zaterdag 9 juni 2012

Gebruik Acu-fill adapter bij Risse demper

Er zijn recentelijk wat onduidelijkheden gebleken in het gebruik van de Acu-fill adapter voor de Risse demper. Enkele fietsers hebben geprobeerd de demper op te pompen met een gewone fietspomp. Dat gaat heel moeilijk, of .... niet. Hieronder enige uitleg.

Hoe werkt de Acu-fill adapter?
Deze adapter bestaat uit twee delen, een dikker deel en een langwerpig deel. Het dikkere deel wordt op de demper geschroefd. Dit moet heel licht handvast worden aangedraaid tot je de O-ring licht ingedrukt voelt worden. Het langwerpige deel wordt op de demperpomp geschroefd.
Het langwerpige deel wordt in het dikkere deel geduwd en vervolgens enkele slagen rechtsom aangedraaid. Er kan nu gepompt worden. Nadat de gewenste druk is bereikt moet het langwerpige deel worden losgeschroefd. Als dit deel voldoende is losgeschroefd, zie je dat de druk op de drukmeter 0 wordt. Je trekt het langwerpige deel uit het dikkere stukje en hoor je enig gesis. Dit is de lucht die uit het kamertje in het dikkere deel ontsnapt. De demper is dan al afgesloten omdat het langwerpige deel al is teruggeschroefd. Er ontsnapt dan ook geen lucht uit de demper.

Gebruik je een standaard fietspomp, dan kun je de demper wel oppompen, maar zo gauw je de pomp verwijdert is de lucht er weer uit. Het pennetje van het autoventiel is immers door het langwerpige deel nog ingedrukt.
Wil je toch een gewone pomp gebruiken, dan is het beter helemaal geen Acu-fill te gebruiken. Dit is evenwel niet aan te raden omdat bij het verwijderen van de pompkop er veel lucht ontsnapt en je dus niet weet hoeveel lucht er in de demper blijft.
Dit levert problemen en zelfs schade op.

Een goed demperpompje is de BBB AirShock BMP-19. Overal voor rond € 30,- te koop. Ieder ander demperpompje doet het in combinatie met de Acu-fill prima, maar de BBB heeft als voordeel dat het gevlochten stukje slang kan ronddraaien zonder dat de hele pomp meedraait. Ook kun je met de zwarte knop naast de meter teveel lucht laten ontsnappen. Een mogelijk nog beter pompje is de Topeak. Deze heeft een soort ingebouwde Acu-fill adapter. Ik haal er een in huis en dan maak ik een keus uit de BBB of de Topeak. Hoewel het niet de bedoeling is dat Velomobielonderdelen.nl spullen gaat verkopen die elders normaal te krijgen zijn, hebben meerdere fietsers mij gevraagd die pompjes toch in de webwinkel op te nemen.

6 opmerkingen:

Peter de Rond zei

Wim,

Dit spreekt boekdelen,
Ik wacht nu op pompje voor ik verder ga met experimenten.

klaas zei

Dag Wim
In de Omschtijving van het pompje staat: Twee traps bevestigings ventiel voorkomt drukverlies.

Is de accu-fill adapter dan nog wel nodig?

Groet
Klaas

Anoniem zei

Hi Wim,

Ik heb het Topeak Pocket schock DXG pompje. Een aanrader, druk max. 20 Bar, slangetje kun je ronddraaien met knop om de lucht eruit te laten.

Groet, Peter Colbers

Ton zei

Hallo Wim,

Eigenlijk is het op druk brengen van de demper, met een normale fietspomp of baanpomp niet erg handig in vergelijking met een demperpompje. Dat is een "besparing" waar je spijt van krijgt. Ik heb toevallig dat Topeak pompje en dat bevalt uitstekend.

De Astro 5 demper bevalt me uitstekend. Ik heb hem nu op 5 bar en op 1 na de lichtste demping staan. En ik heb de demper ietsje langer afgesteld waardoor ik nu niet meer "krassend" over de verkeersdrempels ga.

Groeten, Ton

Wim Schermer zei

Klaas,
Het tweetraps systeem van BBB werkt niet goed. De Acu-fill is nodig en werkt voortreffelijk.

Maarten zei

Op Cycle Vision een demper-pompje bij Tempelman op de kop getikt (€15). Ze zullen er volgend jaar ook nog wel een paar hebben ;-)

Deze pomp heeft een voorziening om het palletje van het ventiel in te drukken en los te laten terwijl het geheel op druk staat. Nu eerst maar eens een demper bestellen, dan zien we daarna wel verder.