donderdag 11 juni 2009

Recalcitrante jeugd, gewicht Quest en Panasonic FX37

Vanmiddag maak ik een trainingsrondje rond de Schermer. Even na drie uur word ik al geconfronteerd met groepen naar huis rijdende scholieren. Ze vinden het nodig om met zijn vijven naast elkaar letterlijk de hele wegbreedte in beslag te nemen. Toeteren helpt wel, maar ze gaan pas heel laat aan de kant. Even later staat een volgend groepje op de weg stil. Ik toeter op grote afstand, maar dit groepje heeft geen zin om aan de kant te gaan. Vlakbij gekomen gaat men toch aan de kant, maar één van de jochies, ouder dan 11 jaar is ie niet, wijst met zijn wijsvinger naar zijn voorhoofd. Tijdens het passeren schreeuw ik het rotjoch een verwensing toe.

Vanavond belt Peter de Rond. Hij heeft zijn nieuwe Quest gekregen en heeft deze gewogen op zijn werk. Tot zijn schrik komt er 39 kg op de geijkte schaal. Vraag aan mij, wat weegt mijn Quest? Ik pak mijn digitale weegschaal erbij en meet de hoogte van deze schaal. De 6,5 cm hoogte leg ik in de vorm van enkele stukken hout onder één van de voorwielen en het achterwiel.
Achtereenvolgens geeft de schaal voor het linkervoorwiel 12,4 kg, voor het rechtervoorwiel 13,3 kg en voor het achterwiel 10,9 kg. Totaal dus 36,6 kg inclusief schuimkap, Ventisitmat en twee spiegels. Het totaalgewicht van de fiets zonder de drie buitenbanden is 35,3 kg.
Peters' Quest weegt 39 kg met drie Vredestein Perfect Moirees. Deze banden wegen samen 2,2 kg en dus weegt Peters' fiets in precies vergelijkbare uitvoering 36,8 kg. Dit is dus 1,5 kg zwaarder. Dit terwijl Peter een witte fiets heeft die tussen 0,5 en 1 kg lichter zou moeten zijn omdat de gele kleurlaag ontbreekt.

Vandaag arriveert een heel klein maar dapper fotocameraatje, een Panasonic FX37. De Canon Powershot G10 is perfect in de Quest, maar voor in de jaszak toch een tikkie te bonkig. De G10 moet ik de komende 6 weken missen omdat ie naar Canon moet voor het verhelpen van een fabrieksfout. Zo lang wil ik niet zonder camera zitten en met de wens om een heel compact 22 mm dun hoogwaardig cameraatje erbij te hebben is de FX37 nu toegevoegd aan het camerapark van G10 en Nikon D700.

6 opmerkingen:

paulus zei

Hoi Wim,

Da's ook sterk. Volgens mij is dat de weg langs het Noord-Hollands kanaal (Alkmaar- richting het zuiden). Een week geleden reed ik ook op die weg met mijn low-racer en maakte ik hetzelfde mee; groepje schoolkinderen die hun uiterste best deden zo breed mogelijk te rijden toen ze mij zagen.En niet aan de kant gaan. Wel een weg om goed snelheid te maken trouwens..

Groet,

Paul Dijs
(of is dit een heel andere weg?)

Quemo zei

Frisdrank voeren aan een camera van Canon is geen fabrieksfout maar een Wim-fout ;-)

Wim Schermer zei

Hi Paul,
Het is inderdaad de weg langs het Noord-Hollands kanaal. Voor de schoolkinderen is dit de gewoonte, reden waarom ik er normaliter tussen 15.00 en 16.00 uur niet langs tracht te rijden.
Het jonge volk heeft nog maar heel weinig fatsoen in hun donder :(.
Als je er wat van zegt krijg je direct een grote bek en beschouwen ze je als een snotneus.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Frisdrank voeren aan een mooie Canon is inderdaad een ordinaire Wim-fout. Een hele domme ook, omdat me dit eerder is overkomen.
De camera lijkt gelukkig in leven te blijven.
Groeten,
Wim

Quemo zei

Ik hoop voor je dat dat zo blijft. Uit ervaring weet ik ook dat het héél anders af kan lopen. Zo heb ik een keer een dure grafische rekenmachine wat 7-up gegeven. Gevolg was aangevreten elektronica. Hij doet het (na flink uitspoelen met gedestilleerd water en goed drogen) nog wel maar hij vreet nu batterijen.

Maar goed, zoals ik al zei: ik hoop dat je camera niet zo'n kater eraan overhoudt.

Die Panasonic camera's lijken mij trouwens ook best interessant.

Wijnandt zei

Camera's...

Net als Wim heb ik een Panasonic damescameraatje gekocht, type DMC-LX3. Een heel bijzonder toestelletje, met speciaal voor deze talentloze fotograaf een paar heel nuttige snufjes.

Omdat ik m'n nieuwe fiets, de RANS Dynamik Pro, voor veel geld extra licht heb laten afmonteren, zou het niet slim zijn geweest om m'n zware en bovendien relatief kwetsbare Pentax K20D op de fiets mee te nemen. De K20D weegt met zoomlens en LöwePro fototas 1625 gram, de Lumix3 met extra Li-ion batterij en LöwePro fototas 380 gram, een verschil van maar liefst 1245 gram. Zelfs voor een prijs van ca. € 460 is dit een goedkope manier van gewichtsbesparing. Hetzelfde gewicht besparen met nog lichtere en duurdere fietsonderdelen vergeleken met wat ik nu op m'n Dynamik Pro heb, zou veel meer hebben gekost...