donderdag 29 oktober 2020

Achterwiel omhoog


Je kent het wel, een lekke achterband. Snel stoppen en een graskantje zoeken om de velomobiel op zijn kant te leggen. Dan gereedschap, reserveband en pomp uitladen en fiets op zijn kant. Als je dat doet valt alles in de fiets over elkaar heen. Dat moet toch beter kunnen dacht Piet Kunis, de inventieve eigenaar van de Super Mango.


Van een paar oude stukjes carbon pijp, een oud stuk hengel kan natuurlijk ook, maakt Piet een slim steuntje om de achterband te verwisselen zonder de fiets op zijn kant te hoeven leggen. Hij knutselt een paar scharniertjes in elkaar van een stukje RVS plaat, een paar boutjes en moertjes en klaar is Piet.


Het steuntje vouwt makkelijk in elkaar en weegt 218 gram. Dat is weinig voor zoveel gemak.


8 opmerkingen:

De Bobslee zei

Handig!

Wilco Pompert zei

Op zich handig, maar ik heb de afgelopen 8 jaar misschien 2 of 3 keer een lekke achterband gehad, plus een keer of 3 een bandenwissel. Achterbanden lijken niet te slijten. Dus ik ervaar het niet als een probleem. Als ik een keer een lekke band zou hebben, ben ik waarschijnlijk vergeten dat er een handige tool achterin ligt..

CV zei

Een nieuw product voor in je winkel, Wim? ;)

Wim Schermer zei

Ik denk dat de markt niet erg groot is.

Kees Schouten zei

Ik gebruik hiervoor het beugelslot wat ik altijd mee heb. Met de rechte kant op de grond en de Mango steunend op de ronde beugel.

Gideonaut zei

Gewoon stoeltje eruit en onder de fiets gooien, bespaart je ook weer ruimte :p

Wel een prachtig ding die super mango, jammer dat er nooit ombouw setjes zijn gekomen.

Piet Kunis zei

Gideonaut, dank je voor het compliment. Hij is inmiddels 18 jaar oud, maar rijdt door alle aanpassingen, beter als een nieuwe.

Mijn stoeltje is weliswaar opklapbaar, maar zit met 2 inbusboutjes vast in de fiets, dus in mijn geval, is het makkelijker om het steuntje te gebruiken.

Jaap Strada zei

Leuke tool, maar heeft geen verdere toepassingen. Dit is wel het geval met mijn "tool": Een kniekussen uit het tuincentrum. Niet het dunne kussentje, maar één bestaand uit dubbelwandige kanalen. Dit is allereerst een zitkussentje tijdens de pauzes (met een voorwiel als ruggesteun). Het is tevens de "krik" bij reparaties aan de voorwielen. Aan één kant achter het voorwiel plaatsen en zonder problemen kan het voorwiel nu verwijderd worden (oke, bij Strada e.a.). Fotootje als krik kan ik emailen naar VO.nl. Als zitkussen heeft Belle P vastgelegd in Germersheim, bij haar verhaal over kampeerstoeltjes