op je hoofd zitten. En het zou geen Jan Reus product zijn als Jan er zomers niet ook nog een tweetal mini Nacaducts in gaat maken.


Dit is met 2 felle LED lampen voorop en 1 rode LED achterop een veilige hardlooppet. Ook in donker werken met perfecte verlichting is dit een perfecte pet. Er rij je zonder toer/race kap dan houdt deze pet de regen uitstekend uit je ogen. Mooi hé?


Morgen weer een vondst uit de trukendoos van Jan. Dan een verhaaltje over een slimme bevestiging van een slot met ketting aan de Quest. En dan zonder een ketting door de wieldoekjes.


14 opmerkingen:

Peter de Rond zei

Zie dat is iets wat ik nu ook wel wil hebben, heb je ze in verschillende maten Wim, want ik heb een nogal groot hoofd zegt men :-))

velofan zei

Wanneer komt de pet in de webshop :-)

Groet, Richard

Gerrit zei

Ik vind m ook super en de verlichting is erg handig als je bijvoorbeeld een lekke band s,avonds hebt , altijd licht op je werkplek.

edberg02 zei

Hoi Wim,
ik vind hem heel mooi, maar ik mis nog wel een kinband. (Want grote kleppen vangen veel wind) :-)
Groeten, Edwin.

Wim Schermer zei

Hi Edwin,
Een kinband kan er natuurlijk altijd nog op, afneembaar natuurlijk.
Groeten,
Wim

Unknown zei

Er is iets met die pet..die past ons allemaal.
Of is dat weer een andere pet?
Mooi werk in ieder geval.

Gr
Rudolf

raketfiets zei

Grappige foto's van Jan hoor :)

Wel een prachtig product.
Volgens mij kan dit of een aangepaste versie heel goed gaan lopen als het voor de kano en ruitersport in de markt wordt gezet.

Anoniem zei

Hoi Wim,

mooie ontwikkeling! Ik heb belangstelling. Lijkt me heel praktisch. Succes verder.

Groeten, Frank

De Bobslee zei

Hi Wim,

Prachtig produkt, lijkt wat op de helm van Predator model Lee:

http://www.ekue-sport.de/predator-lee-xs-m

Hoewel Jan's produkt er wat mooier uitziet qua uitvoering. Nadeel is dat deze pet lastig te dragen is onder de kap, maar dat valt uiteraard aan te passen als de klep kleiner gemaakt word.

Groeten, Adri.

Wim Schermer zei

Dag Adri,
De predator zal niet van carbon-kevlar zijn denk ik.
Uiteraard kan de klep kleiner gemaakt worden. Er is zelfs iets denkbaar dat je met klittenband een langere afneembare klep kan maken.
Groeten,
Wim

Bram Smit zei

Oeps.....bij de eerste foto was mijn reactie : Jan zal toch geen vuurwerkslachtoffer zijn !
Gelukkig is het een prachtige pet geworden !

De Bobslee zei

Hi Wim,

Er was een Predator Lee leverbaar in carbon, maar die is niet meer te koop, de reden daarvan is dat die......te zwaar was!!
Er is nog een soort baseballcap helm van Sweet, de Strutter die ook in carbon geleverd is.
Ongeacht dat is de pet van Jan toch mooier!

Groeten, Adri.

Peter de Rond zei

Ik vind dit echt een geweldige uitvinding, vooral de verlichting spreekt me aan. Zat er nu ook verwarming in, of had ik dat mis?
ALs je hier een ongeluk mee krijgt, functioneert hij dan net zo goed als een gewone helm? Dus even veilig?
En inderdaad een band onder je kin, spreekt me wel aan.
En kun je hem op hoogte van je voorhoofd ook strakker draaien, zoals bij de gewone helmen?
Ben benieuwd wanneer het op de markt komt!
groeten Grytsje de Rond

Wim Schermer zei

Dag Grytsje,
Verwarming zit er niet in. De pet is in deze uitvoering meer een pet dan een helm. Uiteraard zal ie bij een harde aanraking met de straat je beschermen tegen oppervlakkige verwondingen, maar een helm is het niet.
Overigens zijn ook fietshelmen vrijwel nutteloos. Die beschermen tegen een val van 20 km/u. Met onze snelheden zijn die dus nauwelijks zinvol.
Een kinband kan er natuurlijk aan, moeten we allemaal nog bedenken en maken.