maandag 1 december 2014

Lycra onder de voetengaten


De kou van vandaag dwingt me om de Quest toch maar eens winterklaar te maken.
Half versleten F-lites heb ik vorige week door nieuwe vervangen. De oude mogen komende zomer weer dienst doen. F-lites zijn iets lekgevoeliger dan Marathons, maar de lage rolweerstand, ook bij vorst loopt deze band niet zwaarder, maken dit ook in de winter mijn favoriete band. Mocht ie lek gaan, ik maak dat gemiddeld maar één tot twee keer per jaar mee, dan is de F-lite er heel makkelijk af te halen en weer te monteren.


Dan zijn de voetengaten aan de beurt. Daar komt Lycra onder. Lycra is een extreem rekbaar maar tape wil er niet goed op plakken. Vaak zie ik velomobielen waar de Lycra onder heen en weer fladdert. Met een goede kwaliteit Lycra en een goede werkwijze kun je dat fladderen prima voorkomen.


Allereerst knip ik een stuk Lycra af dat 5 cm langer en breder is dan de afmeting van de voetengaten.
Dan rek ik de Lycra in de lengte een centimeter of tien uit en plak deze met ducktape op de werkbank vast. Vervolgens breng ik vier stukken ducktape aan. Daarna wordt het geheel van de werkbank losgetrokken en omgekeerd. De voorspanning in de lycra is nu goed te zien aan de welvingen in de lycra. Nu wordt het geheel weer op spanning gebracht en opnieuw vastgeplakt. Op dezelfde plek waar de grijze ducktape aan de achterkant is geplakt breng ik eenzelfde laag aan.


Terwijl het geheel onder lichte spanning staat sla ik op een flink aantal plaatsen nieten door de ducktape en de lycra. Hiermee is de lycra blijvend aan de ducktape bevestigd. Dan knip ik de randen eraf en kan de lycra onder de fiets geplakt worden. In dit geval gebruik ik 50 mm brede gele Coroplast. Deze tape kan in het voorjaar zonder lijmresten weer verwijderd worden. Ducktape laat na een aantal maanden nare lijmresten achter. Hockeytape gaat muurvast zitten maar is ook niet zonder hardnekkige lijmresten te verwijderen.


Tenslotte kun je in één of beide voetengaten een opening knippen om je voet(en) door te steken als je wilt 'flintstonen'. Een goede kwaliteit lycra, verkrijgbaar in de webwinkel, gaat moeiteloos een winter mee. Ook 50 mm Coroplast kun je indien gewenst meebestellen.
3 opmerkingen:

Belle zei

Oh, dit had ik een paar dagen eerder moeten lezen. Ik heb de lycra dus al flapperend geplakt. Ik denk dat ik van dun kunststof een raampje ga maken waar de lycra opgespannen gaat worden. Vizier-materiaal.

De Bobslee zei

Dag Wim,

Dat is een mooie duidelijke handleiding om de Lycra te monteren, bedankt daarvoor!

Groeten, Adri.

Wim Schermer zei

Dag Belle,
Als je Lexan gaat gebruiken zul je merken dat je wel een royale plaat moet gebruiken. Anders zal de lycra het raampje naar elkaar toetrekken.