donderdag 20 januari 2011

Vrouwen niet bloot, handel toch dood

Vrouwen bloot, handel dood. Dit is een oud gezegde dat in het midden- en kleinbedrijf wordt uitgesproken.

Vanmiddag rij ik richting IJmuiden. Het is prachtig zonnig weer met een frisse noordelijke wind. De pont in Buitenhuizen ligt al klaar en ik kan zo mee. Direct na de pont zou ik langs het Noordzeekanaal blijven rijden en in IJmuiden even kijken bij de Kop van de Haven. Ik rij de afslag naar de brug voorbij en ben op weg naar Spaarndam, ook goed. Het fietspad is slecht en het tempo moet rond de 30 km/u blijven om de Quest niet al te zeer te mishandelen. Tot mijn verrassing zijn ze nog steeds met de brug over de toegang tot het Spaarne bezig. Twee verkeersregelaars geleiden de stroom fietsers. Iedereen moet afstappen en doet dat braaf. 'U kunt niet afstappen meneer' zegt de regelaar. Inderdaad 'mag' ik blijven zitten om even later geblokkeerd te worden door auto's waardoor ik er toch uit moet.
Ik rij via Spaarndam naar Haarlem-Noord en Santpoort. Dan volg ik de route naar het IJmuider Slag, het strand van IJmuiden. Door de duinen zoek ik een weg naar het havengebied. Daar valt me weer op hoe de crisis heeft huisgehouden. Vele tientallen bedrijven hebben hun activiteiten gestaakt en mooie kant en klare winkels roepen op de gevels om het hardst om een slager, groenteboer, visboer, woonwinkel, bakker, kaasboer en ga zo maar door. Er zijn geen vrouwen bloot, maar de handel is toch dood.
Terug langs het Noordzee kanaal kom ik langs de chicane met de hekjes. Inmiddels is er door fietsers en brommerrijders een alternatief pad naast de hekjes gecreëerd waardoor de hekjes er voor spek en bonen bij staan.
Op het fietspad langs het kanaal kan lekker doorgereden worden. Even wat vaart minderen bij twee nare drempels om snel weer op de klaarliggende pont te rijden.

Langs de Nauernase vaart is het prettig midden op de vrij smalle dijkweg te rijden. In mijn spiegels zie ik een invaliden driewieler naderen. Hé... hij wil me inhalen! En inderdaad, de forse driewieler rijdt 42 km/u en komt langszij. Ik heb de wind recht op de kop en dan is 42 km/u nog pittig trappen. Het apparaat wordt voortgestuwd door een stinkende twee-takt motor, dus laat ik hem maar vooruit rijden.
Na 60 km ben ik lekker uitgewaaid weer thuis.
Totaal nu 11.400 km

4 opmerkingen:

Mick zei

Hoi Wim,

Ik kende die uitdrukking nog niet . Het schijnt te betekenen 'Als het mooi weer wordt (de vrouwen bloot gaan)verkoopt de middenstand haast geen produkten meer'.
Ik vond ook een aardig clipje om dit letterlijk te illustreren:
http://www.youtube.com/watch?v=ZDwwulNO9tg

Mvg Mick

Theo Z zei

Wat leuk dat je twee keer door Driehuis bent gereden. Een keer bij de pont (je bedoelde natuurlijk Buitenhuizen), en een keer tussen Santpoort en IJmuiden in.

Dan die mooie kant en klare winkels in IJmuiden: daar heeft nog nooit een bedrijf ingezeten. Toen ze bijna klaar waren, kwam de crisis. Sindsdien zijn ze ad hoc verhuurt aan, noem het maar. Maar ik hoop wel dat ze binnen niet al te lange tijd echt in bedrijf gaan.

Die blokkade bij het Witte Theater blijft, vanwege de zeer ernstige ongelukken die er ooit gebeurt zijn. De hekjes worden niet aangepast. Aldus de gemeente.

De nare drempels langs het Noordzeekanaal (die buspassagiers zouden eens moeten klimmen!?) zijn onder beheer van de provincie (elke bushalte, brr!).

Groeten van een inmiddels ex-inwoner van Velsen.

Theo

mango34 zei

Onder bloemenkwekers in West-Friesland luidt dit gezegde: vrouwen bloot, bloemen in sloot. Die zou Mick vanwege zijn werk toch moeten kennen.

Wim Schermer zei

Hi Theo,
Hoe ik bij Driehuis kom begrijp in niet. Het is al even de pont bij Buitenhuizen. Ik heb het gecorrigeerd.
Over het niet aanpassen van de hekjes heeft de gemeente netjes schriftelijk geïnformeerd. Wel is de versperring inmiddels 'gebypassed'.
Groeten,
Wim