zondag 22 januari 2012

Stormstrip werkt

Zojuist terug van een korte rit met de nieuwe stormstrip. Even twijfel ik of dit nu wel het goede moment is om er met mijn mooie en lichte carbon Quest op uit te gaan. Aan de overkant van de Markervaart zie ik Ida en Yup met hun Strada's voorbij rijden.
De wind is nu 8 Bft en ik waag het erop. De racekap laat ik thuis.
Als ik met de Quest buiten sta loeit de wind door de bomen en ik hoor de dakpannen aan de zuidzijde van onze boerderij ratelen.
Trappen is niet nodig, de Quest versnelt vanzelf. Als ik buiten het dorp ben raakt de stormachtige wind me vol van de zijkant. De wind komt volledig vrij over het Alkmaardermeer en de polder aanwaaien. De Quest versnelt tot 32 km/u en dat gaat goed. Als de wind verder aantrekt, het begint te regenen, voel ik dat de grens nadert. De Quest dreigt niet om te slaan, maar ik voel dat de wielen willen gaan schuiven. In de remmen dus en met 25 km/u voelt het weer veilig.
Aan het eind van de weg parallel aan de Markervaart keer ik om. Weer pikt de Quest zelf snelheid op en letterlijk zonder één pedaalslag leg ik de laatste kilometers naar huis af.
Ik ben overtuigd van de werking van de stormstrip.

9 opmerkingen:

Rene van den Berg zei

Ik begrijp het al. Geen excuus meer voor mij zoals afgelopen vrijdag (7 tot 8 Bft) om dan maar met de auto te gaan. Blijf het wel spannend vinden maar ik neem aan dat het went...

Chris Evans zei

wim, do you know of any videos showing a quest with the yarn or pieces of string all over the body which shows the laminar air flow or areas where turbulence occurs. I've been researching stolspeed vortex generators. I am thinking that these devices may improve laminar airflow in some areas. I just need to see a quest with all the strings attached like they do in tesing airplane wings.

Wim Schermer zei

Hi René,
Veiligheid is altijd belangrijker dan een dagje meer of minder fietsen. Ik ga er met Bft 7 sowieso met de Quest niet uit. Als het je onderweg een keer treft zijn de stormstrips wel een uitkomst.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

HI Chris,
As far as I know there are no videos of photos from a Quest covered with yarn strings. Jan Reus and I are planning to do this before we will start redesigning the top of the Quest.
Regards,
Wim

Theo Z zei

Chris, Wim, did you seek this one?
http://questikel.blogspot.com/2011/10/wind-testje-op-reuse-idee.html

Wim Schermer zei

Yes, this one I know. But this is only to see the results of the stormstrip and the minivizier.
Chris want to see smaller tufts all around the Quest.

Theo Z zei

A new one: http://www.youtube.com/watch?v=832MsVI24iM

Quemo zei

Windkracht 8? Dan zie je mij niet in de Quest. Voor mij heb ik de grens bij windkracht 6 gelegd.
Dus dat belooft wat inderdaad.

Wim Schermer zei

Hi Quemo,
Ook voor mij is Bft 6 de grens. Daarboven heb je dan af en toe nog vlagen tot Bft 8.
Ik ben alleen voor een korte testrit met de stormstrip met Bft 7/8 met vlagen van 9 een paar kilometer gaan rijden/zeilen. De route is langs een vlak stuk dijk. Van de weg raken is daar niet erg.
Dat ging net goed.