donderdag 25 februari 2016

Doorrijden in de winter


In de winter rij ik gewoon door. Niet elke dag maar zo'n 3 tot 4 keer per week. Alleen als het harder waait dan Bft 6 of als het regent, dan blijft de Quest in zijn warme garage. Buienalarm is een prachtige App om dit in de gaten te houden. Stormt het dagen achtereen dan klim ik, met flinke tegenzin, op de Life Fittness ligfiets hometrainer om wat beweging te hebben. Het trainen op een hometrainer vind ik oervervelend.

Nu de bomen niet in het blad staan heeft de Rottweiler van de boer voorbij Driehuizen mij meestal snel in de gaten. Het kreng vliegt van het erf af, rent de dijk op en valt de Quest aan. Een enkele keer raak in de hond licht, soms krijgt de Quest een flinke klap. Afgelopen week kreeg de fiets zo'n harde klap dat ik vreesde voor schade aan het laminaat. Dat kon ik evenwel niet zo snel ontdekken. Ik heb gelijk maar even mijn hart gelucht en de boerin, in ieder geval een mevrouw die achter de boerderij met kinderen op paarden bezig was, duidelijk gemaakt dat ik dit een waardeloze vertoning vind.
Ik hoor haar roepen dat de honden alleen mijn fiets aanvallen, verder niemand. Zal zo zijn, maar shit is het.

In de winter krijg je soms mooie luchten te zien, zo ook gisteren. Even gestopt om een panorama te maken van een mooie wolkenpartij. Mijn ritje is vrijwel altijd een rondje om de Schermer polder van 30 km lengte. Een enkele keer maak ik een rondje om de Beemster, het ritje is dan 45 km. Dat gaat dan langs het Noord-Hollands Kanaal naar Purmerend, vervolgens over de prachtige Oostdijk naar Oosthuizen en vandaar naar de molens van Schermerhorn. Het laatste stuk door de Schermer langs Driehuizen brengt me weer op De Woude.

De hele winter, eigenlijk altijd, rij ik vóór met F-lites, achter met Super Moto. De Super Moto is niet lek geweest sinds de Noordelijke Velomobieltocht 14 maanden geleden. Ook de F-lites houden zich uitstekend. Afgelopen jaar 1 lekke band. Gisteren reed ik door een kapot gegooide fles. Te laat gezien door tegenlicht op nat wegdek. Eigenlijk was ik me er pas van bewust dat het glas was toen de banden door de stukken glas knerpten. Hoewel de F-lites een Kevlar anti-lek laag hebben merkte ik dat de rechter band langzaam leeg liep. Vanmorgen staat de band inderdaad helemaal leeg.

12 opmerkingen:

Erwin zei

Hoi Wim,

Misschien moet je de eigenaar van de hond maar eens vertellen dat het gedrag van hun dier ook voor hen financiële gevolgen kan krijgen. Jij rijdt immers op de openbare weg en zij zijn aansprakelijk.

Groet

Erwin (even zonder Tante Lies)

Wim zei

Honden die fietsen aanvallen moeten gewoon achter een hek. Geen discussie. Misschien een melding doen bij een buurtagent.

Ik kwam er onderweg met de Roeifiets ook altijd één tegen. Met de Quest ben ik te snel en had ik er geen last van.

De laatste tijd komt deze hond echter niet meer achter mij aan, de reden hoorde ik van een buurman. De hond was aangereden door een auto.

Dat vind ik dus echt de schuld van de eigenaar. Ik heb namelijk 2x bij hem aangebeld om hem te vertellen dat zijn hond telkens op de weg achter mij aan rent en mij probeert te bijten. Zijn reactie: Tja, wat moet ik daar aan doen dan? Ik ga geen lelijk hek of gaas om mijn tuin zetten.
Ik heb hem verteld wat ik van zijn reactie vond en dat als zijn hond een keer onder een auto zou komen, dat het dan zijn schuld was. Een schouderophalen was de reactie. Wat een dierenliefhebber :-( Dit soort asociale mensen lopen er helaas ook rond.

Piet zei

Dan mag jij jezelf gelukkig prijzen met mooie schone wegen. Mijn gemiddelde op de Greenmachine was minimaal 2 lekke F-Lites per 1000 km, waarbij ik wel veel in de stad fietste.

rob, nieuwegein zei

Het werk stopt niet in de winter, dus ik moet door forenzen. Begin inmiddels wel naar het voorjaar te verlangen, kom maar op met temperaturen van 15 plus.

Adri Manhave zei

Dag Wim,

Prachtige foto!
En je maakt me wel een beetje afgunstig, jawel, rijdt "gewoon" het hele jaar met F-Lites! Zucht, nog een maandje met de spikes dan kan ik ook weer eens langzaam aan andere banden gaan denken.......Wat zal dat weer lekker rijden!
De Strada blijft enkel staan bij te veel wind, net als bij jouw 6 Beaufort of hoger, of verse sneeuw op de wegen. Regen interesseert me totaal niet, daar hebben we een kap voor. Uiteraard is mooi prettiger om te fietsen, maar je kan niet alles hebben, ik ben al lang blij dat er in de winter doorgefietst kan worden!
Wat die hond betreft zou je aan een "Dazer" kunnen denken, dat schijnt goed te werken. Natuurlijk is de eigenaar verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door het beest, maar je voorkomt een hoop gezeur en ellende met de aanschaf van zo'n relatief goedkoop apparaatje als je ze daarmee kan verjagen.

Groeten, Adri.

Wilco Pompert zei

Beste Wim,

Prachtige foto.

Wat de hond betreft, de standaard opmerking van elke hondenbezitter is: dat doet hij anders nooit.

Groeten, Wilco

Jan Holtland zei

Dag Wim,
Sommige honden zijn inderdaad een ramp. Ik krijg dan visioenen van pepperspray of zo'n hoge pieper.
Ik rijd ook in de winter op de F-lites, voor de zekerheid wat antilek erin, maar vrijwel nooit lek (<1 per 5000 km). Behalve als ze nieuw zijn en steentjes blijven plakken, dan gaat het wel eens vaker fout. De oproep die wel eens geplaatst wordt voor een groepsrit om nieuwe banden te monteren is volgens mij niet zo'n goede.
Groet, Jan

Anoniem zei

Beste Wim

Je hebt al eerder over deze hond en eigenares geschreven.

Groet Wim

Peter de Rond zei

Hallo Wim, je hebt toch zo'n claxon in de handel die wij niet horen maar honden wel, schijnen ze niet leuk te vinden. dan is het probleem opgelost.

Wim Schermer zei

Hi Peter,
Zo'n dingetje, een Dazer, werkt goed bij kleinere honden. Grote agressieve honden worden er soms nog agressiever door.
Groeten,
Wim

CV zei

Spietsen dat beest. Slakken en mieren rijd je ook gewoon overheen

reintje zei

hallo wim,

ik heb tijdens mijn w/w rit vaak een conflict met een Duitse herder. Een paar weken geleden knalde deze zo hard linksvoor tegen de Quest aan dat de fiets tegen het talud van de dijk op werd gedrukt en ik er vervolgens weer afrolde en dus over de kop met behoorlijk wat schade als gevolg.
zelf kwam ik er nog goed af, ook mijn helm was gedeukt.
Eigenaresse aansprakelijk gesteld, haar commentaar was dat herders altijd blokkeren wat ze niet aanstaan. Dat is dus gelukt.
Haar verzekering heeft de schade aanvaard maar ik baal er stevig van.
groeten Rein