woensdag 29 april 2015

Spezi 2015 (2)


De Spezi heeft er voor gekozen om producten niet thematisch te tonen. Dat heeft het nadeel dat bijv. velomobielen over de hele beurs zijn verspreid. Er zijn exposanten, zoals Flevobike en Velomobiel.nl die hun fietsen op het buitenterrein tonen. Andere exposanten, zoals onder meer Intercitybike.nl met de DF en Raderwerk met de Milans, tonen hun fietsen in één van de hallen.
Ik begrijp de reden van deze versnippering wel, iedereen moet nu de hele beurs over en dat is voor de organisatie natuurlijk aantrekkelijk.
Eén van de fraaiste nieuwe ontwerpen is de hierboven afgebeelde Mulsanne van CyclesJV-Fenioux.
Ik spreek de ontwerper en vraag hem waarom de fiets na de wielen zo is ingesnoerd. Dat is aerodynamisch gezien niet zo goed. De ontwerper geeft aan dat ie de nadelen kent maar de vorm wordt zoveel mooier. Het kleine snelheidsverlies neemt ie op de koop toe. Het getoonde exemplaar is nog een mock-up. De eerste fiets moet in juli klaar zijn.


Een tweede spectaculaire fiets van CyclesJV-Fenioux is de Le Mans. Ook hier zullen de grote voorwielen de luchtstroming langs de romp geen goed doen. Maar fraai om te zien is ie zeker.Op het buitenterrein staat een zwarte WAW. Leek iedere WAW vroeger een nog in ontwikkeling zijnd prototype, nu ziet de fiets er heel goed uit. De naden zijn soms nog niet perfect sluitend, maar de demonteerbare voor- en achterkant maken de fiets heel makkelijk te onderhouden en te vervoeren.


Uit Finland komt de Arcus, een polyester romp om een bestaande trike. Voor een bedrag van 1995 euro een heel betaalbare oplossing om warm en droog te fietsen.

   

Raderwerk laat de tweepersoons Milan zien. Uiteraard is ook de kleinere Milan te zien. Ik vind de grote versie er wel aardig uitzien, de kleine versie met de grote bulten wat minder.


Een buitengewoon aandoenlijke velomobiel is de PodRide. Dit Zweedse ontwerp is een vierwieler gemaakt uit aluminium buizen overtrokken met nylon stof. Met een 250 Watt elektromotor haalt het super compacte fietsje 25 km/u. De bijzonder sympathieke ontwerper heeft nog geen idee wat de fiets gaat kosten en weet zelfs nog niet of hij de fiets commercieel gaat produceren. Hij zit dus in dezelfde fase als de VeloTilt :).


Tweewielers zijn er ook in vele smaken te zien. Hier is de bekende Cruzbike in beeld. Het blijft een bijzonder fraai gemaakte fiets.


Een geheel roestvrijstalen fiets is er ook, de Sely 13, in combinatie met een Pinion versnellingsnaaf een heel bijzondere fiets. Met 13,5 kg niet eens heel zwaar.


In één van de hallen exposeert ook Ventisit. Zij maken naast ligfietsmatten ook heel veel matten voor horeca, verhuurboten, kano's, rolstoelen en autostoelen. Recent maken ze ook matten met een geweven ventilerende stof. Dit is heel comfortabel aan de rug. Hierover later meer.


Jan Reus heeft één van zijn carbon petten op. Dat valt nogal op, veel mensen spreken Jan aan om te informeren of de pet te koop is. Ook één van de exposanten, Julien Mauroy van Schlitter vind hem heel mooi en denkt dat zijn mooie carbon tweewieler nog sneller zal zijn met de pet op :)


Schlitter maakt mooie carbon onderdelen waaronder een kleine stroomlijn voor een tweewieler die als bergruimte voor kleine spulletjes te gebruiken is.


De laatste foto in dit bericht is een detail van een ICE trike. Prachtig om te zien met hoeveel oog voor detail dit is gemaakt.

Morgen het derde en laatste bericht over de Spezi 2015. Dan een verzameling bijzondere producten en ook veel rariteiten.

4 opmerkingen:

Wilco Pompert zei

Hoi Wim, dank voor het delen van de informatie. Ik neem aan dat jij er volgend jaar ook staat met jullie spectaculaire fiets!

Groeten, Wilco

Erik zei

Een gaaf blog met gave foto´s!

Anoniem zei

Hello Wim,
Love to read your posts and really looking forward to see Velotilt with new hood.
Just wanted to tell you about one mistake you have on this post. Arcus, a GRP hull, comes from Finland NOT Sweden. http://arcusvelomobile.com

Yours Timo Torniainen, a velomobile Mango driver, Helsinki, Finland

Wim Schermer zei

HI Timo,
Thanks for your reaction. I will correct it.
Best regards,
Wim