maandag 18 juli 2011

Quest stiller door rubber strip tussen top en body

Peter Colbers, Quest rijder, schrijft me het volgende:

Hallo Wim,
Door schade aan de Quest heb ik de kap eraf gehaald (overspuiten), wat een pokkenwerk om de siliconenkit eraf te krijgen. Aangezien ik over een tijdje de Quest wil retrofitten met een knipperlichtinstallatie heb ik gezocht naar een andere manier om de beide helften mooi op elkaar te monteren. Dit door er een 0.5 mm rubberen strip (shore A 60) tussen te leggen.
Het resultaat is dat de fiets veel stiller is geworden, doordat de klankkast is onderbroken.
Vooral op klinkerwegen is het resultaat verbluffend. Het harde blikkerige geluid is grotendeels verdwenen en bij ver inveren van de achterbrug is het geluid heel dof zoals bij een auto.
De siliconenkit die Velomobiel aanbrengt wordt bij de schroefjes volledig weggeduwd daar blijf je dus contactgeluid hebben.

Ik weet nog niet of ik het zo ga laten, ik kan mij voorstellen dat iets van de torsiestijfheid ingeleverd wordt (aan de andere kant: het rubber geeft de energie gewoon weer terug). De centrale aluminiumbuis waar de trapas aan vast zit beweegt in elk geval niet.
Is dit misschien al eens eerder geprobeerd?
Groet, Peter

Ik denk dat het inderdaad een goed alternatief is voor de siliconenkit. Als de top er een keer af moet, dan is dat een heel gemartel.
Met een dunne rubberstrip is dat gedoe over en als ook het lawaai wordt ingedamd is het helemaal prima.
Vraag blijft, wie heeft het eerder gedaan en bevalt het?
Voor de liefhebbers heeft Peter een aantal strippen in de aanbieding, gratis.

5 opmerkingen:

H@rry zei

Wel dat klinkt goed, ik doe bij de Mango's om die reden al een dikkere laag kit dan voorheen. Ik wil dat weleens proberen. Ik zie er niet erg tegenop om een top af te halen en weer terug te zetten. Ik moet toch nog knipperlichten inbouwen. Waar kan ik 't spul krijgen. Hoeft niet gratis hoor, heb ik best wat voor over, dus als ik de bron maar weet (de winkel).

Wim Schermer zei

Hi Harry,
Via mail stuur ik je het emailadres van Peter.
Groeten,
Wim

Quesjer zei

Haa Wim,

Ik ben altijd in voor gratis ;-)
Maar even serieus, net als Harry wil ik er best iets voor neertellen, maar wel meteen voor twee questen, de huidige een de komende Carbon Quest. Ik kan me voorstellen dat het bij een Carbon Quest nog harder aantikt.
Verneem dus ook graag het emailadres van Peter. En is dit niet iets voor jouw winkel?

Wel vraag ik me af hoe waterdicht e.e.a. is, en hoe hard of juist zacht 60 shore is. Geen idee maar als het rammelen tegengaat zal het wel tamelijk zacht zijn. Ik wilde het met contactlijm vastlijmen aan een kant, zodat het band netjes op zijn plaats blijft zitten. Daarna gaatjes doorprikken, en vastbouten.

Groet van Quesjer

Anoniem zei

Hallo Wim,
Dat wil ik ook wel proberen, die kit is alleen maar lastig, doe mij het email adres als je wil
Peter de Rond.

VeloTeĵo zei

Het is een goed idee! In de Strada van Vrouwlief heb ik een minimotor gemonteerd aan het voorframe. De motor geeft bij een bepaald toerental een trilling welke door de klankkast wordt omgezet in geluid. Ik heb het voorframe aan de voorzijde (= naad boven en onderzijde van de body) al in rubber gehangen met al een redelijk resultaat. De klankkast onderbreken door de rubberen strip is ook nog een goed idee !