zaterdag 14 augustus 2010

Ierland dag 20 11 augustus Ballyvoy - Belfast - Stranraer

Vannacht heeft het hard geregend. Het dak van de camper lekt ergens en er petst met regelmaat een druppel op de grond en .... op mijn bed. Om half zes gaat de wekker en binnen een uur zijn we startklaar. De enorm steile helling blijkt door Ben en mij toch te beklimmen, Cees en Kees doen het te voet. Het is somber weer en regelmatig komt er een bui langs. We klimmen naar 260 meter waarmee de stramheid wel uit de spieren is.
We moeten om uiterlijk half één in Belfast zijn en er moet nog een kleine 100 kilometer worden gereden. Met ons gemiddelde van ruim 21 km/u over de hele reis, kan dit dus 5 uur duren, mits er geen technische problemen zijn. Na de steile klim volgt een pittige afdaling. Kees, hij heeft de schuimkap op, heeft maar één parachute uit die ook nog eens niet mooi open is. Zijn remlicht brandt voortdurend. Na een lange afdaling zijn we op de Coastal Road aanbeland en dat rijdt mooi. Bijna niet meer klimmen en met vele fraaie vergezichten en redelijk goed asfalt is het heerlijk rijden.
Na de laatste klim naar 85 meter is het afdalen geblazen naar Belfast. Er valt nog een enkele bui als we langs Carrick Fergus castle rijden. We stoppen even voor een paar foto's.
De veerhaven is dan nog maar een paar kilometer rijden.
Helaas heb ik niet in de gaten gehad dat de boottocht met Stena uit twee reserveringen bestaat en niet zoals bij DFDS uit één. Het een dag eerder vertrekken had ik wel geregeld voor de fietsen maar niet voor de camper. Dat kost 58 euro. We proberen dat nog terug te krijgen van de publiciteitsman van Stena die wat foto's maakt voor het bedrijfsblad.
We varen nu met de Stena Navigator, een conventioneel schip dat met 34 km/u precies de helft van de snelheid haalt vergeleken met de cataman HSS Voyager van de heenreis.
Op de boot wordt omstandig reclame gemaakt voor free WIFI. Nou vergeet het maar, meer dan de startpagina van Stena Line komt niet in beeld. Het personeel weet nergens van en de mevrouw van de informatiebalie is wel eerlijk, het werkt gewoon niet.
De groep verbaast zich over mijn slaapgewoonten. Als ik niet fiets en even niks te doen heb, slaap ik. Als ik de foto's van vandaag in de MacBook zet heeft één van hen een foto gemaakt op mijn eigen camera.

De ODO meter geeft 1950 kilometer aan. 275 km zijn afgelegd in Noord-Engeland en Schotland, dus in Ierland hebben we totaal 1675 km gereden. Geen pech, maar één lekke band, we hebben het geluk dus aan onze kant gehad. Het weer is gemiddeld redelijk tot goed geweest. Wel vrijwel elke dag een buitje, maar slechts één dag hebben we de hele dag regen gehad.
Ierland is een prachtig land maar veel wegen zijn de Quest niet goed gezind. N-wegen en R-wegen zijn uitstekend te berijden, L-wegen kun je met de Quest beter mijden, je blijft maar klimmen en dalen. De beklimmingen zijn ook veel steiler. Dat kun je een paar uur volhouden, maar een hele dag kost je je knieën.
Een groot gemak is de camper. Alle reserve spullen, tenten, kleding en zwaarder gereedschap zitten in de camper. Een heel groot gemak is dat Marian van Hattem ons van prima eten voorziet. Vier fietsers die elke dag vier Questen berg op berg af zeulen eten nogal wat.
De dag eindigt met een borrel op de goede afloop van de complete reis rond Ierland op de camping in Stranraer in Schotland.

Geen opmerkingen: