maandag 13 december 2010

Therm-IC li-ion accu's deugen niet

Al jaren gebruik ik met veel plezier elektrische voetverwarming. Mijn eerste set was van het merk Hotronic. Gebaseerd op NiMH accu's was het een degelijke maar wat zware set. Ik viel na het verslijten van de NiMH batterijen van de Hotronic voor de Therm-IC Li-ion set. Licht in gewicht met maar 84 gram per accu en met een comfortabele draadloze afstandsbediening. Fietsen mag wat kosten, dus de ruim 250 euro ging naar Therm-IC. De set heeft twee winters prima gefunctioneerd.

Vandaag is alles anders. Van de 4 Li-ion accu's zijn er twee helemaal dood en de andere twee laten zich niet verder opladen dan tot 6.4 Volt in plaats van de minimaal benodigde 7.4 Volt. Ook valt mij op dat de accu's al in de zomer van 2007 zijn geproduceerd, dus op het moment van leveren al 1,5 jaar oud zijn.
Importeur Van Bergen Sport blijkt veel meer klachten te hebben ontvangen over de Therm-IC li-ion spullen. Tot hun grote ergernis geeft Therm-IC niet of nauwelijks thuis voor garantie claims. Ze gaan hun best doen bij de fabrikant, maar hebben al diverse keren nul op het rekest gehad.
Vandaag, 14 december, laat Van Bergen Sports mij weten dat zij kosteloos twee accu's vervangen. Een goede reactie van Van Bergen Sports.

Mijn advies is: koop geen Therm-IC Li-ion elektrische voetverwarming tot vast staat dat de accu's een goede levensduur hebben. De test begint morgen als ik de nieuwe accu's ontvang.

5 opmerkingen:

Piet zei

Dag Wim,

Het verhaal gaat niet op voor de Therm-IC Basix (met oplaadbare batterijen die je zelf kan kopen) neem ik aan?

Wim Schermer zei

Inderdaad Piet,
Ik heb het uitsluitend over de Li-ion set. Jammer dat de fabrikant een slechte kwaliteit cellen heeft gebruikt en er nu voor wegloopt.
Het zou zelfs kunnen zijn dat Therm-IC op dit moment wel de goede cellen verkoopt.
Feit blijft dat ze eerdere kopers in de kou laten staan.
Groeten,
Wim

Mick zei

Hoi Wim,
Dat is precies mijn bezwaar tegen merkspecifieke accu-aparaten!
Je bent dan 100% afhankelijk vd prijzen & grillen van zo'n bedrijf.
Mijn (fiets)verlichting en dect-telefoon telefoon gaan ieg op AA's.
Ook b.v.electrische trapondersteuning koop ik niet graag om die reden.
Mvg Mick

Jeroen Koeleman zei

Hallo Wim,

Zijn de accupacks te demonteren zodat u bij de lipo cellen kunt komen? Zo ja, dan kunt u hier misschien een vervangende lipo cel met een gelijk vermogen bestellen: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=235&LiPoConfig=1

Dan hoeft u alleen de oude cel los te maken en de nieuwe ervoor in de plaats te solderen.

Het is maar een idee.

Groeten,
Jeroen

Wim Schermer zei

Hi Jeroen,
Dat heb ik ook wel overwogen. De cellen zijn als het ware dichtgeplakt. Nu ze door nieuwe vervangen worden ga ik het natuurlijk wel proberen.
Blijft natuurlijk vervelend dat die accuutjes al na twee jaar total loss zijn.
Groeten,
Wim