woensdag 25 januari 2012

Wat een licht autootje, Jochems spreekbeurt

Vandaag zijn we uitgenodigd op de dorpsschool in Driehuizen. Jochem, zoon van Quest rijder Sebastiaan Talsma, gaat een spreekbeurt houden over velomobielen. En dan is het leuk dat daar ook echte velomobielen te zien zijn.
Jochem is best nerveus als op het schoolplein plotseling vier Questen en twee Alleweders verschijnen. Het mag dan een kleine dorpsschool in een heel pittoresk plaatsje zijn, de leermiddelen zijn wel modern. Met een aanraakscherm, presenteert Jochem, ala NOS nieuwslezer Herman van der Zandt tijdens de verkiezingsuitslagen, zijn prima verhaal. Zijn klasgenootjes luisteren ademloos toe.
Als de spreekbeurt afgelopen is vliegen de kinderen naar buiten om de velomobielen in het echt te bekijken. Als ik door optillen aan het tiloog laat zien dat zo'n fiets heel licht is, willen veel kinderen dat ook proberen. Het lukt ze allemaal om de Quest met één vinger van de grond te tillen. Er moet er één de sterkste zijn en die is er ook. Het knaapje tilt de Quest zo hoog op dat ie met zijn neus op de straat komt. Eén kind vindt de Quest met racekap net een licht autootje.

Verschillende kinderen zijn geobsedeerd door de opflikkerende lampjes van mijn elektrische voetverwarming. Ze willen nauwelijks geloven dat zoiets bestaat. Leuk is dat enkele kinderen de specifieke carbon vierkantjes in mijn Quest ontdekken.
Na een half uur buiten wordt het toch wel koud. We stappen in onze fietsen en rijden huiswaarts.
Volgens de tamtam heeft Jochem een tien voor zijn spreekbeurt gekregen.

5 opmerkingen:

Quemo zei

Digibord..... goed, het is een aanraakscherm maar in de praktijk wordt het een digibord genoemd: een 'digitaal schoolbord'.

Erg handig in vergelijking met een standaard krijtbord kan ik je vertellen.

Maar leuk, zo'n spreekbeurt met inderdaad natuurlijk wel de velomobielen 'in het echie' erbij :)

Sebastiaan zei

Hoi Wim,

Jochem vond het ontzettend leuk dat jullie er allemaal waren. Dus namens hem: bedankt!
En die 10 klopt ;-)

Groet,
Sebastiaan

Willem zei

Hoi Quemo,

Wij noemen het een "smartboard" en wordt gebruikt als instructie-hulpmiddel
Gr.Willem

klaas zei

Wat een mooi verslag, Wim, en wat bjusterbaarlijk leuk dat jullie met zijn allen naar het schoolplein zijn gekomen. Dit onthoudt de klas maar vooral ook Jochem zijn hele leven lang!!

Quemo zei

@Willem:

Ook ik noem het een Smartboard.... alleen is dat een merknaam (van het merk wat ik ook gebruik). Overkoepelende naam is digibord. Ik denk dat niet elke fabrikant er zo gecharmeerd van zal zijn als je hun product ook Smartboard noemt (Smartboard is bij mijn weten ook 1 van de simpelste en goedkoopste merken maar heeft als enorm voordeel dat je er geen speciale pennen met knoppen en batterijen voor nodig hebt maar dat zelfs je vinger volstaat)