dinsdag 25 februari 2014

VeloTilt top gelamineerd


Afgelopen zaterdag hebben Jan en Jeroen de top van de VeloTilt gelamineerd. Dit is wat lastiger dan de beide helften van de body. De helften van de body zijn vlakker waardoor het draperen van de koolstof matten makkelijker is. Ook de schuimkern met zijn verstevigingsranden laat zich makkelijk aanbrengen en blijft ook goed liggen. De top heeft verticale zijden waar de randversteviging niet uit zichzelf blijft zitten. Betekent dat deze verstevigingsrand een volgende keer pas zal worden aangebracht als het laminaat is uitgehard.

Een complicatie is ook de ruit. Deze moet zodanig worden aangebracht dat ie straks gelijk ligt met het laminaat. Er mag geen epoxy op de ruit komen. Om toch een goede aansluiting te krijgen wordt rond de ruit een ingedikte epoxy gebruikt.


De mal is voorzien van lossingwas


Dan wordt een laag grondverf aangebracht


 Het raam wordt nu pasgemaakt


De Corecell schuim sandwich versterking is geplaatst


De beide lagen koolstof, de schuimkern, afwerkglaslaag en scheurweefsel zijn aangebracht en met epoxy gelamineerd. Vervolgens wordt alles in een luchtdichte zak gedaan en kan de vacuümpomp de lagen goed samendrukken. Ook wordt tegelijkertijd overtollige epoxy uit het laminaat gezogen en opgenomen in een speciale absorptiedoek. Hierdoor ontstaat een lichte maar zeer sterke top.


Na de eerste harding kan de vacuumzak worden verwijderd en is het laminaat aan de binnenkant te zien. Zondag en maandag is hele mal in de oven 'gebakken'.


Vanmorgen is de top uit de mal gehaald. Dat ging, met dank aan zeer speciale lossingwas, buitengewoon makkelijk. Het dakje is zwart gebleven, kwestie van vergeten aan te schuren en dan blijft de verf in de mal achter. Jan moet nog wat tape verwijderen waarna het er nog mooier uit gaat zien. Morgen, met een betere camera, het uiteindelijke resultaat.
Het team is meer dan tevreden met het resultaat.

10 opmerkingen:

Adri Manhave zei

Mooi, weer een stapje verder in het proces!

justme zei

It's looking very nice Wim!

Cees zei

Straks ben je niet meer in te halen :) zit er goed uit.

Jan Goddemaer zei

Zelfs op een houten onderstel ziet de VeloTilt er snel uit. De vorm is alvast anders dan wat we gewoon zijn. Ik ben benieuwd of deze zijn beloften zal waarmaken. Een beetje vernieuwing kan alvast geen kwaad.

jan zei

Als je goede In Mould Coating gebruikt is schuren niet nodig en heb je altijd een goede hechting met het laminaat zonder nabewerking/schuren. Wij gebruiken tegenwoordig In Mould Cooating van HP textilles in Duitsland, dit bevalt goed.

Wim Schermer zei

Dag Jan,
Dit is onze eerste fiets, dus nog niet alle lessen zijn geleerd.
Dank voor je tip.
Groeten,
Wim

Michael Greene zei

Google is translating the windshield material as glass. Is the windshield actually made of glass?

Wim Schermer zei

Hi Michael,
No, the windshield is made from PETG. Maybe in the future from Lexan.
Best regards,
Wim

Anoniem zei

Wim, wat voor vacuumpomp (type, specificaties) hebben jullie gebruikt voor dit project? Met de afmetingen van het geheel zal dat geen kleintje geweest zijn.

Alsvast bedankt voor uw informatie.

Groet,
Jeroen

Wim Schermer zei

De pomp is een 200 Watt Vacom JP-40V(L).
Is een pompje van 20 cm x 15 cm. Meer is niet nodig en doet het uitstekend. Het vacuum mag ook niet te groot worden, dan trekt er teveel epoxy uit en krijg je teveel afdruk van het weefsel te zien.