vrijdag 9 januari 2009

Quest door het ijs

Vandaag verlaten Kees van Hattem en ik de normale gebaande wegen. Moeten we de laatste weken opletten om geen ongelukken door gladheid te krijgen, vandaag weten we dat het alleen maar spiegelglad is. We gaan met de Quest het ijs op. Het toneel is de Westwouder polder waardoor we letterlijk vanuit onze tuin het ijs op kunnen rijden.
Kees wordt vergezeld van zijn vrouw Marian en dochter Wanda. Ook zij hebben ijspret voor ogen, want er worden twee sleden uitgeladen. Kees zal die straks gaan voortrekken.
Eerst gaan we de polder met zijn tweeën verkennen. Voordat ik het ijs opga laat ik de banden tot 2,5 bar leeglopen. Dat geeft veel meer grip door een groter contactvlak van de banden met het ijs.
Het is een onwaarschijnlijk mooie ervaring samen langs de rietkragen te rijden met een gangetje van 15 tot 25 km/u. Wel kraakt het ijs soms vervaarlijk, maar krakend ijs breekt toch niet? We rijden onder twee bruggen door en hoewel het ook hier flink kraakt kunnen we onze ijzige route vervolgen tot de zuidelijke dijk van de polder bij de Stierop. Hier is het eindpunt van de tocht en is het uitstappen geblazen om de Quest om te draaien. Dat gaat wel heel simpel en zonder kracht glijdt de Quest in het rond.
Terug rijdt Kees snel van me weg en moet ik flink gas geven om hem in te halen. Onderwijl start ik een video opname met de Canon G10 camera. Snel haal ik Kees in en zie dat hij voor een brug waar we een kwartier eerder zonder probleem onder door gereden zijn, snelheid mindert. Ik loop snel op Kees in en vrees dat ik niet op tijd kan stoppen. Precies op dat moment rijdt Kees langzaam onder de brug door en krakend zakt de Quest door het ijs. Kees roept me benepen toe:'Ik vind dit helemaal niet leuk Wim'. Ik vind het ook niet leuk voor Kees, maar het levert wel een mooi videotje op :). Kees grijpt de stalen constructie van de brug en hijst zich uit de Quest omhoog. Als een aap hangt ie aan de brug en door steeds over te pakken weet ie op een sterker stuk ijs te komen. De Quest loopt onderwijl deels vol water en de nodige spullen op de bodem van de fiets worden drijfnat. Kees kan de Quest aan de achterkant pakken en met veel gekraak, hopelijk alleen van het ijs, slaagt Kees erin om de Quest weer op het droge te trekken. Beiden rijden we de Quest het weiland op om even verder weer het ijs op te gaan.
Terug in de bewoonde wereld staan Marian en Wanda met de sleden op het ijs. Er wordt een touw over de rollbar van de Quest bevestigd en eerst met één slee, later zelfs met twee trekt de Quest ze voort over het ijs. Veel schaatsende buurtbewoners vinden het wel leuk zo. Dan blijkt Kees de sleetjes niet meer te kunnen trekken, geen wonder, zijn linker voorband is lek. Dit is kennelijk bij het door het ijs zakken gebeurd. De band wordt op het ijs vervangen en we gaan thuis koffie en thee drinken.
Het ijs is zo glad dat ik ga proberen of je met een Quest ijsspeedway kan rijden. Nou, dat lukt uitstekend. Met een aanloop van ongeveer 30 km/u is het verrassend hoe lang de Quest blijft sturen. Draai je evenwel het stuur naar links en trapt je even door, dan komt de Quest in een slip, glijdt heel lang dwars over het ijs om ten slotte met zijn neus tegen de rijrichting in tot stilstand te komen. Kees maakt er een leuke video opname van.

Video's
De video op YouTube van het door het ijs zakken staat hier.
Een pirouette draaien met de Quest vind je hier
Een demonstratie ijsspeedway met de Quest kun je hier vinden.
Nog een fraaie slip is hier te zien.
Een Quest is ook een uitstekend hulpmiddel om één, ja zelfs twee sleetjes voort te trekken. Een leuk filmpje met aan het eind een mooie ijsspeedway manoeuvre is het resultaat en vind je hier.

Na de koffie gaan we nog een keer het ijs op. Weer genieten we van de heel bijzondere sfeer van een plek waar je normaal alleen met een bootje komt.
Om half vier gaat de familie Van Hattem weer huiswaarts.
Een prachtige winterse dag met heel bijzondere ervaringen rijker is ten einde.

16 opmerkingen:

kees van hattem zei

Ik heb in lange tijd niet zo leuk 'buiten gespeeld' Wim!
Een aanrader voor iedereen om weer even heerlijk kind te zijn op het ijs en kwajongens-streken uit te halen. Ben de volgende keer weer van de partij. Misschien kom ik dan zelf wel met de Alleweder...

groet, Marian

Mick zei

Ik ben vandaag met de schaatsers vanaf paviljoen Mirror in Monnickendam naar Marken gereden in de AW: Dwars over de Gouwzee!
Het haventje van Marken bekeken 'van de andere kant' en toen weer terug terwijl de ijszeilers er roerloos bij lagen door gebrek aan wind.Heel anders dan gisteren in de (koude) mist, toen ik werkelijk voor ze uit moest kijken.

Ik vind dat iemand met 'n velomobiel zichzelf te kort doet om het het niet zélf n's te proberen!
Maar bruggen ben ik gewoon níet onderdoor gegaan...

Gerrit zei

Ik vind dat je geen respect voor je velo hebt als je dit soort dingen doet , wat denk je dat er gebeurt als je door een glijer de kant raakt ofzo , zo te zien gaat het nog best hard ook.
en als je gewond raakt moeten de hukpdiensten ook nog voor je uitrukken , wim , jij zou beter moeten weten.

René Voorburg zei

Erg leuke filmpjes!

Wim Schermer zei

Beste Gerrit,
Het gevaar is niet groot. Het water is nergens dieper dan 60 cm. Daarnaast zijn wij met zijn tweeën en hebben we touw meegenomen voor het geval er één van ons in problemen komt.
Het kan inderdaad best en makkelijk hard op het ijs. Met een zachte 54 mm brede Vredestein Perfect Moiree is de koersvastheid, zelfs op ijs, uitstekend.
Groeten,
Wim

marcel beekmans (sunrider16) zei

ziet er leuk uit wim!! als ik weer een velo heb, zal ik zelf echer niet zo snel doen denk....

Teun Geeroms zei

Haha, heel origineel, maar moet je daar nu zo oud geworden voor zijn :-P
Leuk initiatief, spijtig dat er hier geen ondiepe waters zijn.
Volgend weekend fiets ik mijn pas gekochte mango van dronten naar huis, misschien ken jij daar ergens een plekje waar ik kan proberen ;-)
Teun

Wijnandt zei

Schitterende foto's, vooral die van Marken, en heel leuke video's. Die met de sleetjes vond ik het meest lijkeen op de tradities van de (oud-)Hollandse ijspret. Het korte moment waarop de reflecties op de Quest-neus het door de bocht gaan versterken, is heel apart.

Mick zei

Ik en de Alleweder zijn hooguit 120 KG, dat is dus maar 40kg per wiel die verder uit elkaar zijn als die 2 voeten van mij (70) kg. En in de meeste gevallen nog meer op 'n kleiner oppervlak dus.
Nee gevaarlijk is het denk ik om je alleen en ver van andere mensen over het ijs te begeven.
Verder ben je zo oud als je je voelt (waar heb ik die eerder gehoord?)of wil worden.

suzan zei

Beste Wim,
Ik ben de oudste dochter van Kees en Marian van Hattem. Mijn ouders en zusje hebben een geweldige dag gehad gisteren. Ook ik heb samen met mijn vriend de beelden bekeken en we hebben erg gelachen. Verder vind ik het niet respectloos voor de fietsen om uit te testen wat ze allemaal kunnen. hahah gewoon "lol" hebben heet dat. groeten suzan van hattem

Arnold zei

"Ik kom er even uit, wacht .... even de opname stoppen" :-) Wel even de juiste prioriteit Wim!

Mooie ervaring denk ik zo op ijs fietsen. Heb het met mijn tweewieler nog niet gedurfd...

Arnold.

Anoniem zei

ja wat moet ik er van zeggen? Ik heb hier ook zijn vent thuis die het ijs op gaat met zijn ligfiets. Het hoort waarschijnlijk bij de cultuur he, van de ligfietsers? Wat jongensstreken uithalen zo rond de vijftig. Nou als je maar geniet, dat is belangrijk, en je verstand gebruiken. Een mooi filmpje hoor, ook dat sleetje trekken, leuk!! groeten Grytsje de Rond (vrouw van Peter)

Anoniem zei

ja wat moet ik er van zeggen? Ik heb hier ook zijn vent thuis die het ijs op gaat met zijn ligfiets. Het hoort waarschijnlijk bij de cultuur he, van de ligfietsers? Wat jongensstreken uithalen zo rond de vijftig. Nou als je maar geniet, dat is belangrijk, en je verstand gebruiken. Een mooi filmpje hoor, ook dat sleetje trekken, leuk!! groeten Grytsje de Rond (vrouw van Peter)

Anoniem zei

Hallo Wim,

echt fantastisch! Ik kan bijna niet wachten om ook zulke kwajongens streken uit te gaan halen.

Groet Gert-Jan

niels vogel zei

Hoi Wim,

een erg leuk filmpje van Kees hangend aan de brug. gekraak erbij was ook heel leuk. We hebben erg gelachen achter de computer,

Maar Wim, denk je wel aan je inruilwaarde?

groetjes, Niels & Ina

Wim Schermer zei

Hi Niels en Ina,
Mijn inruilwaarde zal me worst zijn. Dit zijn zulke leuke dingen om te doen, dat moet gewoon.
Kees heeft steeds voorop gereden, dan kon ik hem mooi filmen.
Groeten,
Wim