donderdag 12 september 2013

Hockeytape


Er zijn mensen die zich afvragen waarom ik zo hard kan fietsen tijdens wedstrijden. Ok, ik kan een aardig eindje wegtrappen. Training neem ik serieus en de resultaten daarvan kan ik met de SRM ook goed beoordelen. Aan de andere kant zorg ik er voor dat de Quest zo min mogelijk luchtweerstand ondervindt. Dit heeft er toe geleid dat ik nu een uur lang 60 tot 62 km/u kan rijden. Niet gek voor een oude baas van 66 :).

Het is een gegeven dat laminaire luchtstroom zeer veel minder weerstand oplevert dan turbulente luchtstroom. De huidige velomobielen met hun grootste breedte ver vooraan de fiets zijn niet optimaal. Beter is de grootste breedte zo ver mogelijk naar achteren te hebben. Daar wordt aan gewerkt :)

Laminair of turbulent, een onderbreking of abrupte verandering van de luchtstroom geeft altijd verstoring en dus weerstand. De racekap heeft altijd een spleet ten opzichte van de romp. Voor toeren geen enkel probleem. Maar voor racen is die spleet die een groot deel van de bovenkant van de romp beslaat, echt een groot nadeel. De op die plek nog min of meer laminaire luchtstroom wordt onderbroken en verstoord. De daardoor ontstane turbulentie blijft hinderlijk tot aan het eind, nee zelfs nog een eind daarachter, van de velomobiel. De goede waarnemer ziet bij iedere wedstrijd dat mijn racekap wordt afgeplakt. Ook de voetenbakjes, de wielstroomlijnkappen, en de staart worden met tape erop geplakt. Dit gebeurt met hockeytape.

Hockeytape is een soepele transparante tape. In Battle Mountain gebruiken alle teams deze tape om de stroomlijn van de racers tijdelijk dicht te plakken. De tape is makkelijk aan te brengen, laat zich goed in een bocht plakken en is makkelijk weer te verwijderen. De tape is 30 meter lang, 24 mm breed en zeer sterk. 

Om mijn concurrenten weer wat sneller te maken is hockeytape vanaf nu voor € 5,90 per rol in de webwinkel te koop.

6 opmerkingen:

jan zei

Erg goed spul en gewoon in nederland te bestellen voor 3,75 euro. http://www.henrys-sportshop.nl/tape-transparant-mtr-p-490.html

Je kunt zelfs nog kleuren kiezen als je wilt

Wim Schermer zei

Wel met € 6,75 verzendkosten. Maakt dan € 10,50.
Velomobielonderdelen.nl rekent € 2,00 verzendkosten, maakt dan € 7,90. Scheelt toch € 2,60.

jan zei

kijk dat is mooi meegenomen. Maar bij ons gaat het niet per 1 rolletje ;). Het gaat best hard als je het elke keer gebruikt.

Wim Schermer zei

Bij grote afname is er natuurlijk te praten over een mooie korting. Bij grote omzet wordt het spul natuurlijk niet meer in Nederland ingekocht. Dan kan de prijs een stuk lager worden.
Aan de andere kant is het zo dat een velomobielrijder zo'n rolletje tape meebestelt met andere producten.
Groeten,
Wim

Benny zei

Oei,ik begin haast te denken dat het aan de Quest lag, dat ik maar met een schamele 56 km de RDW baan rondsukkelde. Toch maar eens kijken wat het oplevert als ik de Sinner-hoge-hoed racekap wissel voor een platte-schermer-racepet, alles netjes afplak en wielkappen eronder monteer. Wanneer is de nieuwe goedkopere racekap beschikbaar?

Wim Schermer zei

56 km/u met een niet optimaal geprepareerde Quest is echt heel hard hoor. De nieuwe kap is over 2 tot 3 maanden op voorraad.
Groeten,
Wim