maandag 11 maart 2013

Bandentest Schwalbe Shredda


Recent heeft Piet Kunis de splinternieuwe Schwalbe Shredda banden in Dronten opgehaald. Piet wil graag weten of deze nieuwe banden vergelijkbaar zijn met de Kojak of de F-Lite. Helaas passen F-Lites niet op zijn Mango, ze zijn te groot. De nieuwe Shredda is er in 40 en 47 mm. Piet komt met de Mango voorrijden en heeft de 40 mm versies mee.

Eerst leg ik de mooi gemaakte 250 gram lichte bandjes om 19 mm velgen. Bij 5.0 bar zijn de bandjes 41,4 mm breed en 37,6 mm hoog. De licht geprofileerde banden leggen makkelijk om en centreren goed. De test op de asfaltgoten doen we met 4.0, 5.0 en 6.0 bar. Schwalbe adviseert 2.5 tot 5.0 bar. Op 4.0 bar lopen de Shredda's al duidelijk lichter dan de Kojak op 5.0 bar. Op 5.0 bar komen de Shredda's al aardig in de buurt van de F-lite.

Na de test met de 19 mm velgen worden de banden overgezet op 25 mm velgen. Op 4.0 en 5.0 bar lopen de Shredda's duidelijk lichter dan met de 19 mm velgen. Bijzonder is dat het verschil bij 6.0 bar veel geringer is. Duidelijk is dat de Shredda's op 19 mm velgen de beste prestaties neerzetten bij 6.0 bar. Bij de 25 mm velgen is de optimale druk 5.0 bar.

De Shredda's zijn wel duidelijk zomerbanden, ze hebben geen anti-lek voorziening. Voor wedstrijden zijn ze ook geschikt. De 47 mm Shredda's zullen nog lichter lopen en de F-Lite vrijwel zeker naar de kroon steken. De F-lites hebben wel een kevlar anti-lek voorziening.
Als ik de beschikking krijg over de 47 mm Shredda's zal ik deze ook testen.


7 opmerkingen:

questikel zei

Ben erg benieuwd. Ben bijna toe aan nieuwe F lites

Hgr Peter

Maarten zei

Aha: het gaat over 19 mm en 25 mm brede velgen. De diameter is overal 406 mm (volgens oude gebruiken aangeduid als 20 inch of 20").

Quezzzt zei

Had je zelf net eens gezegd dat een F-lite best op 5,5 bar kon ?

Ik heb ze op de Strada altijd zo gereden, met behoud van comfort zelfs tov de PM's en Greenguards..

Wim Schermer zei

Quezzzt,
F-lites mogen vanuit Vredestein maximaal tot 4.0 bar worden opgepompt. Staat ook op de band.
GoCycle, de fabrikant van de gelijknamige elektrische fiets, heeft op zijn website staan dat de GoCycle band, gelijk aan de F-Lite, nooit boven 5,5 bar mag worden opgepompt. Dit dan bij gebruik van de extra brede GoCycle velg.
Zelf rij ik met de F-lite altijd op 5 bar. Alleen tijdens wedstrijden wil ik er 5,5 bar in pompen.
Groeten,
Wim

liegender_robert zei

Ich habe die Shredda jetzt 20.000 km gefahren.
Der 1. Satz hat unglaubliche 12.000 km gehalten. Mit dem Shredda habe ich nur halb so viele platte Reifen wie mit Durano bzw. Kojak.
Ich liebe diesen Reifen!

Unknown zei

Hallo Wim,

Bedankt voor je uitvoerige bandentests voor de Quest. Ik heb nu een paar Shredda's.

Nu heb ik een vraag over de velgbreedte zoals vermeld in jouw tabellen. Is dit de binnenbreedte of de velgbreedte aan de buitenkant (remvlakken) gemeten?

25mm binnenwerks leek me zo breed. Kun je me bepaalde velgen voor de Quest voor en achter aanbevelen? Het liefst zwarte; vind ik mooier tussen de zwarte wieldoekjes en de zwarte banden.

Groet, Frank Morsink Quest 218.

Wim Schermer zei

Dag Frank,
De 25 m is wel degelijk de binnenbreedte van de velg.
Velomobiel.nl levert de zwarte velgen van Ginko. Zij hanteren een heel redelijke prijs.
Groeten,
Wim