dinsdag 30 november 2010

Langere slang aan Topeak Turbo Morph G

Voor langere trips wil ik graag het gewicht in de fiets beperkt houden. Zeker als het op klimmen aankomt is iedere kilo die je niet de berg op hoeft te trappen er één. Naast de zware werkplaatspomp SKS Rennkompressor heb ik voor ritten in Nederland de SKS Air X-Press aan boord. Afgezien van het formaat weegt die pomp 780 gram.
Goede ervaringen van collega fietsers met de Topeak Turbo Morph G doen mij besluiten er een te kopen. Met een gewicht van 280 gram is het een echte lichtgewicht. Het pompslangetje is een lachertje, 25 cm lang. Met de Quest rechtop kan ik er niet eens de achterband mee bereiken. Het oppompen van een voorband, de Quest op zijn kant en het wiel van de grond, is al helemaal onmogelijk.
Topeak levert wel langere slangen maar dan zit er ook een pompkop op die de prijs weer opdrijft. Daarom maar een los stuk slang ertussen zetten. Hoe doe je dit nu zonder dat het gaat lekken of er lelijk uitziet?

Een stuk slang kan ik van een kapotte Halfords pomp afhalen. Twee aluminium buisjes van 3 cm lang met een buitendiameter van 4 mm verbinden de beide delen van de slang. Met een viertal speciale slangklemmetjes klem ik de slangdelen aan de aluminium buisjes. De slangklemmetjes hebben een binnenhuls die het rubber geheel omsluit. De slang is nu een meter lang, ziet er fatsoenlijk uit en ik kan comfortabel pompen.
De slangklemmetjes komen van: IQ Quality Parts en zijn in allerlei diameters in geringe aantallen te bestellen. De genoemde slangklemmetje staan hier.
Het aluminium buisje komt uit een modelbouwwinkel.
Het pompen met de Topeak gaat goed en toch vrij snel, zeker nu de slang de goede lengte heeft.

4 opmerkingen:

Wilfred Ketelaar zei

Ik heb dit pompje ook standaard in de fiets liggen. Werkt prima, is lekker klein en weegt niet veel. Alleen als je moet pompen ben je wel even bezig om de band op druk te krijgen. Gelukkig krijg ik niet zo vaak een lekke band (nu 'pas' m'n 4e in 7300 km).

Fredtdtje zei

De hamvraag is natuurlijk: wat doet dit geknutsel met o.a. metalen onderdelen met het totaalgewicht?

Wim Schermer zei

Weinig. De klemmetjes wegen 1,5 gram per stuk. 4 klemmetjes maken het pompje 6 gram zwaarder. Het stuk slang, ruim 70 cm, weegt het meest extra.
Totaal weegt het pompje met de verlengde slang nu 323 gram.
Groeten,
Wim

M-MZ zei

Mijn Turbo Morph heeft het recent, na jaren trouwe dienst, begeven. Ik moest dus op zoek naar een vervanger. Eigenlijk wilde ik een nieuwe Turbo Morph bestellen, maar ik vond de Lezyne Micro Floor drive. Een mooi uitziende pomp volgens hetzelfde concept. Een mini vloerpomp. Geheel in aluminum en rvs uitgevoerd. Hij heeft een slang van 62 cm en weegt, met drukmeter, 215 gram. Het leuke (voor mij dan) is dat deze pomp iets korter is en dus, in tegenstelling tot de topeak, wel goed in de toptas van m'n roeifiets past. En pompen doet hij ook nog goed.