zondag 30 september 2012

Zonnepanelen en een loopje met de waarheid

Wij hebben in onze flinke stolpboerderij, mede door de warmtepomp, een hoog stroomverbruik. Het gasverbruik is met 20 m3, alleen voor koken, vrijwel nihil.
Om dit verbruik milieuvriendelijk te produceren heb ik gekeken naar de aanschaf van zonnepanelen. Niet op de boerderij zelf, maar op een weilandje vlak bij.
Op het internet zijn heel veel aanbieders actief die complete systemen leveren. Ze beloven terugverdien tijden van ongeveer 5 jaar. Er zijn zelfs leveranciers die me na 25 jaar een rendement van 154.005 euro beloven. Zo'n leverancier is zonnepanelen.nl ofwel Metdezon. 154.005 gedeeld door 25 is een rendement van 6.160 euro per jaar. Dat lijkt Wim wel wat. Maar .... Wim wordt achterdochtig omdat ie per jaar minder dan een derde van dat bedrag aan zijn energieleverancier betaalt.

Eerst maar eens een spreadsheet maken en met redelijke uitgangspunten de investering door rekenen. En daaruit blijkt dat zonnepanelen helemaal geen positief rendement hebben. Bij een investering van 35.581 euro blijkt dat zonnepanelen een nadelige uitkomst hebben van 476 euro per jaar. Toegegeven, wij hebben van Essent een gunstige KWu prijs gekregen. Ook speelt een rol dat boven 10.000 KWu de belasting per KWu 8,5 cent daalt.

Ik heb mijn bevindingen uiteraard besproken met Metdezon. Zij vinden het 'allemaal niet zo'n vaart lopen'. Ze gaan niet in op mijn argumenten. Ze wijzen op het 'feit' dat het CBS al vele jaren een prijsstijging van energie van 11% verkondigt. Hoe kunnen wij dan een netto KWu prijs laag van 1,11 eurocent en 3,33 eurocent hoog betalen. Die prijzen zijn historisch laag.

Feit is dat Metdezon geen rekening houdt met:

* renteverlies
* afschrijving
* onderhoud
* verzekering
* vervanging omvormer na 10 - 12 jaar

Als je dit allemaal 'vergeet' doe je de waarheid wel heel veel geweld aan.

Nog maar even geen zonnepanelen. Om het milieu te ontzien maak ik liever veel fietskilometers.

19 opmerkingen:

Clément zei

And if you consider that a PV cell take 4-6 years (and perhaps more when installed in the NL) to give back the amount of energy that was used to manufacture it, it isn't so sure that it's making much different for the environment. Let's not forget that PV cells also lose efficiency with the time.
Clement

Wilco Pompert zei

Wij hebben sinds een aantal jaren zonnepanelen op het dak liggen en ons electriciteit gebruik is sindsdien naar 0 (zelfs licht negatief). Het is waar dat het een aantal jaren duurt voordat de CO2 is gecompenseerd, maar daarna ben je voor de rest van je leven emissievrij. De eerste zonnecel, van 60 jaar geleden werkt nog en de kans is groot dat ze veel langer dan 25 jaar meegaan. Maar don't cheat. Die aanbieders die je rijk rekenen verpesten het voor de eerlijke aanbieders. Die 11% prijsverhoging bestaat alleen in de hoofden van de verkopers van zonnepanelen. Het is uiteindelijk best rendabel om panelen aan te schaffen, maar verwacht er geen miljonair mee te worden.
Wilco

VeloTeĵo zei

We waren een week geleden in midden Duitsland (Kirchheim). Daar zijn 30% (of nog wel meer) van de daken bekleed met zonnecellen. Ook hele weilanden zijn omgetoverd tot zonnevelden. De Duitse staat garandeerd 10 jaar lang een afname van stroom tegen 28ct per kwu.

Anoniem zei

Je noemt een electriciteitstarief van 1,11 en 3,3 cent per KWh? De bedragen met kWh verbruik die je noemt in je spreadsheet komen bij mij op een gemiddelde prijs van 13,8 cent per kWh. Nog steeds erg laag waar de gemiddelde Nederlander iets van 21 cent betaald.

Vorig jaar heb ik 6 panelen op mijn dak laten zetten en kwam dan op een break-even in ca. 15 jaar (zonder vervanging van de omvormer mee te rekenen). De installlatiekosten voor zo weinig panelen hakken er natuurlijk wel stevig in. Bij 14 cent per kWh gaat het dan inderdaad nog veel langer duren voor je de investering eruit hebt.

Je conclusie dat het voor jou niet interessant onderschrijf ik dan ook, maar niet de door jou genoemde electriciteitstarieven :)

Wim Schermer zei

Beste anoniem,
Wij betalen nu bij Essent All-in tarief hoog € 0.1687 per kWh. All-in tarief laag € 0.1473 per kWh. Boven 10.000 kWh gaat van deze tarieven 8,5 eurocent af. Dan blijft dus nog maar resp. € 0,0837 en € 0,0623 per kWu te betalen over.
Laat de elektrische auto maar komen.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi Theo,
In Duitsland, wij reden daar ruim een maand geleden met de Questen nog rond, zijn zonnepanelen letterlijk overal geplaatst. Met 28 ct vergoeding per kWu wordt er flink door de overheid gesubsidieerd. Moet ook wel als je van de ene op de andere dag kernenergie vrijwel afschaft.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi Wilco,
Ik ben best bereid om geld bij te leggen om mijn verbruik met zonnepanelen op te wekken. Uiteindelijk zullen de grote gas- en kolen centrales toch een keer moeten verdwijnen.
Mijn ergernis is dat vrijwel iedereen in de zonne business de boel simpelweg belazert.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Heeft “metdezon” je niet gewezen op de collectieve inkoopskorting.
Dat scheelde in mijn geval 20%. (geen garantie voor de toekomst)
Dat zou dus voor jou betekenen 25000X20%= 5000Euro..
Als je het zelf installeerd, dan scheelt dat ook weer 6000Euro.
Een ander punt is dat je de kosten van de “vervangende”omvormer meteen meerekend.
Terwijl je die pas na 10-12 jaar hoeft te betalen. (Scheelt een hoop rentekosten)
Ik ben erg benieuwd, wat er dan uit je berekening komt.

Je zou ook kunnen beginnen met een kleinere set zonnepanelen, dan heb je meer profeit van de subsidie. Dan krijg je 15% ipv maximaal 650Euro.

De leveranciers rekenen inderdaad met wel heel erg positieve cijfers naar een hoog rendement.
Maar toch denk ik dat je je investering er uit kan halen.

Groet,
Winand

Wim Schermer zei

Hi Winand,
Ik heb ze om een offerte gevraagd, maar eerst even te kijken naar het realiteitsgehalte van het rendement dat ze me voorspiegelen.
Dat leverde geen redelijk antwoord op. Een offerte krijg ik niet, dus ook naar de 20% korting kan ik fluiten.
Ik denk inderdaad dat het wel rendabel wordt. Met de extreem lage tarieven die wij nu betalen nog even niet.
Groeten,
Wim

Wim Schermer zei

Hi Winand,
Ik heb de omvormer weggelaten. Investering nu 30.340 euro. Het wordt iets gunstiger, maar nog steeds 165 euro ongunstiger dan bij Essent blijven.
De subsidie is 15% en maximaal € 650,-. Bij grote systemen zet dit dus weinig zoden aan de dijk.
Groeten,
Wim

BrandweerQuest zei

Je weet, ik ben geen grote rekentalent. Dus ik bekijk het liefst praktisch.
Wij hebben sinds juli dit jaar 16 (zwarte) zonnepanelen op het dak. Samen goed voor 2750 Wp. Dat is onder optimale omstandigheden wat zelden gehaald wordt. 50-70% is meer de verwachting. Tot nu toe is ons verbruik veel minder dan de panelen opwekken. In 2 mnd is al 560 kWh opgewekt maar niet verbruikt. Dat is natuurlijk altijd afhankelijk van wat de zon ons geeft. Maar met deze opbrengst zijn we al heel tevreden. Over een jaar weten we meer.

Ik pas mijn energieverbruik aan het weer aan. Dat is voordeliger. Als je de stroom direct verbruikt maak je de minste kosten. Wat je verrekend (gesaldeerd) krijgt aan het einde van het jaar van de energieleverancier is de energieprijs excl. de transportkosten die je wel betaald als je stroom van het net afneemt. Een paar centen dus. De rest is subsidie. Ook de 'teveel' opgewekte stroom van je panelen die aan het net geleverd wordt, moet getransporteerd worden, dus brengt ook weer kosten met zich mee. Die worden dus alsnog in rekening gebracht. Ondanks dat je energie aan hun levert.
Dus het beste is je zonenergie direct te verbruiken.
Was draaien, Stofzuigen, vaatwassen, tuin sproeien met pomp enz.

Op de duurzaamheidsbeurs in Putten, waar ik ook sta met mijn fietsen, in november komt een energiehok, dat in Etten-Leur al toegepast wordt. Een huisje vol met LIon accu's. De bedoeling is dat 70 woningen met zonnepanelen hun teveel aan energie overdag daar opslaan en grotendeels 's avonds zelf weer afnemen. Hiermee hoopt men gesleep van energie over het net in pieken en dalen van vraag en aanbod tegengegaan. Het is voor de netbeheerder ook niet makkelijk als de zon ineens fel gaat schijnen, alle zonnepanelen overuren draaien en die energie op het net lozen, terwijl er veel minder vraag naar energie is op dat moment.

Hoe dan ook.
Of de panelen zich terugverdienen en in welke periode is voor mij onintressant. Niemand kan dat met zekerheid zeggen volgens mij. Veel is ook afhankelijk van de montage en kwaliteit van de panelen. Een kleine schaduw van een ventilatiepijp op 1 paneel kan de opbrengst van het hele systeem drastisch omlaag halen. Stuifmeel, stof enz. heeft invloed. Er moet constant gemonitort moeten worden of de opbrengst reeel is naar omstandigheden. Het is niet plaatsen en nooit meer naar omkijken. Ook de keuze van het soort paneel maakt verschil. Die van ons piekt minder hoog op mooie dagen, maar geeft wel snel stroom bij lage lichtwaardes het jaar rond. Soms zelfs bij volle maan slaat hij soms aan.(!) En de zon zelf natuurlijk, die heeft altijd het laatste woord.

Chistian zei

Hoi Wim,
in Duitsland verplicht de overheid je electriciteitsbedrijf je stroom voor een bepaald aantal jaren voor een bepaalde prijs af te nemen. Niet de overheid subsideerd, maar de stroomverbruikers zelf. Een heel mooi systeem om energieverbruik duurder te maken en alternatieven te stimuleren. Zouden ze voor velomobiel-kilometers ook moeten doen!
Christian

Ard van Breemen zei

Hoi Wim,
In Nederland is de subsidie alleen voor kleine gezinswoningen bedoelt.
Als je 14kW kan leveren met jouw installatie, dan moet je je stroom gewoon verkopen aan de boer.
In Nederland heeft het weinig zin om (veel) meer neer te zetten dan dat je verbruikt. Het is goedkoper om een oude terugloop meter neer te zetten, en daarmee je stroomverbuik te drukken. Maar dan kom je ook echt positief uit.
Ik zit zelf ook aan zonnecellen te denken, maar dan zodat ik in de zomer een airco aan kan zetten ;-).
Jouw energie prijzen zijn natuurlijk belachelijk laag, maar dat wist je al :-). Vooral als je boven de 10MWh zit per jaar, valt ook meteen de energie belasting weg.
Als je echt 14kW aan zonnecellen wil plaatsen moet je dat gewoon op het dak van een duitse boer doen. De daken daar worden gewoon verhuurd, en het levert je goed geld op ook :-).
De Nederlandse overheid wil gewoon geen groene stroom :-).
(Je zou in Nederland jouw 13..14kW overschot waarschijnlijk niet eens mogen verkopen aan een ander zonder dat dat via een energieleverancier gaat).

Marc van Waardenburg zei

Naast al deze argumenten gaan de ontwikkelingen ook steeds verder. De firma V3Solar test nu de Spin Cell die 20 keer meer energie levert dan platte zonnepanelen. Zie hier.

Carlo Perrottelli zei

i build strawball house.. this is very good because house stay warm in winter and cold in summer..

Strawball house very cheap compared other house same level and have many other plus ;)

Unknown zei

In jouw omgeving leveren je panelen, mits goed geinstalleerd, ca 950 kwh op per geinstalleerd kwp vermogen. Bij de huidige prijzen hoeft je systeem niet meer dan 1E70/watt te kosten. Installeer zoveel dat je ongeveer kiet speelt. De eerste 10 Mwh gaan dan tegen je hoogste tarief, levert het meeste op. Je rendement zal een stuk beter uitpakken dan je nu schetst.

De energieterugverdientijd van huidige panelen zit rond de 2 jaar. Rendement loopt maar zeer langzaam terug. Doe de berekening nog maar eens over.

Groeten, Kees

Wim Schermer zei

Dag Kees,
Ik ben zeker van plan mijn hele verbruik, inclusief dat van de nieuwe elektrische auto zelf te gaan opwekken.
Uitdaging is wel waar de zonnepanelen te plaatsen. Op het dak van onze stolp is geen optie.
Het doet er eerlijk gezegd ook niet toe hoe snel er terugverdiend wordt. Ik vind het belangrijk dat er minder vervuilende centrales aan de gang blijven, laat staan er nog bij komen.
Ik blijf de totaal onrealistische opgaven van de meeste leveranciers schandalig vinden.
Groeten,
Wim

Bas zei

Tegenwoordig meet een bedrijf hoe en waar je de meeste zonuren hebt (en dus de meeste opbrengst) De zonne panelen zijn ook velem alen verbeterd i.v.m. vroeger. Is het je uiteindelijk gelukt om de energierekening naar 0 te brengen Wim?

Wim Schermer zei

Bas,
De energierekening naar O brengen is uiteraard niet mogelijk.
Op dit moment is het 220 euro voor verwarming, koelen, wassen, douchen, verlichting en ook inclusief 18.000 km met de Tesla Model S auto. Heel acceptabel dus in een woning van 1300 m3.
Groeten,
Wim