woensdag 7 april 2010

Bandentest 20" en 26" tire review

Vanmorgen om negen uur zetten we de proefnemingen voort. We hebben nog drie 26 inch banden te testen en daarna gaan door we door met 20" banden. Eerst rollen we met de Kojak 26" op 5 bar een drietal runs met het platform op de hoge stand van 15,5 cm. Omdat de Durano's 26 inch naar verwachting een langere uitrol afstand hebben dan 60 meter moet het platform lager worden ingesteld. De gang is namelijk niet langer dan 58 meter.
De nieuwe stand van het platform is 10 cm hoog. Weer rollen we drie keer met dezelfde Kojak 26" uit en leggen de afstand vast.
Het verschil in afstand wordt straks voor alle banden verrekend om tot vergelijkbare afstanden te kopen.

Draad- of vouwbanden?
Vooraf zou ik gedacht hebben dat de flink lichtere vouwbanden lichter lopen. Niets is minder waar. Durano 20" draadbanden lopen bij relatief lage drukken 20% lichter dan hun vouwbroertje, bij hogere drukken 10% lichter. Durano 26" draadbanden lopen bij lage drukken 10% lichter dan de Durano vouwbanden. Bij hogere drukken worden de verschillen kleiner, maar zijn altijd nog 5%. Wel is de draadband Durano geen 28 maar 35 mm breed. Met dank aan Paul Dijs die dit heel scherp opmerkte.

Vredestein S-lick
De laatste 26" band die wij testen is de Vredestein S-lick 35 mm. Deze band valt op door zijn lichte loop, zeker omdat het een relatief smalle band is. De S-lick loopt zelfs 10% lichter dan de 50 mm bredere Kojak 26". De S-lick is voor onder de 10 euro te koop bij Fietspunt.nl.

Kojak versus Vredestein HPV
De Kojak is getest tot 8 bar. Dat is duidelijk teveel van het goede. De band loopt op 8 bar minder ver dan op 7 bar.
In eerdere tests bleken de Vredestein HPV banden bepaald niet te overtuigen. Deze tests zijn toen bij veel lagere temperaturen gedaan op wat ruwer wegdek en met 19 mm velgen onder de Quest. In de gang waar wij testen is het gemiddeld 23 gr. C. Op de relatief gladde vloer en met 25 mm brede velgen wint de HPV het glansrijk van de Kojak 35 mm. De HPV loopt maar liefst 10% verder dan de Kojak vouwband. De verschillen met de Kojak draad zijn beperkter, maar altijd nog 5%.
De HPV is zeer voordelig bij Velomobiel.nl te koop.

Al met al opvallende resultaten waar niet alleen wij van opkijken maar ook Velomobiel.nl en Fietspunt.nl door verrast zullen zijn.
De uitwerking in tabellen volgt later.

Volgende tests
Volgende tests zullen worden gedaan met Joe Sealant latex toevoeging aan bijv. de Furious Fred zonder anti-lek. Wij willen dat doen naast de Furious Fred met anti-lek. Bandenfabrikant Continental heeft zich bij mij gemeld met de vraag of wij voor hen nieuwe 20" en 26" banden willen testen. Zij waren niet blij met de slechte resultaten van hun SportContact. Hun nieuwe banden zijn gebaseerd op de Grand Prix 4000S banden, de snelste banden in 28 inch. Wij zijn de beroerdsten niet, dus dat gaan we natuurlijk doen :).

Allereerst wil ik de directie van InstallatieWerk in Heerhugowaard bedanken. Zij stelden ons belangeloos hun faciliteiten, koffie en gereedschap beschikbaar. Een woord van dank aan Kees van Hattem en Jan Geel is hier op zijn plaats. Op de mooiste fietsdagen van dit jaar zitten de mannen binnen en testen rubber.

9 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Wim. Uiteindelijk levert het ons fietsplezier en beter materiaal op. Volgende keer ben ik er weer bij. Groeten Kees

wimh zei

Nou mannen, mijn complimenten.

Wat een klus, vooral als ik die enorme stapel rubber zie liggen.

Ik kijk uit naar alle resultaten en de uiteindelijke eindconclusie.

Wim Huisman

Maarten zei

Helaas is mijn woon-werk route niet voorzien van badkamertegeltjes. Heb je een vermoeden hoe groot de invloed van het wegdek is?

Wijnandt zei

Mooi en heel nuttig werk! M'n complimenten en m'n dank aan het testende 3manschap!

'k Heb geen velomobiel, maar wel een roei3wieler, dus de implicaties van de testresultaten zijn voor mij evenzeer van belang.

De foto's zijn heel leuk en leerzaam: 3 pensionado's bezig alsof het aangenomen werk is ;-)

Wim Schermer zei

Hi Wijnandt,
We hebben steeds drie dezelfde banden gebruikt op de meetwagen. De resultaten zijn dan ook 1 op 1 voor alle fietsen te gebruiken.
Ja, best intensief, maar wel heel leuk werk.
Groeten,
Wim

Quemo zei

Ik ben toch wel benieuwd naar de invloed van temperatuur, gesteldheid van het wegdek (nat/droog) e.d. want ik heb nog een stel HPV's liggen maar doe mij maar Kojaks.

Wim Schermer zei

De omstandigheden voor de HPV waren zeer goed, maar voor de Kojak niet anders. Wel speelt mogelijk een belangrijke dat de testvelgen 25 mm zijn. De specifieke vorm van HPV met vrijwel rechte wangen, komt met de brede velg goed tot zijn recht. Bij 19 mm velgen wordt de wang mogelijk teveel bol geforceerd.
Groeten,
Wim

Robbedoes zei

Hoi Wim,

Wat een berg werk.
Top.
Dacht dat ik met 3x Vredestein PM de juiste set onder mijn Quest had.....
Maar volgens mij zijn de PM wel beter lekbestendig dan de andere toppers.

Gr
Rob

Wim Schermer zei

Hi Rob,
De Durano en Kojak hebben ook een lekbescherming. De Durano loopt wel licht, maar maakt van je Quest op minder goed wegdek een rammelbak.
Groeten,
Wim