zaterdag 27 augustus 2011

Naar de bronnen van de Maas 26-8 dag 9

Het regent vanmorgen weer hard. Meestal verdwijnen de buien tegen 11.00 uur. Vandaag evenwel niet. We verlaten de camping in Villiers sur Meuse en houden de westelijke oever van de Maas aan. Er moet soms toch nog behoorlijk worden geklommen. Dat is met de natte vochtige lucht en de wind in de rug een zweterige affaire. De afdalingen zijn heel snel, maar ook gevaarlijk. Ik rij een keer 86 km/u maar dat is daar heel hard. De weg is meestal een lappendeken van reparaties. Ook kan het gebeuren dat boeren zo van het veld de weg oprijden. De rotzooi die dan meekomt zijn voor een velomobiel gevaarlijk. De vele buien doen mij besluiten de gedeelde race/toerkap op te zetten. Een goed idee blijkt later. Vrachtwagens gooien soms hele zeeën aan regenwater water op. Als ik dat zie aankomen sluit ik het vizier volledig en als het water door de vrachtwagen wielen wordt rond gesproeid blijf ik lekker droog.
Rond het middaguur bereiken we Sedan. Het is dan droog en met de GPS van Pé en Cees volgen we de backtrack van de heen route. Wat we op de heen route één-richtingsverkeer hadden, hebben we nu natuurlijk een inrij verbod. Met gematigd tempo rijden we toch maar tegen het verkeer in en niemand heeft daar moeite mee.

Bij Charleville-Mézieres bereiken we het mooie 80 km lange fietspad langs de Maas weer. Als we 20 kilometer langs de Maas gemeanderd hebben bereikt ons een onheilspellend bericht. De camper heeft de geest gegeven. Alle lampjes branden rood die normaal uit zijn. Marian is maar een kilometer verwijderd van een Renault garage. Daar kunnen ze zelfs de zekeringen niet vinden. Tot overmaat van ramp lekt er groene vloeistof langs de wielen naar beneden. Marian belt de ANWB die pas morgen actie kan ondernemen.

Wij rijden door maar moeten vanavond een slaapplaats zien te vinden zonder ook maar één voorziening. Alles zit in de camper.
Simpele dagelijkse dingen als het in- en uitdoen van lenzen zijn nu een groot probleem.
We vinden een jeugdherberg naast de Maas. Mevrouw de bazin met vijf kinderen schakelt snel. We kunnen slapen, warm eten en wijn drinken. De kinderen helpen met het beddengoed en na een uurtje wachten is er een heel redelijke warme maaltijd.
Douchen kunnen we in ieder geval, tanden poetsen niet. De vuile fietskleren worden overal te drogen gehangen en moeten morgen weer aan.
Na twee flessen wijn willen we nog een laatste fles als afzakkertje. Ik heb een deal gemaakt met wat extra fooi en krijg als dank een carton met 3 liter rode wijn. Die is echter zo slecht, dun, wrang en scherp, dat ik goed begrijp waarom Australië, Zuid-Afrika en Chili de Franse hegemonie hebben doorbroken.
In ieder geval is de jeugdherberg een bezoek waard. Als je de route een keer fietst, het is in Laifour. Cite "Au Bord de Meuse " Angelique et John. La Petite Commune 08800 Laifour Fr.
149 km2 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Wim. Het adres van deze jeugdherberg is het vermelde waard ! Cite "Au Bord de Meuse " Angelique et John. La Petite Commune 08800 Laifour Fr. Groeten Kees.

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Ik zet het erbij.
Klopt volledig.
Gr. Wim