woensdag 15 november 2006

Keramische wiellagers

Vandaag kreeg ik via collega Hans Snijder een setje keramische wiellagers in handen. Het verschil tussen deze lagers en de standaard stalen kogellagers is heel groot. De stalen kogellagers hebben een duidelijk voelbare weerstand. De keramische lagers zijn vrijwel weerstandloos en draaien in de hand superlicht.
Nu zullen de verschillen in werkelijkheid betrekkelijk gering zijn, maar een feit is wel dat een test van 2 wielen met de beide lagertypen een groot verschil laten zien als je ze vrij draaiend een precies gelijke versnelling geeft. Het wiel met de stalen lagers staat na een bepaalde tijd stil, het wiel met het keramische lager draait bijna 3x zo lang.
De kosten zijn beperkt, ik betaal rond 20 euro per stuk voor de voorwiellagers (6001), een tientje meer voor het achterwiel. Dit is een 'overzichtelijke' investering voor een goed gevoel tussen de oren :).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Wim,

Gó dat wil ook ook wel ben jij ook in staat als tussenhandel te fungeren?

Fred de Blok

P.S hoe staat het met de boerderij?

Wim Schermer zei

Hi Fred,
Ik zal kijken of ik dit kan regelen. Ik weet niet of er voor en achter dezelfde lagers worden gebruikt als in de nieuwe Quest. Ik heb van Ymte de goede maten gekregen van de lagers van de 26" Quest.
De boerderij gaat goed. 27-11 gaat de eerste paal erin.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Hmm voor 20 euro is de prijs kwaliteitverhouding idd beter, maar als je de volle pond moet betalen is het wel erg duur:
http://www.fietsica.be/naven_en_lagers.htm

Anoniem zei

leuk leesvoer

http://www.bikeboosting.nl/index.php?lgr

de meneer achter bike-boosting heeft ook onderzoek naar (keramische)lager(s) en hun afdichting(en) gedaan.

Alpieter