zaterdag 21 maart 2009

Quest op de roeiboot

Regelmatige lezers weten ongetwijfeld dat ik op een eiland woon. De pont is een betrouwbaar vervoermiddel, maar soms gaat ie toch kapot. Voetgangers en fietsers worden dan met de roeiboot overgezet. De pontbaas of pontbazin willen de Quest best over roeien maar het aan boord tillen van de Quest lukt niet goed met zijn tweeën.
Een enkele keer wil ik heel vroeg vertrekken. In het weekend vaart de pont vanaf 's morgens half acht. Voor deelname aan bijv. de Fortentocht is dit te laat.
Daarom op zoek naar een mogelijkheid om selfsupporting te worden. De eigen roeiboot heeft de Quest al eens overgezet, maar ook dit is een moeilijke opgave. Al jaren beschik ik over houten oprij goten om de fiets op de aanhanger te rijden. Die kunnen misschien ook wel op de roeiboot worden gemonteerd. Voor ons huis liggen verschillende steigers waaronder een verlaagd zwemplateau. Ik sleep de roeiboot er naar toe en leg de houten goten op het achterdek. Dat lijkt aardig te kloppen. De achterste goot krijgt 4 gaten en kan met 2 tyraps op de aanwezige afmeer beugel worden vastgezet. In de voorste goot, normaal gesproken de rechter goot, boor ik ook vier gaten. Dan een dilemma, boor ik in de boot of niet. Niet zeuren Wim, het zijn maar 2 gaten. Die zitten er in het aluminium zo in.
Met nog eens 2 tyraps zit ook de tweede goot vast. Als laatste moet er nog een plankje voor het achterwiel worden gevonden. Er ligt nog een reststukje hechthout dat prima past. Met twee gaten en twee ruim zittende slotbouten vindt ook het achterwiel veilig een plekje op de roeiboot.
Al met al is het heel simpel om alleen de Quest aan boord te krijgen en over te roeien. De bezoekers op het terras van het naburige eetcafé kijken hun ogen uit.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk maar uit dat het geen Quemo wordt en hij gaat zwemmen ;-)

Quemo zei

Maar dan nog.... Quemo laat ik ook niet zwemmen hoor ;)

Maar het ziet er riskant uit. Goed, zo'n Quest op zo'n roeiboot zal vast goed gaan.... maar dan nog: wees voorzichtig (vast niet aan dovemansoren gezegd)

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Het ziet er inderdaad eng uit, maar de fiets staat er toch heel stabiel op. Komt natuurlijk omdat de goten vrij hoog zijn. De bewegingen op het water zijn nooit abrupt zodat het volstaat om de fiets op de handrem te zetten.
Ik moet er inderdaad niet aan denken om de Quest te zien zwemmen, net zo min als jij Quemo in zijn oorspronkelijke biotoop zult willen vrijlaten :).
Groeten,
Wim

Wijnandt zei

Hmmm..., 'k zie in gedachten ome Wim aan de roeispanen, in boerenkleding, blauw kieltje, rode sjaal om de hals, gele klompen en de koequest van Kees op 't bootje :-))

Onno Vink zei

Hallo Wim,

Vanaf het eiland krijg je de Quest mooi op je roeiboot omdat de steiger de juiste hoogte heeft maar hoe zit dan aan de overkant???
Dat lees ik niet terug!!

Wim Schermer zei

Hi Onno,
De overkant is gelukkig net zo laag. Maar al zou er wat verschil zijn, dan hel ik de roeiboot zo dat de rijplanken op de kant komen te liggen. Het gras zorgt voor voldoende weerstand.
Groeten,
Wim