dinsdag 23 januari 2018

Indoor wedstrijden Alkmaar


Zondag 21 januari is het een prachtige dag. Volop zon en met 3 graden C. heerlijk fris.
Op deze dag zijn traditioneel de indoor wedstrijden op de wielerbaan in Alkmaar. En ook traditioneel rij ik er even met de Quest naar toe om wat te kletsen en te kijken.

Ik kan mijn standaard route over de Westfriese brug over het Noord-Hollands kanaal niet rijden, er zijn werkzaamheden. Ik trakteer mezelf op een mooie route door het Heiloër bos, een ritje van precies 15 km.

Als ik bij de wielerbaan aankom is het bijna muisstil, ik zal me toch niet vergist hebben. Er staat een gele Strada dus dat zal toch niet. De stilte wordt snel verklaard, er zijn 8 fietsers, Hans van Vugt, mijn persoon en Eric Olgers, de man van de Strada. Het evenement is voor een groot deel een familie Sijbrandij aangelegenheid met Ymte en zonen Pieter en Maarten.

Het is jammer dat het evenement jaar op jaar steeds minder belangstelling trekt. Het is een prachtige baan die helemaal ter beschikking staat van de fietsers. De wedstrijden zijn niet spannend, Ymte rijd met één van zijn zonen in een DF en is makkelijk de snelste.

Na anderhalf uur vertrek ik weer naar De Woude.5 opmerkingen:

Quezzzt zei

Ik denk dat de fragmentatie van de heel grote groep Quest rijders die er ooit was naar rijden in allerlei andere typen meer specialistische velomobielen er wel wat mee te maken heeft.

Wellicht vonden niet zo fanatieke (wedstrijd) rijders de drempel om ergens aan mee te doen veel lager toen iedereen nog in een vrijwel gelijk velomobiel model reed....

Ik denk dat er geen enkele rijder is die er wat in ziet om een ( populaire en talrijke ) QV in te zetten tegen een DF ( met intimiderende schürzen ) of al even intimiderende knie hoge Milan. Dus wordt het dan een feestje tussen bezitters van die veel schaarsere velomobielen. Die willen/kunnen komen...

Wil je dat tij keren zal je linksom of rechtsom toch eens met wedstrijden of trainingen tussen klassen moeten komen. Zodat rijders weer meer op gelijke voet ( gelijk voertuig model ) het tegen elkaar op kunnen nemen.

Niet voor niets wordt de Formule 1 e.d. sterk gereguleerd. Als er 1 merk zo dominant is dat ze alles winnen.....heeft niemand meer interesse.
Mick zei

Hier zo'n "Superintimideerder" waar zzzt naar verwijst dan maar (?).
Ik weet dat wielerparcoursen (zoals het Velodrome) niet graag hebben dat je met een zanderige fiets deelneemt op de houten vloer. Dan heb je dus een behoorlijk probleem als je schoon zonder verbrandingsmotor tot het parcours geraken wilt.
Zeker met een velomobiel.

Reinier | Intellifiets zei

Ik zou best mee willen fietsen op de baan, maar ik vind 165 km enkele reis gewoon te ver, zowel met de fiets als met de auto.

Joop zei

Ik vind dat ik nog niet klaar ben voor dit soort zaken. Zou voor mij ongeveer 28km enkele reis zijn, dus dat is geen excuus. Verder weet ik niet hoe dat is om scheef op een wielerbaan te rijden, dus plankenkoorts. En verder vraag ik mij ook af hoe dat gaat zo van de straat de baan op. Mijn wielen zijn dan echt niet schoon. Oh ja, ik heb een 20" achterwiel, dus een lagere eindsnelheid dan alles wat een groter formaat achterin heeft.

Wim Schermer zei

Het rijden op een wielerbaan is wel even wennen. Gewoon een flink aantal rondjes rijden en met een steeds wat hogere snelheid de baan hoger verkennen.
Je wielen moet je op het middenterrein met een vochtige lap schoonmaken.
Snelheid is niet het belangrijkste, plezier om op zo'n baan te rijden wel.
Gewoon doen dus.