woensdag 20 februari 2008

Biedingen al naar recordhoogte

Vandaag weer diverse biedingen ontvangen. Kwam er gisteren een bod van 7000 euro van een franse bieder, vandaag is een bod uitgebracht van 7250 euro. De bieder is van Nederlandse komaf.
Op de ligfietslijst vraagt iemand zich af op het 'pimpen' van een Quest de fiets nou meer of minder waard maakt. Ik weet het antwoord, hoe meer je een Quest afwijkend maakt van de standaard fiets, hoe minder ie waard wordt. Mijn vorige, even oude Quest was onder meer voorzien van een prachtig Lupine Wilma LED verlichtingssysteem. Inclusief dit 700 euro kostende systeem bracht mijn vorige Quest minder op dan het bedrag dat nu al wordt geboden op mijn huidige Quest.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Wim,
De afgelopen jaren werd en de komende jaren wordt er in maart een Quest voor jou gereserveerd. De "oude" Quest wordt daarna door jou via opbod met eventuele winst verkocht.
Ergens heb ik het gevoel dat er iets niet helemaal "eerlijk" is aan deze manier van "handelen".
Ik begrijp echt wel dat alles volgens de regels gaat, maar toch...
Ik plaats dit bericht anoniem, omdat het mij niet om personen gaat maar meer om de handelswijze.

Hans Snijder zei

Anoniem,

Ik begrijp je kritiek niet helemaal. Het staat de kopers vrij of een 'gebruikte' Quest van Wim te kopen, of om een Quest nieuw te bestellen.

Het probleem met de Quest is de slechte leverbaarheid. Vandaar waarschijnlijk de keuze voor een gebruikte Quest van Wim.

Van oneerlijkheid is echt geen sprake. Een kwestie van vrije keuze!

Hans Snijder

Wim Schermer zei

Hi die Hans,
Leuk wat van je te horen. Ik ben het uiteraard met je eens. Het gaat mij niet om het geld, hoewel dat een aardig bijverschijnsel is. Ik ben geïnteresseerd in de nieuwste techniek. Ook in mijn nieuwe Quest zitten nieuwe ontwikkelingen waarvoor ik als testrijder fungeer.
Iedereen heeft de mogelijkheid om elk jaar een nieuwe Quest te bestellen. Hoewel ik de eerste was die dit deed, heb ik inmiddels ruime navolging gekregen.
Overigens is er niks mis met een één jaar jonge Quest. Ik rust de Quest uitstekend uit en behandel de fiets als een baby.
En ja, niemand hoeft mijn gebruikte fiets te kopen, het staat iedereen vrij om het te doen of te laten.
Feit is wel dat als de Quest bijv. na weer jaar wordt verkocht, deze nog zeker zoveel opbrengt dat er nog steeds nauwelijks afschrijving is.
De Quest van Tony Cornelissen bracht 1,5 jaar oud en met schade 7000 euro op.
Wim Schermer

Anoniem zei

Als een artikel "zeldzaam" is, zoals de Quest, dan is er niet echt sprake van een "vrije keuze". Natuurlijk staat het iedereen vrij om wel/niet jouw Quest te kopen. Het probleem is gewoon dat er zo weinig aanbod is.

Door elk jaar een Quest te bestellen neem je wel veel ruimte in op de wachtlijst, daardoor moeten anderen langer wachten.

Ik beweer ook niet dat het onjuist is of onrechtmatig, maar ik vind het gewoon niet erg loyaal richting al die andere mensen die erg lang moeten wachten op een Quest. Het is in mijn ogen misschien gewoon een "questie" van fatsoen.

Als steeds meer mensen deze handelswijze gaan toepassen, dan stopt het trouwens vanzelf. Er komt een keer een "verzadigpunt". Helaas zal dat nog erg lang duren.

Ik zou een "winst" van €1000,- nou niet meteen omschrijven als "bijna geen afschrijving".

Ik kan er niets aan doen, maar het voelt toch een beetje als misbruik maken van de situatie.
Het gaat mij echt om de moralistische kant van het verhaal en niet om namen of personen.

Wim Schermer zei

Als iemand al moet wachten, komt dat omdat ie niet of laat bestelt. Ik neem per jaar 1 Quest af. De wachttijd voor mensen die wachten op een Quest neemt dus met 2% toe. Echter, omdat er mensen zijn die mijn gebruikte Quest kopen, zullen die zich niet op de wachtlijst laten zetten. Dat geeft weer 2% 'lucht'. Per saldo verandert er dus helemaal niks.
Met geen afschrijving doel ik op de fiets van Tony. Die bracht 7000 euro op. Mijn onbeschadigde fiets zal iets meer opbrengen. Ik maak die winst wel, maar degene die mijn fiets koopt zal er in het daaropvolgende jaar heel weinig op afschrijven.

Anoniem zei

Anoniem,

Waar ik nou benieuwd naar ben is hoe je dan zou willen hoe je de verkoop van een tweedehands Quest moet afhandelen?

Ikzelf koop elk jaar een nieuwe racefiets, en verkoop m'n 'oude' op de zelfde wijze als Wim. Als ik dat niet zou doen dan is het huis letterlijk snel te klein...

Met het verkopen van die 'oude' racefiets zit ik niemand 'in de weg'. Hoogstens de leverancier. Want die verkoopt even geen nieuwe fiets!

Hans Snijder

Anoniem zei

Of het nou wel of niet met 2% toe-/afneemt weet ik niet. Volgens mij is dat afhankelijk van het feit of de koper wel/niet op de wachtlijst staat. Maar het feit blijft dat van de 200 "wachtenden", er 4 voor jou zijn.

Ik vind het jammer dat je niet ingaat op het moralistische gedeelte. Jij maakt winst op een artikel waar veel mensen met smart op zitten te wachten. Ik weet dat dat Marktwerking wordt genoemd of gewoonweg Economie, maar niemand verplicht je om eraan mee te doen.
Misschien ben ik toch gewoon een te simpele idealist.

Ik ben trouwens niet de enige die zich hier het hoofd over buigt.

Op de volgende "Blog" komt het ook ter sprake:
wieringer-velomobiel.blogspot.com/

Wim Schermer zei

Die 2% klopt onherroepelijk. Iemand die een Quest wil hebben, koopt hem gebruikt, of laat zich op de wachtlijst zetten. Een tussenweg is er niet. Het enige effect is dat jaar over jaar gezien, de kopers in dat jaar na mij, één week langer moeten wachten.
De winst lijkt hoger dan ie werkelijk is. Mijn Quests hebben de laatste jaren steeds keramische lagers en andere specifieke voorzieningen. Die moeten wel betaald worden.
Tenslotte, met enige tegenzin schrijf ik dit neer, gebruik ik de 'winst' om bepaalde - jonge - mensen, soms na voor hen dure pech, met hun Velomobielen enigermate te sponsoren.
Het gaat me namelijk niet zozeer om het geld, maar om het - handels - spel.

cornelis zei

Hey Wim,
Waar je mee bezig bent is geheel juist echter het kan ook een ander vervolg krijgen.
Je zou als Quest bouwer, nieuwe produceren en op de tweedehands markt kunnen gaan afzetten.
Of de nieuw prijs een stuk omhoog gaan schroeven.
Als meer mensen jouw manier over nemen wordt het nog deprimerender dan de lange wachttijd die er nu al is.

Anoniem zei

Hoi Cornelis,

Jouw redenering is een gedachte waar ik nog niet eens was opgekomen, maar ik ben het helemaal met je eens.

Het voelt toch als het verpesten van de markt. Ook al staat Wim volledig in zijn recht om zijn "oude" Quest met winst te verkopen.

Voor Wim voelt het blijkbaar als een spelletje, maar veel mensen die 4 jaar moeten wachten op hun Quest zullen dat toch anders ervaren.

Hans Snijder zei

Beste Anoniem,

het 'probleem' bestaat naar mijn idee uit verschillende zaken. Eerstens, en waarschijnlijk de belangrijkste, is de manier van productie en derhalve de levertermijn van de Quest. Het aantal dat geproduceerd wordt sluit niet of nauwelijks aan bij de vraag.

Ten tweede leidt de 'slechte' beschikbaarheid tot een tweedehands handel, met prijzen die misschien niet meer helemaal kloppen?

Maar de situatie is zoals hij is. Er zal op korte termijn niet veel aan veranderen.

Ten laatste zijn er kopers van de Quest die elk jaar een nieuwe willen, en die 'moeten' hun oude fiets toch op een of andere manier weer kwijt zien te raken.

Hans Snijder

Herman Boer zei

Hoi Wim,

Vervelend dat je op je eigen blog áangevallen'wordt door mensen die ook graag een quest voor een redelijke prijs willen kopen.
Persoonlijk vind ik de prijs die nu geboden wordt best wel hoog voor een quest maar aangezien ik voor de mijn ook 5750 heb neergelegd toen ik hem overnam kan ik begrijpen dat je in een schaarse markt moet betalen voor die schaarste.
Het is even apart als benijdbaar dat mensen als Allert en Ymte 'genoegen'nemen met een prijs van onder de 6000 euro voor een quest en gewoon proberen veel van die fietsen af te leveren voor een concurrerende prijs.
Resumerend zou ik willen zeggen dat je je niet hoeft te verantwoorden voor de verkoop van iets wat jou eigen bezit is, en al helemaal niet voor de mensen die de prijs willen betalen omdat iedereen weet dat je niet de enige bent die een quest op internet te koop aanbiedt. Succes met fietsen, ik ga morgen een poging wagen om een ronde van 250 km te maken. Ben er een beetje bang voor maar heb er ook wel zin in!

groeten,
Herman Boer

Wim Schermer zei

Hi Herman,
Ik heb geen moeite met 'aanvallen' op mijn manier van doen. Wat ik doe had iedereen kunnen doen en kan het nog steeds doen.
Het wordt, m.i. ten onrechte gezien als 'de markt verpesten'. Ik maak juist een markt die er anders niet zou zijn. Het lijkt er op dat de mensen die mij kritiseren liever 4 jaar willen wachten dan incidenteel een heel mooie gebruikte fiets kunnen kopen. Het verhaal dat de wachtlijst langer zou worden door mijn doen wil maar niet begrepen worden. Het is vanzelfsprekend zo dat als ik mijn fiets zou houden, er mensen op de wachtlijst blijven staan die er nu, met mijn gebruikte Quest in hun bezit, niet meer op staan.
Succes met je 250 km rit morgen.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Wim hoeft zich inderdaad niet te verantwoorden voor de mensen die een hoge prijs voor een tweedehands Quest willen betalen.

En inderdaad is hij niet de enige die op internet zijn fiets te koop aanbiedt.

Maar hij is wel één van de weinigen die de verkoop behoorlijk professioneel aanpakt met biedingen tot een einddatum en zelfs een eindtijd.
Dan kan de spanning bij mensen die meebieden wel hoog gaan oplopen. Zie o.a. de Blog die ik al eerder aanhaalde. (wieringer-velomobiel.blogspot.com/)

Er zijn ook mensen die gewoon hun Quest te koop aanbieden en er een vraagprijs bijzetten.

Maar de echte reden dat ik op dit fenomeen ben gaan reageren, is de titel van dit "stuk":
"Biedingen al naar recordhoogte".

En ik hoop dat deze woordkeuze een verbazing weergeeft en niet een gevoel van trots...

Anoniem zei

Ha, die Wim,

Wat een commotie om een natuurlijke handelswijze, je biedt iets aan en is er vraag dan gaat de prijs omhoog en anders gaat hij omlaag. Produktie, dus aantal fietsen die beschikbaar komen stijgt gewoon door, ondanks het fiet of het nu vriest of waait.
Je kunt beter een Quest kopen dan aandelen, dus wat is het probleem.
Gewoon gewoon blijven doen.

Gr. Peter de Rond.
Ps. Quest 069 is weer terug in de familie. Questie van op tijd zijn.

Wim Schermer zei

Hi Peter,
Inderdaad een hele discussie. Uiteraard ga ik ermee door. Vandaag heb ik bezoek gehad van een mogelijke koper. Is overigens de eerste keer dat een bieder de Quest vooraf wil zien.
Leuk dat de 69 toch weer in de familie is.
Ik hoorde van Ymte dat Meindert Valenteijn toch de fiets van Ymte heeft gekocht. Ik miste hem al bij de bieders, dus jouw informatie klopt.
Groeten,
Wim

Cees zei

Misschien was het niet zo verstandig deze discussie via mijn blog te vermelden.
Iedereen heeft een bepaald budget met eigen wensen.
Voor mijn budget probeer ik een zo goed mogelijke velomobiel te zoeken. en ja .. helaas.. is het dan vervelend als er hoger wordt geboden.
Fietsen zou betaalbaar moeten blijven ook in deze vorm, echter de markt werking bepaald de prijs.
Wim trek het je niet aan, want als jij het niet doet .. dan gebeurd het wel door iemand anders.. deze markt zal wel herstellen maar dat hebben de velomobielmakers in de hand of de overheid helpt hierbij... negatief of positief
MVG Cees Roozendaal